Parkkihallissa ei tarvitse pelätä parkkipirkkoa – tällaisiin parkkihölmöilyihin ihmiset sortuvat

Maan uumenissa ei näy valvojia, joten toisinaan autot pysäköidään muista ajoneuvoista piittaamatta. Voit jakaa kuvan epäonnistuneesta parkkeerauksesta jutun lopusta löytyvillä ohjeilla.

Parkkihalliin väärin pysäköity mersu.
Parkkihalleissa pysäköidään välillä miten sattuu

Paikka siellä toinen täällä, mutta viereinen auto blokkaa "vapaan" parkkiruudun. Tämä on tuttu tilanne monessa parkkihallissa.

Yleensä paikka kuitenkin hallista löytyy, jos portista sisään olet päässyt mutta harmia huolimattomat pysäköijät aiheuttavat.

Pysäköintiyhtiöille tärkeintä on turvata hallin toimivuus, jota yksittäiset väärinpysäköidyt autot eivät uhkaa. Parkkipirkkoja halleihin ei lähdetä soittelemaan, kertoo Finnpark-yhtiön hallintojohtaja Mikko Paavola.

– Maan päältä tuttua pysäköinninvalvontaa ei meillä parkkihalleissa ole. Jos auto haittaa liikennettä tai on muutoin vaarana, niin pyrimme tavoittamaan omistajan mahdollisimman nopeasti siirtämään autonsa.

– Mahdollinen valvonta liittyy hallien ohjeisiin ja lähinnä siihen onko pysäköinti maksettu vai ei. Väärin pysäköinnistä sinällään ei virhemaksua tule, toteaa Finnparkin hallintojohtaja Mikko Paavola.

Tampereelta käsin toimiva Finnpark on yksi Suomen suurimmista pysäköintiyhtiöistä, joka hallinnoi yli 7000 parkkihallipaikkaa ja saman verran muita paikkoja.

Osa autoilijoista ei vaivaudu edes yrittämään parkkiruutuun vaan jättävät auton ajoväylälle. Kuva: Risto Ukkonen / Yle

Technopoliksella on Suomessa noin 12 500 parkkipaikkaa, joista osa on suoraan yhtiön hallinnassa. Isoja pysäköintiongelmia ei ole ollut, kertoo kiinteistöjohtaja Kari Kokkonen.

– Erittäin harvoin halleissa näkee tahallisia tai törkeitä virheparkkeerauksia. Joskus tosin auto voi olla kokonaan ruutujen ulkopuolella tai luvatta inva-paikalla.

Auto voi lähteä "lentoon" loman aikana

Finavia hallinnoi lentokentillä yli 20 000 parkkipaikkaa, joista suurin osa on Helsinki-Vantaalla. Suomen pääkentän parkkipaikoista noin 10 000 on parkkihalleissa.

Lentokenttäalueen pysäköinninvalvonnasta vastaa Vantaan kaupunki. Valvonnan painopiste on maanpäällisissä paikoissa. Puomitetuilla alueilla ja parkkihalleissa käydään tarvittaessa.

Parkkihalleissa voi joskus joutua ahtaaseen rakoon. Kuva: Risto Ukkonen / Yle

Lentoasemalle pysäköidyn auton omistaja on usein lomalla eikä välttämättä pääse siirtämään huonosti parkkeerattua autoaan paremmalle paikalle.

– Tarvittaessa voimme siirtää auton, jos se haittaa liikennettä tai turvallisuutta, toteaan Finavian maapalvelujen johtaja Jukka Isomäki.

Pieni ratinliike vapauttaa tai tukkii viereisen parkkiruudun

Parkkihallissa voi omalla toiminnallaan joko helpottaa tai vaikeuttaa muiden pysäköintiä. Pienetkin liikkeet voivat avata parkkiruudun toiselle pysäköijälle, tai sulkea sen kipeästi paikkaa tarvitsevalta autoilijalta.

Oikein pysäköimällä voit tehdä parkkihallissa tilaa muille autoilijoille, ilman että itse kärsit siitä. Kuva: Risto Ukkonen / Yle

Muiden huomiointi on sitä tärkeämpää mitä vanhemmassa ja usein myös ahtaammassa hallissa ajetaan. Uusissa pysäköintitaloissa ja -luolissa ruudut voivat olla jopa 50 senttiä leveämpiä kuin vanhoissa parkkitaloissa ja väljyyttä on muutoinkin enemmän.

Vaikka tilaa onkin tullut lisää, niin parkkiruudut erotetaan edelleen viivoilla. Niiden yli voi ajaa ja pysäköidä väärin yhtä helposti kuin ennenkin, jos ei välitä naapurin parkkitilasta.

Voit lähettää kuvan epäonnistuneesta parkkeerauksesta tällä lomakkeella tai Instagramissa aihetunnisteella #yleparkkimoka. Kuvat julkaistaan tämän artikkelin yhteydessä.

Muistathan kunnioittaa yksityisyyden suojaa, etkä näytä kuvassa rekisteritunnusta tai muita yksityiskohtia, josta pysäköijän tai auton omistajan voi tunnistaa.