Vihreää kynsilakkaa, syntymäpäiväkakkuja ja autokyytejä päivähoitoon – Yhdysvalloissa koirien hemmottelun rajana on vain taivas

Yhdysvalloissa on lähes 90 miljoonaa koiraa, ja niiden ympärillä pyörii kymmenien miljardien bisnes.

lemmikkieläimet
Paula Vilen
Stina Tuominen / Yle

Jos koirille on taivas, se on Yhdysvalloissa. Maailmasta tuskin löytyy toista kansaa, joka rakastaa koiriaan yhtä paljon kuin yhdysvaltalaiset. Ainakin jos rakkautta voi mitata hännänheiluttajiin käytetyllä rahalla ja niille tarjotuilla palveluilla.

Yhdysvaltalaiset käyttivät viime vuonna lemmikkeihinsä lähes 60 miljardia euroa, arvioi Yhdysvaltain lemmikkitarvikeyhdistys APPA (siirryt toiseen palveluun). Summa on suurempi kuin Suomen valtion kuluvalle vuodelle budjetoidut menot (55,4 miljardia).

Yhdysvalloissa on yhteensä 90 miljoonaa koiraa.

Pääsen todistamaan yhdysvaltalaisten koirarakkautta usein kotikulmillani. Naapurustossani käy ammattimaisia koiranulkoiluttajia sekä pakettiautoon rakennettu liikkuva koiratrimmaamo.

Koiranulkoilutuspalvelulle on pitkien työpäivien Yhdysvalloissa tilausta. Ammattiulkoiluttajan saa lenkittämään hauvansa noin 15–20 eurolla. Yleensä palvelu pitää sisällään noin puolisen tuntia ulkoilutusta ja koiran ruokinnan.

Koirapäiväkodin koiria.
Washingtonissa Life of Riley -koirapäiväkodissa 20 päivän hoito maksaa noin 600 euroa.Nina Svahn / Yle

Netissä on pilvin pimein koiranulkoiluttajia tarjoamassa palvelujaan. Moni lupaa myös rapsutuksia ja rakkautta.

Se onkin tärkeä lupaus, sillä yhdysvaltalaisille koirat ovat perheenjäseniä. Kukapa jättäisi lastaankaan käsiin, jotka eivät olisi rakastavat ja huolehtivat.

Koiran voi viedä myös päiväkotiin. Yhteispohjoismaisen toimistomme lähellä on pari koirapäiväkotia, joiden ovet aukeavat aamuseitsemältä ja ovat auki jopa iltakymmeneen asti.

Kuukauden päivähoitomaksu 20 hoitopäivästä vaihtelee 480–600 euron välillä. Jotkut maksavat Washingtonissa siis koiran päivähoidosta enemmän kuin helsinkiläisperhe lapsensa hoidosta.

Hoitaja ja hänen ympärillään joukko koiria.
Life of Riley -koirapäiväkodissa on lemmikeille niin yhteisiä leikkihuoneita kuin rauhallisia soppiakin.Nina Svahn / Yle

Koirapäiväkodissa asiakkaille on yhteinen leikkitila, mutta myös rauhallisempia soppia ja petejä sekä erillisiä huoneita lepäämiseen. Kuten ihmislasten päiväkodissakin, hoitajat leikittävät ja hellivät koiria sekä pyyhkivät valuvat silmät.

600 euroa kuussa veloittava koirapäiväkoti Washingtonissa on selvästi paneutunut asiaansa ja luonut tiloihinsa kokonaisen koirapalvelukeitaan. Koiralle voi ostaa myös kuljetuksen hoitoon ja sieltä pois. Tämä maksaa noin 16 euroa.

Päiväkodilla on myös oma koirakylpylä, jossa peruspesun ja -trimmauksen lisäksi koiran kynnet voidaan lakata leikkauksen lisäksi.

Kyllä, lakata! Koiran manikyyri on ihmisen manikyyriä hivenen halvempi.

Koiran kynsiä lakataan vihreiksi.
Yhdysvalloissa koirakin voi saada kynsiinsä lakkauksen.Nina Svahn / Yle

Jos vihreä koiran kynsilakka ei vielä saa suomalaista koiranystävää hämmennyksiin, viimeistään turkoosiksi värjätyt korvat ja pinkit hännänpäät saavat. Sellainen väritys oli kyseisessä päiväkodissa erään asiakkaan turkissa.

Muutaman korttelin päässä ylellisestä koirapäiväkodista on lemmikkitarvikekauppa ja -leipomo, josta voi tilata koiralleen syntymäpäiväkakun mittatilaustyönä. Koska koiran elimistö ei siedä suklaata, se korvataan kakussa johanneksenleipäpuusta eli carobista valmistetulla jauheella.

