1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työsuhde

Pätkätyöt ja epävarma rahoitus ajavat nuoria tutkijoita alanvaihtoon

Jopa puolet nuorista tutkijoista on harkinnut siirtymistä muulle alalle.

työsuhde
Tohtoreiden promootiotilaisuus Turussa.
Tiede ja kirkko kohtasivat tohtoreiden promootiossa Turussa vuonna 2016.Nora Engström / Yle

Nuoret tutkijat kokevat nyt yliopistot hyvin epävarmoina työpaikkoina. Syynä tähän ovat lyhyet määräaikaisuudet ja rahoituksen lyhytjänteisyys.

Tieteentekijöiden liiton nuoremmille tutkijoille teettämän kyselyn mukaan yli 70 prosenttia nuorista tutkijoista kokee huolta työuran epävarmuudesta ja lähes 60 prosenttia on harkinnut siirtymistä yksityiselle sektorille töihin.

Miltei puolet on miettinyt siirtymistä kokonaan uusiin tehtäviin kuluneen 12 kuukauden aikana. Vuonna 2017 toteutettuun kyselyyn vastasi 1 862 nuorempaa tutkijaa.

– Nuorten tutkijoiden huoli tulevaisuudesta on karua luettavaa. Jos halutaan tehdä korkealaatuista ja vaikuttavaa tutkimusta, tutkijoiden kunnollisiin työuriin ja työhyvinvointiin tulee panostaa, kommentoi Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, liiton nuorten tutkijoiden työryhmän puheenjohtaja Lotta Alhonnoro.

Nuoria tutkijoita huolettavat määräaikaisuudet ja pätkätyöt, työuran kaikkinainen epävarmuus, jatkuva kilpailu sekä yliopistoleikkaukset ja muu vallitsevasta korkeakoulupolitiikasta johtuva tutkimuskentän kurjistuminen.

Kuitenkin puolet kyselyyn vastanneista oli halukas työskentelemään yliopistossa myös tulevaisuudessa, vaikka halukkuus suunnitella uraa myös yksityisellä puolella on kasvanut.

Tohtoritulva Euroopassa

Ilmiö ei ole aivan kotikutoinen Suomessa, vaan sama ongelma näkyy laajemminkin Euroopassa. Tohtoreita koulutetaan yhä enemmän ja tieteentekijöiden rooli yhteiskunnassa muuttuu. Käytännössä yliopistot ja tutkimuslaitokset eivät pysty tarjoamaan töitä kaikille tohtoreille.

Kyselytutkimusta analysoinut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tommi Kokkonen kaipaa pitkäjänteisempää rahoitusta nykyisen sijaan.

– Hyvä talouskehitys näkyy toivottavasti siinä, että myös yliopistojen rahoitus lisääntyy ja sitä kautta pystyttäisiin palkkaamaan enemmän ihmisiä.

– Toivottavasti saadaan rahoitusmallit kehitettyä niin, että perusrahoitukseen ja perustutkimukseen tulisi enemmän pitkäjänteistä rahoitusta, Tommi Kokkonen sanoo.

Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moision mukaan nuoret tutkijat ovat yliopistojen tulevaisuus.

Rahoitukseen ja työsuhteen pätkittäisyyteen liittyvät riskit toimivat kuitenkin tällä hetkellä pikemminkin poistyöntö- kuin vetovoimatekijöinä. Nuori tutkija on sijoitus, ei pikalaina, sanoo Johanna Moisio.

Lue myös:

Korkeakoulutettujen pako Suomesta kiihtyi, osaajien maahanmuutto junnaa paikoillaan

Aivovuotoa vai kansainvälistymistä? – Tutkijoita lähtee yhä enemmän Suomesta

Lue seuraavaksi