Palkittu toimintaterapeutti: On iso ilo, kun nuori lähtee kohti omia päämääriään

Toimintaterapiassa nuori voi tutustua itse itseensä taiteen tai tekemisen myötä. Vuoden 2018 nuorisopsykiatrinen teko -palkinnon saanut Anne Rekola kokee työssään onnistumisen tunteita päivittäin.

Lapsi- ja nuorisopsykiatria
Toimintaterapeutti Anne Rekola
Kanta-Hämeen keskussairaala

Kanta-Hämeen keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikan toimintaterapeutti Anne Rekola on saanut Vuoden 2018 nuorisopsykiatrinen teko -palkinnon. Kolmatta kertaa jaettu valtakunnallinen tunnustus annetaan nuorisopsykiatrisessa työssään ansioituneelle henkilölle.

Rekola on koulutukseltaan erikoistoimintaterapeutti, kuvataideterapeutti ja ryhmäpsykoterapeutti ET. Hänen asiakkaansa ovat 13–18-vuotiaita nuoria, joiden kanssa Rekola työskentelee sekä ryhmässä että yksilöllisesti.

Saatamme käydä vaikka kahvilla, jos tuntuu, että nuorella on paljon sosiaalisia ongelmia.

Anne Rekola

Hoitosuhteiden pituus vaihtelee lyhyistä arviointitapaamisista jopa vuosien mittaisiin asiakassuhteisiin. Useimmiten toimintaterpeutti tapaa asiakkaitaan Hämeenlinnan keskustassa poliklinikalla esimerkiksi koulupäivän lomassa. Rekolan mukaan toimintaterapiassa nuori saa mahdollisuuden tutustua itseensä toimijana.

– Jonkun kanssa tehdään taidetta. Toisten kanssa voidaan laittaa vaikka ruokaa, korjaillaan vaatteita tai sitten juttelemme arkisista asioista. Saatamme käydä vaikka kahvilla, jos tuntuu, että nuorella on paljon sosiaalisia ongelmia, vaikeuksia mennä jonnekin, kuvailee Rekola.

Rekola on työskennellyt vuodesta 1988 saakka Kanta-Hämeen keskussairaalassa psykiatrian eri yksiköissä. Hän kertoo kokevansa onnistumisen tunteita työssään päivittäin, mutta muistuttaa, että mielenterveystyö nuorten kanssa on pitkäjänteistä työtä.

– Kun nähdään, että nuori lähtee kohti omia päämääriään, pystyy menemään kouluun tai alkaa herätä visioita siitä, minkälainen aikuinen hänestä tulee. Ne ovat isoja iloja joka päivä ja sen takia tämä työ onkin niin mielekästä, sanoo Rekola.