Katso kartalta, missä on työvoimapula – erityisesti Pohjois-Suomessa työtä tarjolla

Kartta kertoo, että yrityksillä kautta maan on ongelmia löytää osaavaa työvoimaa.

työvoimapula
Kittilään rakennettiin taas tänä talvena jäähotelli. Turismi on kasvanut niin nopeasti, että työvoimapula saattaa jo estää alan kasvua.
Kittilään rakennettiin taas tänä talvena jäähotelli. Turismi on kasvanut niin nopeasti, että työvoimapula saattaa jo estää alan kasvua.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Työttömyystilanne paranee koko maassa, ja erityisesti Pohjois-Suomessa olisi tarjolla töitä enemmän kuin tekijöitä löytyy, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tiistaiaamuna julkaisemasta alueellisesta kehityskatsauksesta.

Lapissa yritykset ovat tekemässä isoa kasvuloikkaa. Malminetsintä käy kuumana (siirryt toiseen palveluun), biotaloushankkeita suunnitellaan (siirryt toiseen palveluun) ja matkailu kärsii pahasta työvoimapulasta. Paikallinen TE-keskus on jo auttanut yrityksiä rekrytoimaan työvoimaa ulkomailta (siirryt toiseen palveluun).

Kartta, grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Yritysten näkymät parantuneet myös muuttotappioalueilla

Odotukset talouden ja työllisyyden paranemisesta ovat korkealla kaikilla Suomen alueilla. Kasvu-uralle ovat päässeet käytännössä kaikki seutukunnat, myös aiemmin rakennemuutoksista kärsineet alueet.

Kokonaan uusia avoimia työpaikkoja on TE-toimistoissa viime kevättä enemmän, mutta myös eläkkeelle siirtyvien korvaaminen luo työvoiman kysyntää. Esimerkiksi Kainuussa yrityksillä on vaikeuksia rekrytoida, koska työikäinen väestö vähenee.

Pula osaajista kasvaa varsinkin metallialalla, rakentamisessa ja ICT-aloilla ympäri maata.

Nuorten työttömyys helpottaa?

Tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Työttömyys helpottaa koko maassa tulevan puolen vuoden aikana.

Suomessa on kaikkiaan 67 seutukuntaa, ja 64:ssä niistä uskotaan työttömyyden vähenemiseen myös ensi vuoden keväällä. Kolmessa seutukunnassa ennakoidaan pysyttävän nykytasolla.

Myös pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työttömyyden seutukunnat arvioivat helpottavan.

Ministeriö julkaisi edellisen alueellisen kehityskatsauksen syyskuussa 2017. Paikoin yritysten tulevaisuudenodotukset ovat nyt jopa myönteisemmät kuin tuolloin.