Kuusi hyllykilometriä kirjoja on valtava muuttourakka kirjastolle – "Kädet ovat kovalla koetuksella"

Hämeenlinnan pääkirjaston työntekijöillä on tiedossa melkoinen puserrus. Noin 250 000 kirjaa pitää muuttaa väistötiloihin syksyllä remontin tieltä.

kirjastot
Luokkaan 7 kuuluvia kirjoja kirjaston hyllyssä
Nämä luokkaan 7 eli taidekirjoihin kuuluvat kirjat säilyvät edelleen Hämeenlinnan pääkirjaston hyllyssä. Tämä kokoelma on jo perattu tulevaa muuttoa ajatellen.Tiina Kokko / Yle

HämeenlinnaEnnen kuin Hämeenlinnan pääkirjaston remontissa päästään alkuun, on Vanajaveden rannalla sijaitseva kirjastorakennus tyhjennettävä. Pelkästään kirjoja on neljännesmiljoona. Yhteensä kuusi hyllykilometriä.

Eikä se riitä, että kirjat siirretään paikasta A paikkaan B. Kaikki kirjat on käytävä läpi yksitellen. Suurin osa säilytetään, mutta osa on tullut tiensä päähän, osa päätyy myyntiin.

Kun johtava informaatikko Varpu Vallbacka tuli viime vuonna kesälomansa jälkeen töihin, on hän siitä lähtien tehnyt täysipäiväisesti työtä muuton parissa. Juhannukseen mennessä kaikki kokoelmat pitäisi käydä läpi. Miltä urakka tuntuu?

– Sitä pitäisi kysyä käsiltäni, Vallbacka vastaa ja jatkaa, että kädet ovat kovalla koetuksella.

Vallbacka on ollut pääkirjastossa töissä jo yli 30 vuotta. Hän vastaa aikuisten kirjojen hankinnoista, ja tuntee kirjaston kokoelmat todella hyvin. Siksi onkin syytä kysyä toinenkin miltä tuntuu -kysymys. Ottaako luonnon päälle, kun joutuu poistamaan kirjan kokoelmista?

– Kyllä se vähän tuntuu siltä kuin vanhasta ystävästä pitäisi päästä, että mitä teen hänen kanssaan. Ammattimainen asenne siinäkin auttaa.

Kokoelmia hoidetaan kuin puutarhaa

Kirjakokoelmia onkin hoidettava kuin puutarhaa. Kun huonoja ja vanhentuneita kirjoja poistetaan, tulee uusille tilaa ja kokonaisuus kukoistaa.

Tietotekniikan ansiosta kirjasto pystyy seuraamaan, mitkä kirjat kiinnostavat lainaajia ja mitkä jäävät hyllyyn. Lukijoiden unohtama kirja ei välttämättä päädy myyntipöydälle tai kirjojen hautausmaalle. On kolmaskin vaihtoehto.

Johtava informaatikko Hämeenlinnan pääkirjaston rappusten yläpäässä
Varpu Vallbacka sanoo, että on mielenkiintoista käydä kirjaston kokoelmat läpi, vaikka urakka onkin kova.Tiina Kokko / Yle

Jos kirjalla on kulttuurista arvoa, se pääsee tutkimuskirjastoon eli kokoelmaan, joka ei ole lainattavissa. Mutta siellä opus on tallessa. Esimerkiksi kaikki Kalevalaan liittyvät kirjat ovat sellaisia, jotka siirtyvät tutkimuskirjastoon, Varpu Vallbacka kertoo.

– Niitä ei myynnissä näe, eikä lopullisessa poistossa.

On tiedettävä mikä on hottia vuosien päästä

Pääkirjasto on palvellut nykyisellä paikallaan hämeenlinnalaisia 35 vuotta. Kaikesta työstä huolimatta Vallbacka pitää muuttoa hyvin kiinnostavana projektina.

– Käyn läpi kokoelmaa ja mietin, millä on käyttöä vielä kymmenen vuoden päästä. Mikä siirtyy varastoon, mikä tutkimuskirjastoon. Se on oikeastaan kirjastonhoitajalle parasta, mitä voi olla.

Kirjojen läpikäymisessä pitää olla hoksottimet tarkkana. Kokoelmissa pitää osata säilyttää erikoisiakin kirjoja, jotka saattavat nousta kiinnostuksen kohteiksi vuosien päästä.

Sarjakuvissa voi olla sellaisia, jotka eivät ehkä nyt löydä lukijaansa, mutta sitten – yllätys, yllätys – ne ovatkin kymmenen vuoden päästä kuuminta hottia.

Varpu Vallbacka

– Sarjakuvissa voi olla sellaisia, jotka eivät ehkä nyt löydä lukijaansa, mutta sitten – yllätys, yllätys – ne ovatkin kymmenen vuoden päästä kuuminta hottia.

Vallbacka pitää itseään ajantasalla seuraamalla mitä tapahtuu niin kirjallisuudessa kuin koko kulttuurielämässä. Hän lukee lehtiä, tutkii mitä kirjoja arvostellaan mediassa ja tukeutuu kirjaston tietojärjestelmään. Se kertoo esimerkiksi mitä kirjoja varataan tällä hetkellä.

Kun johtava informaatikko kurkistaa Hämeenlinnan pääkirjaston varaustilannetietoja, on listan kärjessä Enni Mustosen Taiteilijan vaimo. Onkohan kirja kirjaston hyllyssä reilun 30 vuoden kuluttua, kun pääkirjastossa ehkä seuraavan kerran tehdään yhtä mittava remontti?

Lue myös:

Hämeenlinnassa suuret kirjastosuunnitelmat – pääkirjasto voisi olla auki vaikka ympäri vuorokauden