Kipakka eduskuntakeskustelu luvassa: Hallitus heikentäisi irtisanomissuojaa ja sallisi perusteettomat pätkätyöt nuorille – nyt pääsee ääneen oppositio

Luvassa on todennäköisesti räväkkää keskustelua, kun eduskunnassa käydään lähetekeskustelu julkisen talouden suunnitelmasta seuraaville neljälle vuodelle.

irtisanomissuoja
Opposition edustajat, Li Andersson, Tuula Haatainen, Aino-Kaisa Pekonen ja Antti Rinne eduskunnan suullisella kyselytunnilla maaliskuussa 2018.
Opposition edustajat, Li Andersson, Tuula Haatainen, Aino-Kaisa Pekonen ja Antti Rinne eduskunnan suullisella kyselytunnilla maaliskuussa 2018.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Oppositio pääsee tänään tiistaina ryöpyttämään hallitusta sen aikeista heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä ja sallia perusteettomat pätkäsopimukset yli kolme kuukautta työttömänä olleille nuorille työntekijöille.

Eduskunta aloittaa lähetekeskustelun hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019–2022 tänään tiistaina kahdelta iltapäivällä. Keskustelun voi katsoa suorana Ylen TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 14.00 alkaen.

Luvassa on todennäköisesti räväkkää keskustelua, sillä viime viikon kehysriihessä hallitus päätti, että irtisanomista helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä. Pienet yritykset saisivat jatkossa irtisanoa työntekijän esimerkiksi epäsopivan käytöksen, kuten päihteiden käytön perusteella.

Hallitus linjasi myös, että alle 30-vuotiaiden, kolme kuukautta työttömänä olleiden, nuorten työsuhteen määräaikaisuudelle ei enää tarvittaisiin perustetta. Näin halutaan saada aiempaa useampi töihin.

Asiantuntijat ovat jo arvioineet, että perusteettomien pätkätöiden avaaminen alle kolmikymppisille ei ole mikään läpihuutojuttu. Myös irtisanomissuojan heikentämisen on arveltu olevan vaikeaa.

Oppositiojohtajilta jo kipakkaa kritiikkiä

Oppositiojohtajista vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi hallituksen linjauksia Twitterissä välittömästi kehysriihen jälkeen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoitti tiedotteessaan olevansa pettynyt riihen lopputulokseen.

– Hallitus jatkaa työntekijöiden aseman heikentämistä tällä kertaa puuttumalla palkansaajien työsuhdeturvaan. Suurista puheista huolimatta hallitus jätti käyttämättä viimeisen mahdollisuutensa korjata linjaansa sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa suuntaan, Lindtman arvosteli.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto oli omassa tiedotteessaan sitä mieltä, että "hallitus hukkasi mahdollisuutensa korjata tekemänsä virheet suomalaisten koulutuksen kurjistamisessa ja eriarvoisuuden ohittamisessa".

Viime viikon kehysriihessä vedettiin myös lukuisia muita talouslinjauksia tuleville vuosille. Täältä voit lukea lisää hallituksen linjauksista.

Lue myös:

Hallitus kehysriihessä: työttömien nuorten määräaikaisia työsuhteita ei tarvitse perustella, irtisanomista helpotetaan

Professori hallituksen uusista työllistämiskeinoista: Aktiivimalli on vain muurahaisenpissaa tähän verrattuna

Hallituksen ajamat perusteettomat pätkätyöt nuorille voivat kaatua – "Kukaan ei kehtaisi esittää tällaista yli 50-vuotiaille"