Äiti kyllästyi seisomaan tumput suorina, kun lapsi leikki: kehitti vanhemmille oman leikkipuistojumpan

Kiireistä lapsiperhearkea elävät äidit ja isät pääsevät pitämään huolta kunnostaan leikkipuistojumpassa samalla kun lapset leikkivät.

leikkipuistot
Naiset jumppaavat leikkipuistossa

TurkuPieni tyttö katsoo ihmeissään, kun naiset tasapainoilevat hiekkalaatikon laidalla. Kuuluu pientä hengästymistä. Käynnissä on leikkipuistojumpan toinen kuntopiirikierros ja osallistujilla alkaa olla jo vähän hiki.

– Aika raskas, mutta hauska kokemus. Tänne on helppo lähteä, kun lapsi saa tulla mukaan myös, kertoo Ann-Marie Hagelberg.

Leikkipuistojumpassa aikuiset jumppaavat sillä aikaa, kun lapset leikkivät. Tarkoitus on käyttää leikkipuistossa vietetty aika hyödyksi.

Näin ajatteli aikoinaan myös Turun Urheiluliitossa liikuntaa ohjaava Marianne Sjöroos, joka kyllästyi seisoskelemaan leikkipuistossa. Hän alkoi itse jumppaamaan sillä aikaa, kun lapset leikkivät ja naapurit innostuivat nopeasti mukaan.

– Sitten ajattelin, että kutsutaan muitakin äitejä mukaan. Nyt olemme vuoden verran käyneet säännöllisesti jumppaamassa, Sjöroos sanoo.

Nainen jumppaa leikkipuistossa
Marianne Sjöroos viettää leikkipuistossa aikaa lähes päivittäin ja kyllästyi seisoskeluun. Naapureiden keskinäisestä jumpasta alkanut idea sai hyvän vastaanoton myös Turun kaupungilta.Paula Koskinen / Yle

Vastaavia, vanhempien kesken järjestettyjä leikkipuistojumppia on ollut myös muualla, esimerkiksi Lahdessa (siirryt toiseen palveluun).

Turussa Sjöroosin ideasta innostui kuitenkin myös kaupunki. Turkulaisten naisvoimisteluseurojen ohjaajia koulutettiin leikkipuistojumppaohjaajiksi ja jumpat käynnistyvät tällä viikolla kahdeksassa turkulaisessa leikkipuistossa (siirryt toiseen palveluun) eri puolilla kaupunkia.

– Innostuimme asiasta heti. Vanhemmat käyvät leikkipuistoissa muutenkin, joten ajattelimme, että he voisivat innostua liikkumisesta siinä ohessa, kertoo liikuntapalveluvastaava Hanna Vainio Turun kaupungilta.

Kotiäidin ja -isän mahdollisuus liikkua

Turun leikkipuistojumpat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ilman lastakin voi mennä mukaan, mutta erityisen hyvä mahdollisuus jumppa on kotiäideille ja -isille. He voivat leikkipuistojumpan avulla huolehtia omasta kunnostaan ja jaksamisestaan kiireisen arjen keskellä.

Jumpissa hyödynnetään leikkipuiston välineitä ja vastuskuminauhaa. Tunnista saa myös haastavan, jos niin haluaa.

Leikkipuisto on mainio paikka jumpata.

Marianne Sjöroos

– Leikkipuisto on mainio paikka jumpata. Täällä on monipuoliset puitteet: on penkkiä, koroketta, hiekkalaatikon reunaa. Maasto on aika kiva ja hiekka antaa lisävastusta, Marianne Sjöroos sanoo.

Jumpassa mennään lasten ehdoilla, ja kuntopiiristä on helppo piipahtaa käymään lapsen luona, jos tarve tulee. Usein myös lapset innostuvat jumppaamaan vanhempiensa kanssa.

Naiset jumppaavat leikkipuistossa
Turkulainen Ann-Marie Hagelbergin mielestä on hieno mahdollisuus, että vanhemmille tarjotaan maksutonta jumppaa leikkipuistossa.Paula Koskinen / Yle

Turkulainen Ann-Marie Hagelberg innostui jumpasta ensimmäisen kerran perusteella sen verran, että aikoo osallistua jatkossakin.

– Ajattelin kokeilla vähän muitakin paikkoja, mutta ehkä tulen tänne Hirvensaloonkin uudelleen, hän sanoo.