Pankkimarkkinat kahden kauppa – OP on tavisten, yrittäjien ja talletusten selvä ykkönen

Ensimmäistä kertaa tehty tilasto paljastaa, että lainamarkkinat ovat Suomessa keskittyneet.

Rahoitus- ja yrityspalvelut
Mies käyttää OP verkkopankkia.
Henrietta Hassinen / Yle

Asuntolainojen kysynnälle ei ole näkyvissä muutosta. Muutosta ei ole myöskään siinä, että laina otetaan todennäköisesti OP-pankista.

Suomen pankin kokoamien tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes 40 prosenttia asunnoista rahoitetaan OP-pankista otetulla lainalla. Asuntolainamarkkina on pitkälle kahden kauppa, kun OP:n ja toisen markkinajätin Nordean kautta kulkee yhteensä lähes 70 prosenttia asuntolainoista. Kuva ei juuri muutu, kun kyse on yritysten rahoittamisesta tai muista kuin asuntolainoista.

Viime vuoden lopun tietojen mukaan kahden kauppaa suomalaisilla pankkimarkkinoilla korostaa se, että ainoastaan Danske Bank pääsee niukasti yli 10 prosentin markkinaosuuden asuntolainoissa ja talletuksissa. Jos kuntien toimintaa lainoittavaa Kuntarahoitusta ei huomioida, muut kymmenkunta luotonantajaa vastaavat kymmenkuntaa prosenttia yksityisille ja yrityksille myönnettävistä lainoista.

Esimerkiksi asuntolainoitukseen keskittynyt Hypo-pankki vastaa vain alle prosenttia eli noin 670 miljoonaa euroa asuntolainoista.

OP on iso asuntopankki

Määrällisesti OP:n taseessa on eniten eli lähes 80 miljardia euroa lainoja, joista asuntolainoja lähes 38 miljardia. Talletuksia OP:ssa on lähes 60 miljardia euroa.

OP on onnistunut myymään suomalalaisille hyvin asuntolainoja, koska sen markkinaosuus on suurin eli lähes 40 prosenttia. Lähes yhtä paljon pankki on rahoittanut yrittäjiä.

Suomen Pankin tietojen mukaan asuntolainoja suomalaisilla kotitalouksilla oli viime vuoden lopussa noin 96 miljardin euron edestä. Asuntolainoja on vajaa puolet kaikista lainoista, joita on yli 220 miljardia euroa.

Suomalaisten omaisuus ei ole pelkästään kiinni asunnoissa, sillä kotitalouksien ja yritysten talletukset nousivat viime vuoden lopussa yhteensä yli 150 miljardiin euroon.

klo 13.27 16.04. -18 Jutussa korjattu 220 miljardin lainakanta, joka kattaa kaikki lainat yhteensä, ei pelkästään kotitalouksien lainat.