Entisen FBI-johtajan kolme hämmentävää hetkeä Trumpin kanssa: "Koko maailma näki hänen suutelevan minua"

Presidentti Donald Trumpin irtisanoman James Comeyn kohuteos julkaistaan tiistaina.

Uutisvideot: Potkut saanut FBI-pomo moittii Trumpia
Uutisvideot: Potkut saanut FBI-pomo moittii Trumpia

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey kertoi kohtaamisistaan presidentti Donald Trumpin kanssa ABC-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Kursivoidut sitaatit ovat haastattelusta.

1. Comey hermoili ensikohtaamisella

James Comey ja Donald Trump tapasivat ensi kerran henkilökohtaisesti tammikuussa 2017. Tavoitteena oli puhua tiedoista, joita FBI:llä oli Venäjän sekaantumisesta vaaleihin. Se hermostutti Comeyta.

Trump halusi ensimmäisellä kysymyksellään vahvistaa, ettei sillä [Venäjällä] ollut vaikutusta vaaleihin. Keskustelu siirtyi yllätyksekseni PR-keskusteluun siitä, mitä Trumpin joukot sanoisivat aiheesta. He alkoivat puhua lehdistötiedotteesta, kun vielä istuimme paikalla.

Tilanne oli Comeysta hämmentävä, sillä FBI:n tiedustelutyötä ja Valkoisen talon PR-työtä ei ollut tapana yhdistää.

Comey muistaa ensivaikutelmansa Trumpista.

Hänellä oli vaikuttavasti kammattu tukka, joka näyttää olevan täysin oma. Myönnän, että tuijotin sitä läheltä. Ajattelin, että sen täytyy viedä paljon aikaa aamuisin. Solmio oli liian pitkä, kuten se aina on.

2. Halaus toi huolen FBI:n riippumattomuudesta

Virkaanastujaisten jälkeen James Comey kutsuttiin Valkoiseen taloon lainvalvojien kanssa. Nähdyksi tuleminen julkisessa tilaisuudessa epäilytti.

Olin huolissani FBI:n riippumattomuudesta. Muistan, että moni kuvitteli minun auttaneen Donald Trumpin valinnassa. Miksi haluaisin mennä julkiseen vastaanottoon kaksi päivää virkaanastujaisten jälkeen?

Comey meni tilaisuuteen, mutta yritti sanojensa mukaan piiloutua presidentin katseelta. Trump kuitenkin äkkäsi hänet ja kutsui luokseen. Comey halusi välttää halausta presidentin kanssa, jotta huhut FBI:n osallisuudesta vaaleihin eivät vahvistuisi.

Perhettäni huvitti, kun he katsoivat kasvojani [kävellessäni Trumpin luo]. He tietävät, että se oli "voi ei" -ilmeeni. Päätin, että halausta ei tule. Tiesin, että siitä tulisi todellinen ongelma. Ojensin käteni, johon hän [Trump] tarttui vetääkseen. Hän pyrki halaukseen. Hän veti, mutta ei saanut halausta.

Comeyn mukaan sitten tapahtuu kuitenkin "jotain pahempaa".

Hän nojasi oikeaa korvaani kohti. Kamerat olivat valitettavasti vasemmalla puolella. Niinpä koko maailma näki hänen suutelevan minua. [Todellisuudessa] hän ei suudellut vaan sanoi: "Odotan työskentelyä kanssasi." Mutta koko maailma, mukaan lukien rakas perheeni, näki Yhdysvaltain presidentin suutelevan miestä, joka auttoi häntä tulemaan valituksi.

3. Trump pyysi lojaaliutta yksityisillallisella

James Comeyn mukaan Donald Trump kutsui hänet illalliselle Valkoiseen taloon. Hän luuli menevänsä ryhmäillalliselle, mutta kattaus olikin kahdelle.

Jokin sai minut tuntemaan oloni epämukavaksi. Intuitioni sanoi, että kyseessä oli yritys saada minut osaksi joukkuetta. Kävi ilmi, että paikalla olimme vain me kaksi, ja että tapaamisen tarkoitus oli saada lojaaliuslupaus. Vaistoni oli oikeassa, minusta pyrittiin tekemään ystävä.

Hän sanoi: "Odotan lojaaliutta, tarvitsen lojaaliutta." En vastannut. Tuijotin vain häntä. Ääni sisälläni sanoi: Älä liiku, älä edes räpäytä silmääsi. Tiesin, etten voinut sanoa kyllä tai nyökätä.

Kun Trump toistamiseen palasi lojaaliuteen, Comeyn mukaan hän vastasi lupaavansa presidentille rehellisyyttä.

Hän sanoi: "Rehellistä lojaaliutta", aivan kuin olisi ehdottamassa sopimusta. Sanoin: "Saat sitä minulta." Silloin en tietenkään nähnyt tulevaisuutta. Olisi ollut parempi sanoa: "En pysty lupaamaan lojaaliutta. Tehtäväni luonteen vuoksi lupaan, että puhun sinulle aina totta." Se ei kuitenkaan tullut mieleeni, tai ehkä minulla ei ollut kanttia.

Trump irtisanoi Comeyn toukokuussa 2017. Tämän presidenttiä koskeva kirja julkaistaan huomenna tiistaina.

Lisää aiheesta: