Hämeen Vuoden Kylä tunnetaan talkoohengestään – puolet Teuro-Kuuslammi kyläparin asukkaista mukana talkoissa

Lounais-Hämeessä Tammelassa sijaitsevaa kyläparia Teuro-Kuuslammia kuvaa oivasti sanonta "voimaa kuin pienessä kylässä".

kylät
Vesillä mennään Teuronjoella
Idyllinen Teuronjoki kiemurtelee Hämeen Vuoden Kylän läpi.Hannu Harhama / Yle

Teurolla ja Kuuslammilla asuu noin 250 asukasta. Kun asukkaat ovat vielä aktiivisia ja talkoohenkisiä, on kyläpari saanut paljon aikaan. Oma kylätoimintayhdistys pitää huolen, että toiminta on hyvin organisoitu.

Aikaansaava, vireä, järjestäytynyt, suunnitelmallinen, kylän tarpeista lähtevä, yhteen hiileen puhaltava, ympäristöstä huolehtiva ja rohkeasti uusiin haasteisiin tarttuva ovatkin olleet perusteita Teuro-Kuuslammin Hämeen Vuoden Kylä -tittelille.

Kyläparille titteli on jo toinen, sillä Teuro-Kuuslammi on pokannut 20 vuotta sitten ensimmäistä kertaa jaossa olleen Hämeen Vuoden Kylä -nimityksen.

Talkoolaisia tammelalainen kyläpari saa liikkeelle yli 120. Kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä uskoo tietävänsä, mikä on hyvän talkoohengen salaisuus.

– Kyläläiset tykkäävät osallistua talkoisiin, kun he näkevät, että raha laitetaan yhteiseen hyvään.

Pietilä arvelee, että talkoohenkeä nostattaa myös se, että kyläyhdistys järjestää tapahtumia, jotka ovat kyläläisille ilmaisia.

– Kuutamoretkiä, pajailtoja, pikkujouluja, antaa Pietilä esimerkkejä.

Monitoimihalli ja kylätalo yhdistyksen voimannäyttöjä

Teuron ja Kuuslammin asukkaille on kunnostettu talkoilla muun muassa kylätalo ja paja sekä rakennettu suuri monitoimihalli ja leikkikenttä.

Monitoimihalli valmistui syksyllä 2006. Idea lähti Koplauskoplasta eli miesten harrastuskerhosta. Koplaajat kunnostavat vanhoja maamoottoreita, mopoja, moottoripyöriä ja muita 1900-luvun alkupuolen polttomoottorikoneita.

Monitoimihallista harrastajat saivat tilat korjaamolle. Monitoimihallista löytyvät myös kuntosali, kirjasto, kudontapiirin tilat, kierrätys- ja vesipiste sekä lahtivaja kylmiöineen metsästäjille.

Teuron kylätalo on puolestaan kunnostettu talkoilla vanhasta rukoushuoneesta. Talkoolaisilta se vaati runsaan 12 000 tunnin talkoourakan.

Vanhoja höyrykoneita ja autoja Teuron pellolla
Teuron Tekniikkatapahtumassa esiin pääsevät kaikenlaiset koneet ja kulkupelit.Maija Lumme

Kylätalolla järjestetään monenlaisia yhteisiä tapahtumia, kuten jumppaa, tanssikursseja, näytelmäpiiri ja nuorisokahvilatoimintaa. Kuukausittaiset soppalounaat otettiin kylätalon ohjelmaan 2017. Nyt kokeilussa on myös vanhusten ateriapalvelu.

Teuro-Kuuslammi on edelläkävijä myös pitkäaikaistyöttömien työllistäjänä. Lauantaikahvilakin Teuron sillan kupeesta löytyy aina kesäisin.

Aktiivinen Teuro-Kuuslammin kylätoimintayhdistys on hankkinut omistukseensa maata Teuronjoen varrelta. Maalleen yhdistys ruoppasi uuden yleisen uimarannan. Samaisella tontilla järjestetään myös heinäkuinen Tekniikkatapahtuma.

Myöhemmin kylätoimintayhdistys hankki myös naapuritontin, jolle rakennettiin luontopolku.

Teuro-Kuuslammi taistelee koulun puolesta

Tällä hetkellä yksi tärkeä asia kylätoimintayhdistykselle on kyläkoulu ja sen säilyttäminen. Kylätoimintayhdistys on tarjoutunut rakentamaan koulun yhteyteen liikuntahallin, mikäli koulua ei lakkauteta.

Mikko Pietilä sanoo, että koulun puolesta on taisteltu kohta kolme vuotta. Se on lisännyt yhteenkuuluvuutta. Kouluasian tiimoilta kokoontuu aktiivisia kyläläisiä tarpeen mukaan kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai kerran parissa kuukaudessa.

Teuron ala-aste
Teurolla ei taistelematta luovuta kyläkoulusta.Timo Leponiemi / Yle

– Olemme tehneet omaa kouluverkkoselvitystä, selvittäneet pitäväkö kunnan laskelmat paikkansa ja voiko niihin luottaa. Olemme saaneet apua myös parilta ympärivuotiselta vapaa-ajanasukkaalta.

Kouluasiassa Teuron ja Kuuslammin väki ei aio antaa periksi. Hyvällä "taistelutahdolla" Hämeen Vuoden Kylä tähtää myös valtakunnalliseksi Vuoden Kyläksi.

Valtakunnallinen titteli jaetaan syyskuussa. Mikko Pietilän mukaan Teuro-Kuuslammilla tehdään parhaillaan hakemusta kyseiseen kisaan.

– Hakemuksesta tulee kattava. Laitamme sinne kaikki, mitä olemme tehneet.