Yli miljoona vanhusta tarvitsee hätäapua Itä-Ukrainan sodan keskellä – "Unelmani on uusi patja"

Itä-Ukrainan Svitlodarskissa kotihoidolla ei ole edes tarjota ruokaa liikuntakyvyttömille vanhuksille. Ylen erikoistoimittaja Antti Kuronen tutustui unohdetun sodan keskellä sinnitteleviin vanhuksiin.

sota
Jekaterina järkyttyy kun hän muistaa tulituksen.
Jekaterina järkyttyy, kun hän muistaa tulituksen. Kranaatit tuhosivat hänen huoneensa ikkunat.Antti Kuronen / Yle

Svitlodarsk/Luhanskin alue. Ihmiset saapuivat eri puolilta Neuvostoliittoa rakentamaan Svitlodarskin ihanneyhteiskuntaa Donetskin alueelle 1970-luvulla. Nyt teollisuuskaupungin bulevardit ovat autioita.

Parin kilometrin päässä Ukrainan armeija käy asemasotaa poteroissaan.

Natalia Soldatova avustaa sänkyyn jääneitä vanhuksia kodeissaan. Viime aikoina hänellä on tosin ollut jaettavana vain hyvää mieltä.

Kansainvälisen avustusjärjestö Caritasin tuki vapaaehtoiselle kotihoidolle loppui kuin seinään huhtikuun alussa. Aiemmin se maksoi pientä korvausta Soldatovalle ja muille kotihoidon tukea tarjoaville vapaaehtoisille.

– Onhan se vaikeaa. Ihmiset itkevät hädissään, eikä meillä ole tarjota heille mitään, Soldatova sanoo.

Kadulla numero 4 sijaitsevassa neuvostokerrostalossa ei ole hissiä. Kolmanteen kerrokseen on kavuttava jalan. Siihen 68-vuotias Nadežda ei ole pystynyt vuosikausiin.

Oven avaa hänen noin nelikymmenvuotias kehitysvammainen poikansa. Vastaan iskee ummehtuneen huoneiston haju. Myös hygieniaongelmat huomaa heti.

Nadeždan terveydentila on heikko. Hengitys on tukalaa, mutta puhe sujuu silti.

– Ei ole varaa mihinkään. Minun pitäisi päästä leikkaukseen, mutta ei sitä kukaan kustanna.

Natalia Soldatova avusti Nadeždaa ennen kansainvälinen rahoituksen päättymistä.
Itä-Ukrainassa vanhukset ovat jääneet pitkälti oman onnensa nojaan. Natalia Soldatova avusti Nadeždaa ennen kansainvälisen rahoituksen päättymistä.Antti Kuronen / Yle

Nadeždan eläke on noin 50 euroa kuussa. Hänen poikansa saa valtiolta saman verran invaliditukea. Kolmannes menee lämmitykseen. Ruokaan ja lääkkeisiin ei jää riittävästi.

– Lääkkeisiin meillä ei ole varaa, ei juuri ruokaankaan. Kunhan saisin uuden patjan tämän tuhoutuneen tilalle, Nadežda sanoo.

Ukrainan sota on johtanut yhteen maailman vakavista humanitaarisista kriiseistä. YK arvioi, että 3,3 miljoona ihmistä on humanitaarisen avun tai suojelun tarpeessa.

Kolmannes hätää kärsivistä on vanhuksia. Se tekee Itä-Ukrainan konfliktista ainutlaatuisen. Lähi-idässä ja Afrikassa kriisialueiden väestö on nuorta. Itä-Ukrainasta suuri osa nuorista on lähtenyt muualle.

Tulitusten aikaan olin kotona. Se oli kauheaa.

Nadežda, 68 vuotta

Pian saapumisemme jälkeen Nadeždan on käytävä vessassa. Toimitus on vaivalloinen, vaikka Natalia ja poika tukevat häntä.

– Meillä ei ole ollut varaa ostaa vaippoja sen jälkeen, kun Caritas vetäytyi täältä, Natalia Soldatova toteaa.

Myös muista hygieniatuotteista on huutava pula. Svitlodarskin kunta ei tarjoa kotihoidon tukea vanhuksille.

Svitlodarskissa kuulee tulituksen ääniä öisin, mutta aivan lähelle kranaatit eivät viime aikoina ole iskeytyneet.

Pari vuotta sitten kranaatti osui Nadeždan taloon. Hän joutui elämään pitkään kaksiossaan ilman ikkunoita, kunnes Caritas asensi uudet ikkunat.

– Tulitusten aikaan olin kotona. Se oli kauheaa, hän kertoo.

Nadežda ei pystynyt kulkemaan portaissa pommisuojaan. Hänen poikansa ei taas olisi löytänyt sinne yksin.

