Bordellien laillistaminen ei saa kannatusta keskustan pirkanmaalaisilta kansanedustajilta – "Nuorethan tekevät radikaaleja aloitteita”

Aloite on lähtöisin Pirkanmaan keskustanuorilta.

bordellit
Mies selaa ilotyttöjen myynti-ilmoituksia internetissä.
Juha Korhonen / Yle

Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat eivät innostu puolueensa nuorisojärjestön bordelli-aloitteesta. Sastamalalainen Pertti Hakanen sanoo, että pitäisi katsoa rauhassa, mitä kaikkea bordellien salliminen vaatisi lainsäädännöltä.

– Aloite on aika rohkea nuorilta. Tässä on hyvä lähtökohta se, että työympäristön pitää olla turvallinen ja kaikille pitää turvata tasapuoliset mahdollisuudet myös siltä osin. Muuten tähän bordellien laillistamiseen en olisi kovin äkkiä tukea antamassa, Hakanen sanoo.

Pitäisi varmaan käydä Uudessa-Seelannissa katsomassa ja hakea kokemuksia, miten se siellä on toiminut.

Arto Pirttilahti

Keskustanuoret hyväksyi sunnuntaina aloitteen bordellien laillistamiseksi Suomessa. Nuorisojärjestö perusteli päätöstä muun muassa sillä, että bordellit toisivat seksityöntekijät lain suojaan ja prostituoiduille olisi nykyistä helpompi tarjota terveys- ja testauspalveluita. Lisäksi valtio pääsisi keräämään seksityöstä verotuloja. Aloite on lähtöisin Pirkanmaan keskustanuorilta.

Kokemuksia Uudesta-Seelannista

Myöskään keskustan mänttävilppulalainen kansanedustaja Arto Pirttilahti ei olisi ensimmäisenä viemässä aloitetta eteenpäin.

– Nuorethan tekevät radikaaleja aloitteita, kuten tämäkin. En sulje sinänsä pois asian keskustelua, ja juuri siitä lähtökohdasta, mitä nuoret ovat esittäneet, Pirttilahti sanoo.

– Pitäisi varmaan käydä Uudessa-Seelannissa katsomassa ja hakea kokemuksia, miten se siellä on toiminut, Pirttilahti jatkaa.

Uusi-Seelanti laillisti bordellit osana prostituutiota koskevaa lakiuudistusta vuonna 2003.

Turvallisuudessa parannettavaa

Sekä Pirttilahti ja Hakanen myöntävät, että seksityöntekijöiden turvallisuudessa on parannettavaa.

– Tässä on tosi paljon hyvää ajatusta ja tahtoa. Allekirjoitan huolen seksityöntekijöiden turvallisuudesta ja ihmiskaupan torjumisesta, Hakanen sanoo.

Kansanedustaja Mikko Alatalo ei ole erityisen kiinnostunut kommentoimaan bordelleja koskevaa aloitetta.

– Nuorten tehtävä on tuoda uusia ajatuksia, ja voihan tämä antaa joillekin ajattelun aihetta, että entä jos. Mielestäni asia ei kuitenkaan ole Suomessa vielä ajankohtainen, Alatalo sanoo.

Bordelli-aloite on lähtenyt Pirkanmaan keskustanuorilta myös keskustan ensi kesän puoluekokoukseen.