Tällainen koiran erikoiskakku maksaa muuten kaksi kertaa enemmän kuin ihmisille myytävä kakku marketissa.

Koirabisneksessä pyörivät siis isot rahat. Eräs koiranomistaja totesi hirtehisesti, että pesee omat hiuksensa tavallisella halpashampoolla mutta ostaa koiralleen huomattavasti kalliimpaa erikoisshampoota.

Pesty koira sekä hoitaja.
Yhdysvalloissa koirien ympärillä on paljon palveluja. Koirien kylpylä–trimmaamoja kulkee myös autolla asiakkaiden kotiportille.Nina Svahn / Yle

Koiriaan lelliville yhdysvaltalaisille onkin järkytys, että jossain päin maailmaa koiralle ei tarjota ruokalautasella herkkuja vaan hauva päätyy itse herkuksi ruokalautaselle.

Etelä-Korean talviolympialaisten aikaan eräs Yhdysvaltain olympiajoukkueen urheilijoista pelasti 90 koiraa koiranlihafarmilta yhdessä eläinsuojelujärjestön kanssa (People). (siirryt toiseen palveluun)

Freestylelaskija Gus Kenworthy otti yhden koirista myös itselleen. Loput pääsivät Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Koirat otetaan usein mukaan lomalle muiden perheenjäsenten tapaan. Lähes 40 prosenttia yhdysvaltalaiskoiranomistajista lomailee koira mukanaan, Parade-lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltoja järkytti viime kuussa syvästi, kun ranskanbulldoggin pentu kuoli lentomatkalla. Miehistön jäsen oli käskenyt nostamaan pentupolon kantolaukussa ylös matkalaukkuhyllylle. Tapauksesta uutisoi esimerkiksi sanomalehti New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Tapaus oli United-yhtiön maineelle valtava kolaus. On helppo arvata, että perhe on saanut muutakin kuin anteeksipyynnön.

Jos koiraa ei saa lomalle mukaan, sen voi viedä hotelliin. Yhdysvalloissa ne eivät ole mitä tahansa ankeita häkkirivistösäilöjä.

Tuttavani pystyivät matkansa aikana päivittäin seuraamaan koirahotellin nettisivujen videostriimistä, mitä heidän koiransa hotellissa puuhasi.

Chihuahua makoilee patjalla.
Koirahotellissakin huoneen isoin elementti on sänky.Nina Svahn / Yle

Vain taivas on rajana koiratarvikkeiden ja -palveluiden määrässä Yhdysvalloissa. Koiralle voi hankkia vaikkapa erityisen "koirapuhelimen". Koira saa tassullaan masiinaan tömäyttämällä videopuheluyhteyden omistajansa puhelimeen.

Tosin rehellisyyden nimissä en ole nähnyt kenenkään julkisesti käyvän videopuhelua kameran edessä öyheltävän koiransa kanssa.

Silmiäni olen kyllä pyöritellyt. Esimerkiksi silloin, kun työmatkalla vastaan tuli koiraansa lastenrattaissa työntänyt rouva. En ole tottunut vielä myöskään vaatetettuihin koiriin.

.
Nina Svahn / Yle

Ymmärrän koiran villapuvun tai kuravaatteet. Nehän ovat joillekin koirille suorastaan välttämättömiä. Tosin niitäkään Washingtonissa harvoin tarvitaan.

Sen sijaan koiran halloween- tai tonttupukujen kohdalla alkaa tämä koiranystävä nikotella. En usko, että koira suoranaisesti on osannut niitä juhlapäivänä kaivata.

Jotkut hakevat selitystä yhdysvaltalaisten koiralellimiseen demografiasta. Yhdysvalloissa lähes 30 prosenttia kotitalouksista on yksinasuvia.

Nuoremmat sukupolvet, kuten pari-kolmekymppiset eli niin kutsutut millenniaalit, avioituvat ja perustavat perheen aikaisempia sukupolvia myöhemmin.

"Ehkä nämä ovat meidän millenniaalien lapsia", totesi eräs washingtonilainen kolmikymppinen koiranomistaja hakiessaan Simon-koiransa trimmauksesta.

Hän saattoi snautserinsa riehakkaiden vieterihyppyjen keskellä osua asian ytimeen. Yhdysvaltalaiset rakastavat koiriaan kuin lapsiaan.

Joukko koiria sekä kaksi hoitajaa koirahotellissa.
Koirahotelli pitää oviaan auki iltakymmeneen asti.Nina Svahn / Yle