Nadeždan terveysongelmat pahenivat sodan alettua. Se on tyypillistä.

– Sota aiheuttaa erilaisia stressiperäisiä sairauksia vanhuksille. He ovat avuttomia keskellä tulitusta ja taisteluja, Natalia Soldatova sanoo.

Itä-Ukrainan sota on kestänyt neljä vuotta. Konflikti on unohdettu, eikä kansainvälistä apua ole virrannut alueelle.

Viime vuonna YK sai kasaan vain kolmanneksen valtioilta pyytämästään humanitaarisesta tuesta. Tänä vuonna tavoitetta on laskettu huomattavasti 150 miljoonaan euroon. Sitäkään ei saada kerättyä.

Luhanskin alueen perukoilla sijaitsee yksi harvoista vanhainkodeista. Tämäkään paikka ei ole kunnan laitos. Aatteellinen säätiö rahoittaa sitä asukkaiden pienillä eläkkeillä.

– Emme sulje ovia hädänalaisilta. Täällä on asukkaita, jotka eivät saa eläkettä, koska heillä ei ole henkilöpapereita. Heidän talonsa ovat tuhoutuneet sodassa, kertoo vanhainkodin esimies Svetlana Pentševa.

Vanhainkodissa on huutava pula lakanoista, patjoista ja hygieniatarvikkeistaä.
Vanhainkodissa on huutava pula lakanoista, patjoista ja hygieniatarvikkeista.Antti Kuronen / Yle

Maaseudun hiljaisuus ympäröi yksikerroksista taloa. Vanhainkodilla on lehmiä ja vihannestarha. Ne tuottavat suuren osan ruoasta.

Huoneissa on neljästä kahdeksaan vanhusta, yhteensä heitä on talossa viitisenkymmentä. Kaikki ovat liian huonokuntoisia pärjätäkseen kotona.

En pysty suoristamaan jalkojani enkä kävelemään. Muuten tämä paikka menettelee.

Jekaterina, 88-vuotias vanhainkodin asukas

Hoitaja vaihtaa vanhan naisen lakanat.

– Hän oli puolikuollut, kun löysimme hänet kotoaan, hoitaja sanoo.

Viereisessä huoneessa tapaamme Ninan, joka on sokeutunut.

– Sota alkoi vuonna 2014. Sen jälkeen menetin näköni. Tyttäreni juo. Hän otti eläkkeeni, ja sitten minut tuotiin tänne, Nina kertoo.

Nina on sokeutunut.
Nina on sokeutunut. Alkoholisoitunut tytär ei halua hoitaa äitään.Antti Kuronen / Yle

Vastapäisessä sängyssä 88-vuotias Jekaterina valittelee jalkojaan. Ne särkevät.

– En pysty suoristamaan jalkojani enkä kävelemään. Muuten tämä paikka menettelee, Jekaterina sanoo.

Vanhainkoti sijaitsee Ukrainan hallitsemalla alueella lähellä rintamaa. Pari vuotta sitten kranaatteja osui talon ympäristöön.

– Se oli hirveää. Painauduin seinää vasten. Tamara piiloutui sängyn alle, Jekaterina kertoo.

Hän vaikertaa, kun muistot palaavat mieleen.

Vanhainkodin johtaja Svetlana Pentševa kertoo, että he laittoivat patjoja vanhusten päälle suojaksi ikkunasirpaleilta. Kun tulitus oli pahimmillaan, hoitajat kantoivat vanhuksia kellariin.

Johtaja Svetlana Pentševa sanoo, etteivät vanhusten eläkkeistä kerättävät varat riitä paikan pyörittämiseen. Työntekijöille ei ole varaa maksaa kunnollista palkaa. Hygieniatarvikkeista, patjoista ja lääkkeistä on pulaa.

Svetlana Pentševa johtaa vanhainkotia Luhanskin alueella.
Svetlana Pentševa johtaa vanhainkotia Luhanskin alueella. Se on yksi harvoista. Tulijoita olisi paljon enemmän kuin on vuodepaikkoja.Antti Kuronen / Yle

Vanhainkoti sai pieniä lahjoituksia Norjan pakolaisneuvostolta. Pentševa ei kuitenkaan laske kansainvälisen avun varaan.

– Jos jokin järjestö haluaa tukea meitä, olemme todella iloisia, mutta meillä ei ole aikaa jahdata epävarmoja lahjoituksia, Pentševa toteaa.

Lue myös:

Ukrainalainen taistelulentäjä pidätettiin terrori-iskun suunnittelusta Kiovaan separatistien aseilla

Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili haastaa Ukrainan johdon – Porošenkon liittolaisesta tuli verivihollinen

Virallinen Venäjä petti Itä-Ukrainan tuhannet sotaturistit – "Lähdit vapaaehtoisesti ja palasit, entä sitten?"