1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU antoi tukensa Syyrian ilmaiskuille – Soini: Näytöt kemiallisten aseiden käytöstä riittävät

Uusista pakotteista ei kuitenkaan tehty ulkoministerikokouksessa päätöksiä.

Ulkoministeri Timo Soini Kuva: Tiina Jutila / Yle

LUXEMBURG Euroopan unioni on antanut tukensa Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian Syyriaan tekemille ilmaiskuille.

EU-maiden ulkoministerit totesivat kokouksessaan, että iskuille oli perusteet kemiallisten aseiden käytön ehkäisemisen takia. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan todisteet kemiallisten aseiden käytöstä olivat riittävät.

– Kemiallista asetta on käytetty ja sillä on seurauksensa, Soini sanoi kokouksen tauolla Luxemburgissa.

Hänen mukaansa ei ole mitään syytä epäillä kuka kemiallisia aseita on Syyriassa käyttänyt, ja etteivätkö ilmaiskujen tekijät olisi toimineet riittävin tiedoin. EU ilmoitti olevansa valmis panemaan toimeen uusia pakotteita kemiallisten aseiden käytön seurauksena, mutta varsinaisia uusia pakotepäätöksiä ei Luxemburgin kokouksessa tehty.

Onko EU hampaaton?

– En sanoisi, että EU on hampaaton, jos se antaa tällaiselle toimenpiteelle tukensa, johon kaksi EU-maata on osallistunut, Soini vastasi viitaten Ranskan ja Britannian ilmaiskuihin.

Pakotteiden sijaan EU korostaa rooliaan humanitaarisen avun antajana Syyriassa. Brysselissä järjestetään ensi viikolla konferenssi, jossa keskustellaan Syyrian tulevaisuudesta ja humanitaarisesta tilanteesta. Soini ilmoitti osallistuvansa kokoukseen.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät lauantain vastaisena yönä ilmaiskuja Syyrian hallinnon laitoksiin, joissa säilytetään tai kehitetään kemiallisia aseita. Iskuissa laukaistiin yli sata ohjusta. Syyrian hallituksen liittolainen Venäjä on protestoinut iskuja voimakkaasti.

Lue myös:

Douman myrkkykaasuisku: Tutkijoiden on selvitettävä nämä asiat

Ranskan presidentti puolusti Syyrian iskua oikeutetuksi – Macron: Trump taivuteltiin rajaamaan kohteet

Britannia: Työväenpuolueen Jeremy Corbyn epäilee Syyrian iskujen laillisuutta