Hyppää sisältöön

Etätyöläisen ergonomia nousee puheeksi vasta sitten, kun alkaa kolottaa – lue asiantuntijan vinkit kotikonttoriin

Kotikonttorissa ergonomia on usein heikommalla tolalla kuin toimistossa. Työnantajan tulisi varmistaa, että kotona on sopiva työskentelytila ja välineet.

Juha-Matti Jääskelän toimisto on hänen kodissaan. Sohvakin voi olla etätyöläisen työpiste, mutta liian pitkään ei siinä kannata viihtyä. Luen sohvalla joskus lähinnä jotain dokumentteja, Jääskelä sanoo. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

II Juha-Matti Jääskelän työpäivä alkaa, kun lapset lähtevät kouluun ja puoliso omalle työpaikalleen. Ulkona paistaa aurinko, ja lumet sulavat hiljalleen metsämaisemassa. Jääskelä siirtyy kodissaan työtilaksi varattuun huoneeseen, napsauttaa tietokoneen päälle ja aloittaa koodaamisen.

Ilman etätöitä miehen työmatka olisikin pitkä, sillä Jääskelä asuu Oulun pohjoispuolella Iissä ja hänen työyhteisönsä on Oslossa.

Etäisyys ei kuitenkaan ole ongelma, sillä yhteydet hoituvat kätevästi sähköisiä kanavia pitkin. Välimatkasta huolimatta Jääskelä tuntee olevansa työyhteisön jäsen.

Jääskelä ohjelmoi työkseen mobiiliapplikaatioita norjalaisen Domos Labsin työntekijänä.

Ergonomia huomioon alusta alkaen

Etätöiden suosio kasvaa, mutta usein kotitoimiston työskentelyolosuhteet ovat kehnommat kuin toimistolla, jossa käytössä voivat olla esimerkiksi sähköisesti korkeussäädettävät pöydät ja monipuolisesti säätyvät työtuolit, toteaa työterveyslaitoksen erikoistutkija Erja Sormunen.

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Erja Sormunen käy Juha-Matti Jääskelän kanssa läpi kotitoimiston ergonomiaa. Esimerkiksi näytön yläreunan tulisi olla hieman katseen vaakatason alapuolella kuten kuvassa. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Hän muistuttaa, että työnantajan tulisikin varmistaa, että kotona on sopiva työskentelytila, ja hyvä työpöytä, -tuoli ja -välineet.

– Ergonomia pitäisi ottaa huomioon jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan, että työntekijä alkaa tehdä etätöitä. Työnantajan ja työntekijän on sovittava, että ergonomia otetaan huomioon myös kotikonttorissa.

Selkä- ja niskakipua

Juha-Matti Jääskelä on pyrkinyt tekemään työolosuhteistaan kotikonttorissa mahdollisimman hyvät. Esimerkiksi muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa yleisessä etätyöpisteessä työskentelyn hän lopetti, kun kyllästyi säätämään työtuolia kerta kerran jälkeen itselleen sopivaksi.

Silti ergonomian muistaa yleensä vasta, kun ollaan jo matkalla kohti lihasjumeja.

– Liian vähän ergonomiaa tulee ajateltua. Minun arjessani se näkyy siinä vaiheessa, kun huomaa, että joku paikka on kipeänä. Selkä- ja niskakipu on yleisin vaiva, ja hiirikäsi kipeytyy. Se saattaa olla tunnottomana iltaisin, Jääskelä sanoo.

Jääskelä tunnustaa, että myös taukojen pitäminen tahtoo unohtua, kun töihin keskittyy tiiviisti. Kotona vastuu omasta työhyvinvoinnista kasvaa.

– Aikaisemmin, kun on oltu aina samassa paikassa, on työterveyslääkäri käynyt katsomassa asetukset kuntoon. Ergonomia on nyt selkeästi haaste.

Juha-Matti Jääskelä on töissä norjalaisella Domos Labsilla. Hän koodaa työkseen mobiiliapplikaatioita oppivaa kodin wifi-verkkoa varten. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Ergonomiasta tingitään

Etätyöläisen ergonomiasta huolehtiminen on työnantajankin etu, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Erja Sormunen muistuttaa. Jos työntekijälle alkaa kertyä sairaslomia, jotka johtuvat kehnosta ergonomiasta, on etätyön tekemisen mielekkyys koetuksella.

Työntekijän mielessä etätyöstä syntyvä hyöty voi kattaa ne puutteet, joita ergonomiassa syntyy. Siitä voidaan olla valmiita tinkimään, jos vaihtoehtona on paluu jatkuvaan toimistotyöhön.

Liian vähän ergonomiaa tulee ajateltua.

Juha-Matti Jääskelä

Valtavia panostuksia hyvään ergonomiaan ei kuitenkaan kotonakaan tarvita. Lähtökohta on rauhallinen ja sopivasti valaistu tila. Työpöydällä pitää olla tarpeeksi tilaa läppärille ja tarvittaessa myös näyttöruudulle.

– Samat työvälineet, mitä töissäkin käyttää, siirtyvät työlaukussa kotiin. Välillä töitä voi myös kotona tehdä seisten. Työpisteeseen tai työpöydän päälle voi viritellä korokkeita. Tärkeää on muistaa vaihdella työasentoa, Sormunen listaa.

Jos työpöytänä on kodin ruokapöytä, voi sen ääreen tuoda paremman tuolin.

– Työtuolin säätäminen pöytään sopivaksi on asia, mistä kannattaa aloittaa, Sormunen sanoo.

Sohva työpisteenä?

Etätyöhön liitetään usein mielikuva sohvannurkassa läppäri sylissään istuvasta työntekijästä. Erja Sormunen ei suoralta kädeltä tyrmää sohvaakaan työpisteenä.

– Kun mietitään kuormittumista ergonomian kannalta, niin lähtökohta on kehon luonnollinen asento. Kehon normaalit mutkat pitää saada tuettua niin, että alaselkä ei ole pyöristyneenä tai niska taipuneena eteen. Jos nämä pystyy huomioimaan sohvalla esimerkiksi tyynyillä tukien, niin sohvallakin voi työskennellä. Ainakin hetkellisesti.

Juha-Matti Jääskeläkin kuulee aina silloin tällöin sohvan kutsun.

– Enimmäkseen lueskelen dokumentteja mukavammassa asennossa. Varsinaisessa työssä tarvitsen useampaa näyttöä, niin normaalityötä ei tule tehtyä sohvalla.

Vaikka etätyössä on omat kommervenkkinsä, puhuvat sekä Jääskelä että Sormunen vahvasti sen tekemisen puolesta.

– Saan paljon enemmän aikaiseksi. Siinä on vapaus, mutta myös vastuu, Jääskelä summaa.

Lisää aiheesta:

.
.