Tutkija: FBI:n ex-johtajan kirja voi olla karhunpalvelus Muellerin Venäjä-tutkinnalle

Huomenna julkaistavan paljastuskirjan myötä presidentti Donald Trumpin on entistä helpompi kyseenalaistaa James Comeyn uskottavuus.

Uutisvideot: Potkut saanut FBI-pomo moittii Trumpia
Uutisvideot: Potkut saanut FBI-pomo moittii Trumpia

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin entisen johtajan James Comeyn muistelmateos Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership ilmestyy tiistaina.

Esimakua kirjan sisällöstä saatiin viikonloppuna. Tv-kanava ABC:n haastattelussa Comey arvosteli presidentti Donald Trumpia "moraalisesti epäpäteväksi" johtajaksi, joka tekee "suunnatonta vahinkoa" maan hallinnolle. Comey myös vertasi Trumpin johtamistyyliä mafiaan.

Yhdysvaltojen poliittisen historian tutkijan Markus Kantolan mukaan kirjalla ja sen saamalla julkisuudella voi olla vaikutusta erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaan. Muellerin päämäärä on selvittää epäilyt Venäjän väitetystä sekaantumisesta vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Kantola ei usko kirjan tuovan tutkintaa uusia tietoja. Se voi kuitenkin vaikuttaa FBI:n ex-johtajan uskottavuuteen.

– FBI:n johtaja on perinteisesti Yhdysvalloissa nähty ei-poliittisena hahmona. Tällaiset jyrkkäsanaiset ulostulot ja puheet Trumpin mafiasta ovat poikkeuksellisia, Kantola sanoo.

– Trumpin on nyt entistä helpompi politisoida Comey ja kyseenalaistaa hänen luotettavuutensa, tutkija jatkaa.

Juuri tälle tielle Trump näyttää lähteneen. Hän on jo ehtinyt kutsua Comeyta valehtelijaksi, vuotajaksi ja limanuljaskaksi.

Venäjä- vai Clinton-tutkinta syynä potkuihin?

Comey on aikaisemminkin arvostellut presidentti Trumpia, joka erotti hänet viime vuoden toukokuussa. Syynä potkuihin oli Trumpin mukaan huonosti hoidettu Hillary Clintonin sähköpostitutkinta.

Comey taas katsoo, että hänet erotettiin Venäjä-tutkinnan vuoksi. Comeyn mukaan Trump esitti hänelle toiveen, että FBI lopettaisi tutkinnan presidentin entisen turvallisuusneuvonantajansa Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä.

– Pidin sitä ohjeena, Comey totesi viime vuonna senaatin tiedustelukomitean kuulemisessa.

Avoin kysymys on, onko Trump syyllistynyt oikeudenkulun estämiseen, mikäli hän on tällaisen ohjeen tai toiveen esittänyt. Tästä sananvaihdoista on nyt vastakkain Trumpin ja Comeyn näkemys.

Juuri tämänkaltaisia asioita erikoissyyttäjä Robert Muellerin hiljaa etenevässä Venäjä-tutkinnassa selvitetään.

– Mikäli Trump onnistuu nyt murentamaan Comeyn uskottavuuden, kirja on omanlaisensa karhunpalvelus Muellerin tutkinnalle, tutkija Kantola arvioi.

Vaikuttaa vaaleihin

Kantolan mukaan Trumpin aggressiivinen tapa hyökätä Comeyta vastaan voi herättää vastareaktion myös rebublikaaninen riveissä. Osa voi nousta puolustamaan FBI:n entistä johtajaa samaan tapaan kuin esimerkiksi senaattori John McCain on tukenut erikoissyyttäjä Muelleria.

– Republikaanipuolueen yhtenäisyydellä on merkitystä, sillä edustajainhuoneen vaalit ovat marraskuussa. Mikäli puolue häviää demokraateille, Trumpin hallinto menettää nykyisen toimintakykynsä, Kantola sanoo.

Comeyn muistelmateos julkaistaan alle vuosi sen jälkeen, kun hän jätti liittovaltion poliisin. Kantolan mukaan menneinä vuosikymmeninä sensaatiohakuisia kirjoja julkaistiin yleensä vasta vuosia virkatehtäviä päättymisen jälkeen.

– Kesken kauden kirjoja ei aikaisemmin julkaistu ja niiden vaikutus käynnissä olevaan politiikkaan oli siten pienempi.

Viime vuosisadalla myös muistelmateosten merkitys oli toinen.

– Perinteisesti kirjat tarkensivat historiallista kuvaa presidenteistä. Tunnetuin esimerkki lienee Arthur Schlesingerin kirja 1 000 Days, joka omalla tavallaan aloitti Kennedyn maineen myyttisenä, nuorena uudistajana, Kantola kertoo.

Lue lisää: