7 vinkkiä lapsen polkupyörän hankintaan: kannattaa hankkia ennemmin liian pieni kuin liian iso pyörä

Kokosimme täsmävinkit polkupyöräostoksille.

pyöräily
Mies polkupyörien edessä.
Toni Pitkänen / Yle

Kesän kynnyksellä monessa perheessä tulee ajankohtaiseksi uuden pyörän hankinta lapselle. Kokosimme täsmävinkit polkupyöräostoksille, jotta kallis lasti kulkisi pyörän päällä mahdollisimman turvallisesti.

1. Potkupyörä on aloittelijan ystävä

Aloittelevalle pyöräilijälle Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen suosittelee potkupyörää, jossa ei ole polkimia ollenkaan. Käytännössä pyörä toimii siten, että lapsi istuu satulassa ja potkii jaloillaan vauhtia kulkeakseen eteenpäin.

– Potkupyörällä lapsi joutuu haastamaan omaa tasapainoaan ja siksi se on hyvä ensipyöräksi. Tasapaino on tärkeä osa pyöräilyä ja sen oppii ehkä paremmin ilman polkimia.

Potkupyörä.
Toni Pitkänen / Yle

2. Kiinnitä huomiota kokoon

Lapselle sopivan kokoinen pyörä on sellainen, jonka satulassa istuessaan lapsen jalat yltävät maahan.

– Kun polkupyörää ostetaan pienelle lapselle, voidaan nyrkkisääntönä pitää: mieluummin liian pieni kuin liian suuri. Jos polkupyörä on liian iso, hallittavuus kärsii, Voutilainen sanoo.

Runko
Toni Pitkänen / Yle

3. Tarkista, että pakolliset varusteet löytyvät

Polkupyörästä pitää löytyä soittokello, ainakin yksi tehokas jarru, valo pimeällä ajoa varten ja heijastimet edestä, takaa ja sivuilta.

Heijastin.
Toni Pitkänen / Yle

*4. Käsijarrulla vai ilman?
*

Yli 30 vuotta polkupyöriä Joensuun Pyörähuollossa kunnostanut Timo Harinen suosittelee valitsemaan pienelle lapselle polkupyörän, jossa on jalkajarru, mutta ei käsijarrua.

– Lapsi ei välttämättä vielä hallitse pyörää ja saattaa painaa käsijarrua vahingossa kääntäessään pyörän suuntaa.

Käsijarrun voi lisätä lapsen pyörään myöhemmin, kun ajoneuvon hallinta on kehittynyt sopivasti, Harinen vinkkaa.

Käsijarru lapsen pyörässä kuitenkin jakaa mielipiteitä. Toisten pyöräilyn asiantuntijoiden mielestä lapsi oppii käsijarrullisella pyörällä nopeasti tehokkaan ja turvallisen jarrutustavan.

– Jalkajarrun teho on usein huono ja se vaatii tasapainolta lisäpontta. Siksi suosittelisin lapselle pyörää, jossa on laadukkaat käsijarrut, mutta ei jalkajarrua, sanoo pyöräilynohjaaja Salla Pehkonen Jyväskylän Pyöräilyseurasta.

Hänen mukaansa käsijarrullisella pyörällä tasapainon oppiminen on helpompaa, sillä kun jalkajarrua ei ole, ei haittaa, jos lapsi polkee aluksi väärään suuntaan.

Jarrut.
Toni Pitkänen / Yle

5. Vanhan ajan "mummopyörä" on helpoin hallita

Helpoiten hallittava pyörä on Harisen mukaan vanhanajan mummopyörä, jossa tanko kaartuu u-kirjaimen muotoisena matalalle satulan ja ohjaustangon väliin.

– Pyörän saa parhaiten hallintaan, kun satulan päällä pääsee istumaan selkä mahdollisimman suorassa eli ajoasento on pystysuuntainen. Sellaisissa pyörämalleissa, joissa tanko on korkealla, joutuu ajamaan etukenossa, jolloin paino ei jakaannu pyörälle tasaisesti ja polkupyörän hallinta vaikeutuu.

Polkupyörä
Toni Pitkänen / Yle

6. Jopo ei ole kokemattoman pyöräilijän menopeli

Jopo on Suomen suosituin ja varastetuin polkupyörä, mutta ajettavuudeltaan se ei ole parhaimmistoa.

– Jos joutuu tekemään kiperiä käännöksiä tai muuten reagoimaan äkilliseen tilanteeseen, Jopo ei ole turvallisin vaihtoehto, koska Jopossa ohjaustanko tulee todella korkealle suhteessa pyörän ajajaan, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen kertoo.

Pinnat.
Toni Pitkänen / Yle

7. Muista kypärä!

Liikenneturvan kokoamien tilastojen mukaan 6–14-vuotiaat lapset loukkaantuvat liikenteessä usein jalankulkijoina tai pyöräilijöinä. 10–14-vuotiaille tapahtuu eniten loukkaantumisia polkupyöräonnettomuuksissa. Tämän ikäiset jättävät usein kypärän pois päästään. Lapsi on hyvä opettaa kypärän käyttöön pienestä pitäen.

Pyöräilykypärä.
Toni Pitkänen / Yle

Juttua päivitetty 18.4. klo 9:40: lisätty toinen mielipide käsijarrusta lapsen pyörässä ja muokattu kohdan otsikkoa.