Hyppää sisältöön

Douman myrkkykaasuisku: Tutkijoiden on selvitettävä nämä asiat

Epäillystä myrkkykaasuiskusta on julkaistu paljon kaupungin ulkopuolelta kerättyä tietoa. Varmuus iskusta saadaan vasta, kun tutkijat pääsevät paikan päälle.

Douman väitetyssä kaasuiskussa käytetty kaasusäiliö on pudonnut asuinrakennuksen katon läpi sängylle. Kuva: Reuters-TV

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijaryhmä pyrkii parhaillaan Damaskoksen Douman esikaupunkiin. Doumasta levisi 7. huhtikuuta maailmalle uutinen kemiallisin asein tehdystä iskusta, johon olisi kuollut kymmeniä ihmisiä.

Syyria ja Venäjä kiistävät jyrkästi, että kemiallisia aseita olisi käytetty. Venäjän mukaan uutinen kymmenistä kuolonuhreista ja sadoista sairastuneista on lavastettu.

OPCW:n tehtävänä (siirryt toiseen palveluun) on selvittää, onko Doumassa käytetty kemiallisia aseita ja jos niin mitä. Järjestö ei yritä selvittää, kuka niitä olisi käyttänyt.

Löytyykö uhreja ja heitä hoitaneita ihmisiä?

Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa yhteistyössä olevat terveysviranomaiset ovat kertoneet, että sadat doumalaiset olivat hakeutuneet hoitoon myrkytysoireiden takia.

Tutkijat yrittävät päästä haastattelemaan uhreja ja ottamaan heistä näytteitä, joista mahdolliset myrkkyjäämät voisivat paljastua. Uhrien kertomuksia on jo julkaistu. Tästä esimerkkinä BBC:n (siirryt toiseen palveluun) ja Sunday Timesin syyrialaisella pakolaisleirillä tekemä 7-vuotiaan Masa-tytön haastattelu.

Uhrit ja heidän avustajansa voivat kertoa oireista. Niiden laatu antaa viitteitä siitä, mitä myrkkyä on käytetty. Uutistoimistojen mukaan uhrit kärsivät hengityksen salpautumisesta, keskushermosto-oireista ja silmien kirvelystä. Pahimmin sairastuneilla ja kuolleilla suusta tuli valkoista vaahtoa.

Alkutietojen perusteella tutkijat ovat hieman ymmällään oireiden laadusta. Hengitysvaikeudet ja silmien kirvely liittyvät altistumiseen kloorikaasulle. Uhrien vaatteiden kerrotaan haisseen voimakkaasti kloorille. Tästä syystä heidän päälleen ruiskutettiin sairaalassa vettä ja heidän silmiään huuhdeltiin.

Keskushermosto-oireet, kuten kouristukset, eivät ole tyypillisiä kloorikaasumyrkytykselle. Sen sijaan kouristelua esiintyy hermomyrkkyjen yhteydessä.

Tutkijat selvittävätkin nyt, olisiko Doumassa käytetty sekä klooria että jotain hermomyrkkyä kuten sariinia.

Venäjän väitteiden mukaan Douman sairaalaan tuodut uhrit – joista suuri osa oli lapsia – olivat täysin kunnossa. Moskova väittää myös, ettei sairaalan hoitohenkilökunta nähnyt ketään, joka olisi tarvinnut hoitoa kemiallisten aseiden aiheuttamiin oireisiin.

Löytyykö todisteita myrkyistä muualta?

Tutkijoilla on kiire ottaa mahdollisimman paljon edustavia näytteitä, sillä kaasut hajoavat nopeasti. Tutkijat aikovatkin ottaa näytteitä esimerkiksi maaperästä ja kasveista.

Kun Syyriassa tehtiin edellisen kerran vakava myrkkykaasuisku Khan Sheikhounin kaupungissa lähes tasan vuosi sitten, Ranskan viranomaiset laativat tutkimuksista oman raporttinsa (siirryt toiseen palveluun). Siitä ilmenee, että sariinin käytöstä jää sekundaarisia hajoamistuotteita, joista voi päätellä myrkyn käytön.

Doumassa kuolleiden ruumiit ovat tärkeä tiedonlähde OPCW:n tutkijoille. Niistä voidaan ottaa veri- ja virtsanäytteitä, joissa myrkkyä vielä voi olla, vaikka se olisi jo maastosta hävinnytkin.

Guardian-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkijat ovat kiireesti yrittäneet saada vainajien ruumiita turvaan, etteivät Syyrian tai Venäjän joukot tuhoa niitä ja samalla mahdollisia todisteita. Lehden mukaan ruumiita yritettäisiin tuoda mahdollisesti Jordaniaan.

Mitä tiedetään myrkyn tuomisesta Doumaan?

Yhdysvaltain hallinto on julkaisi viime perjantaina tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) siitä, mitä sen mukaan Douman tapahtumista tiedettiin.

Douman taivaalla havaittiin 7. huhtikuuta ainakin kaksi Mi-8 "Hip" kuljetushelikopteria. Syyrian asevoimat on käyttänyt Mi-8-tyyppisiä helikoptereita aikaisemminkin kemiallisten aseiden kuljettamiseen.

Asukkaiden kertomusten mukaan helikoptereista pudotettiin kaksi keltaista kanisteria, joista vapautui myrkkykaasua.

Konflikteista saatavaa avointa dataa tutkiva Bellingcat-kansalaisjärjestö on julkaissut raportin (siirryt toiseen palveluun) Douman tapahtumista. Sen mukaan säiliöt pudotettiin kello 16 ja 19.30 paikallista aikaa.

Doumasta on julkaistu videomateriaalia, joissa säiliöt näkyvät. Bellingcat sanoo voivansa vahvistaa yhden säiliön pudottamispaikan videokuvien perusteella, toista ei.

Samannäköisillä säiliöillä on Syyriassa aiemminkin levitetty klooria asutuksen keskelle esimerkiksi Aleppon piirityksen yhteydessä.

Bellingcatin raportin laatijat miettivät mahdollisen toisen myrkyn olemassaoloa. Kuvissa näkyvät säiliöt eivät ole Bellingcatin mukaan tyypillisiä sariinin levittämiseen.

Lue lisää:

.
.