Keskustan puoluesihteerikisaan uusi nimi – ”Olen saanut paljon pyyntöjä kisaan lähtemisestä”

Erityisavustaja Riikka Pirkkalainen lähtee keskustan puoluesihteerikisaan mukaan.

Suomen Keskusta
Riikka Pirkkalainen
Riikka PirkkalainenRiikka Pirkkalainen

Keskustan puoluekokousedustajat pääsevät kesäkuussa äänestämään uudesta puoluesihteeristä Sotkamossa. Puoluesihteerivaalit varmistuivat, sillä erityisavustaja Riikka Pirkkalainen kertoo Ylelle lähtevänsä kisaan mukaan.

Aiemmin Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala ilmoittautui ehdolle. Nykyinen keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska puolestaan kertoo myöhemmin tiistaina tiedotustilaisuudessa jatkoaikeistaan.

— Minulla on hirveä tahto tähän tehtävään. Olen keskusta-akatemian kasvatti, sillä olen käynyt läpi kaikki keskustan järjestötasot aina paikallisyhdistyksestä puoluehallitukseen. Minulla on vahva käsitys keskustasta kokonaisuutena, Pirkkalainen perustelee ehdokkuuttaan.

Pirkkalaisen nimi voi olla suurelle yleisölle tuntematon, mutta politiikan toimittajille hän on tullut tututksi hallituksen sote-väännöissä. Hän toimii nyt perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustajana.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Pirkkalainen on työskennellyt muun muassa eduskunta-avustajana, erityisavustajana Euroopan parlamentissa ja keskustan Pohjois-Savon piirin puheenjohtajana.

Pirkkalainen pyrkii nyt toista kertaa puoluesihteeriksi. Pirkkalainen karsiutui puoluesihteerivaalin toiselta kierrokselta kaksi vuotta sitten Seinäjoen puoluekokouksessa.

— Nyt olen valmis tehtävään. Olen saanut ympäri Suomen paljon pyyntöjä, että lähtisin kisaan mukaan.

Tyytymättömyys kanavoituu kisassa

Keskustan kannatuslukemat eri mielipidemittauksissa ovat puolueen kannattajille tuottaneet pettymyksiä. Keskustan kannatus jäi 16,3 prosenttiin Ylen maaliskuun mittauksessa.

Heikko gallup-menestys ei missään vaiheessa ole horjuttanut puheenjohtaja Juha Sipilän asemaa. Sen sijaan kärsijän rooliin on joutunut puoluesihteeri Ovaska, jota on kritisoitu rajusti.

Kansanedustaja Mikko Kärnä on sanonut, että keskustan ”piirit ovat kaaoksessa” ja puoluesihteeriksi tarvitaan ”ihminen, jolla on oikeasti edellytykset hoitaa tehtävää kunnolla”. Kärnä on puhunut myönteisesti Jirka Hakalan ehdokkuudesta.

— Keskustan puoluesihteerivalintoja on liian pitkään hallinnut joko henkilöristiriidat tai henkilöihin menevä kritiikki. En ole sellainen ihminen, että lähtisin rakentamaan kampanjaani siitä, mitä on tehty tai mitä on jätetty tekemättä.

Pirkkalainen kuitenkin korostaa, että keskusta tarvitsisi puoluesihteeriltään johtajuutta, jotta puolueen toiminta vahvistuisi.

— Minulla on tunne, että keskustan väki kaipaa muutosta. Ei niinkään muutosta muutoksen takia, vaan puolueessa halutaan vielä vähän enemmän kokemuksista kumpuavia näkemysiä, joilla puolue menee seuraaviin vaaleihin.

Pirkkalaisen tavoitteena on, että keskusta nousisi yhteiskunnallisesti ”vaikuttavimmaksi puolueeksi”. Tavoite pitää sisällään kolme osa-aluetta: vaalimenestyksen, keskustalaisten aktivoimisen paikallistasolla ja verkostoitumisen eri järjestöjen kanssa.

— Kansalaisjärjestöt ja kolmas sektori ovat merkittäviä yhteiskunnallisia keskustelijoita. Järjestöissä on paljon tietoa ja osaamista siitä, mikä on tavallisille suomalaisille tärkeää. Yhteistyö heidän kanssa auttaa hahmottamaan yhteiskunnallista tilannetta.

Puolueilla onkin edessä maakunta-, eduskunta- ja eurovaalit vuoden sisällä, jos hallituksen suunnitelmat maakuntauudistuksesta toteutuvat.

Sipilä toiminut mandaattinsa mukaan

Useat politiikan tarkkailijat ovat pitäneet puheenjohtaja Juha Sipilää epätyypillisenä keskustan johtajana. Sipilä on tullut yrityselämästä politiikkaan ja varsinkin puheenjohtajakauden alussa hän korosti valtion velanoton hillitsemistä.

— Keskustan toiminta hallituksessa pohjaa eduskuntavaalien ohjelmaan, jonka iso kuva oli, että Suomi laitetaan kuntoon. Ja siinä keskeisin savotta on ollut talous. Sipilä on mandaattinsa mukaisesti toteuttanut tehtäväänsä.

Pirkkalaisen mukaan puolue voi jo nyt laittaa toisen vaihteen silmään, vaikka varsinkin hallituskumppani kokoomuksesta on varoiteltu ”jakovaarasta”.

— Talous on nyt kunnossa. Siitä, mitä nyt tehdään, keskustellaan puolueessa laajasti. Uskon, että nyt painottuvat näkemykset, joiden mukaan suomalaisten asiat pitää nyt laittaa kuntoon.

Keskustan puoluekokous kesäkuun alussa Sotkamossa.