Barbara Bush pysytteli erossa julkisesta poliittisesta keskustelusta – Kuvat kertovat perheelleen lojaalista vaimosta, äidistä ja isoäidistä

92-vuotiaana menehtynyt Barbara Bush oli presidentin vaimo, toisen presidentin äiti – ja Yhdysvaltain 14. presidentin, Franklin Piercen etäinen sukulainen. Hän pysytteli erossa päivänpolitiikasta, mutta kampanjoi intohimoisesti lukutaidon puolesta.

George ja Barbara Bush ehtivät olla naimisissa 73 vuoden ajan. Kuva: Everett Collection / AOP

Barbara Pierce syntyi New Yorkissa (siirryt toiseen palveluun) 8. kesäkuuta, 1925. Kun Barbara oli kuusitoistavuotias (siirryt toiseen palveluun), hän tapasi joululomalla 1941 miellyttävän pojan tansseissa.

Ihastus oli kaksi vuotta vanhempi opiskelijapoika George Bush. Puolentoista vuoden päästä he menivät kihloihin ja 6. tammikuuta 1945 pariskunta meni naimisiin New Yorkissa. George Bush oli silloin lomalla armeijasta palveltuaan torpedopommittajan lentäjänä toisessa maailmansodassa.

George ja Barbara Bush ehtivät olla naimisissa 73 vuoden ajan.

Kuva: Everett Collection / AOP

Barbara ja George Bush poikavauvansa, tulevan presidentin kanssa vuonna 1946.

Pariskunta sai kaikkiaan kuusi lasta. Toiseksi vanhin, Pauline, kuoli kolmevuotiaana leukemiaan. Tyttären kuolema sai Barbaran ruskeat hiukset (siirryt toiseen palveluun) harmaantumaan ennen aikojaan, ja häntä kutsuttiin myöhemmin perheessä hellästi "hopeaketuksi".

George W. Bush toimi Yhdysvaltain presidenttinä 2001–2009 ja hänen pikkuveljensä Jeb Bush Floridan kuvernöörinä 1999-2007.

Barbara Bush oli ainoa nainen Yhdysvaltain historiassa, jonka puoliso ja poika ovat toimineet Yhdysvaltain presidenttinä hänen elinaikanaan.

Abigail Adamsin mies John Adams oli Yhdysvaltain toinen presidentti ( 1797–1801) ja poika John Quincy Adams kuudes (1825–1829). Abigail Adams ehti menehtyä ennen poikansa virkakautta.

Kuva: MPI / Getty Images

Vuonna 1947 vuoden ikäisen pojan äiti Barbara Bush hoiti kotia samalla, kun hänen miehensä opiskeli Yalen yliopistossa, Connecticutissa.

Seuraavana vuonna perhe muutti Texasiin, ja George Bush alkoi luoda uraa öljyteollisuudessa. Perhe muutti tiheästi, kaikkiaan kolmisenkymmentä kertaa ympäri Yhdysvaltoja.

Kuva: Everett Collection / AOP

George ja Barbara Bush vaaliyönä, 8. marraskuuta 1966. Republikaanista puoluetta edustava George Bush oli juuri valittu ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen. Kaksi vuotta aiemmin hän pyrki senaattiin Texasista, mutta hävisi silloin kisan.

George H. W: Bush nimitettiin Yhdysvaltain YK-lähettilääksi vuonna 1971. Kuva: Rex / AOP

Helmikuussa 1971 George Bush (toinen oikealta) vannoi virkavalan Yhdysvaltain YK-lähettilääksi. Uuden viran myötä Barbara Bush tutustui New Yorkin diplomaattipiireihin.

Vuosina 1974-1975 perhe asui 14 kuukautta Pekingissä, George Bushin toimiessa Yhdysvaltain Kiinan-yhteystoimiston johtana.

Vuosina 1976-1977 George Bush toimi keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana. Hän ei voinut entiseen tapaansa jutella työasioista puolison kanssa ja Barbara Bush turhautui kokiessaan, ettei saavuta elämässään samanlaisia tavoitteita kuin muut naiset. Hän kärsi masennuksesta, jota hoiti lisäämällä julkisia tehtäviään sekä hyväntekeväisyyttä.

Kuva: Everett Collection / AOP

Bushien kesähuvila sijaitsee Kennebunkportissa, Mainessa. Tämä kuva on otettu George Bushin varapresidenttikauden 1981-1989 aikana. Lapsenlapsia on kaikkiaan 14, kuvassa heistä kuusi.

Kuva: Everett Collection / AOP

Bushit ja lastenlapset Kennebunkportissa vuonna 1989. George Bushin presidenttikausi oli tuolloin kestänyt puoli vuotta.

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Barbara Bush keskittyi taloudenpitoon, lukutaitokampanjoihin ja Valkoisen talon historian vaalimiseen. Saman vuoden maaliskuussa hänellä oli diagnosoitu Basedowin tauti, joka aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa.

Kuva: Everett Collection / AOP

Barbara Bush ja Raisa Gorbatšova pitivät puheita Wellesley Collegessa toukokuussa 1990, George Bushin ja Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatšovin huipputapaamisen aikana.

Barbara Bush vältti ottamasta julkisesti kantaa politiikkaan, mutta tuki miestään ja poikiaan vaalikampanjoissa.

Barbara Bush lukee lapsille satukirjaa vuonna 1990. Kuva: Everett Collection / AOP

65-vuotias Barbara Bush luki lapsille Valkoisen talon kirjastossa heinäkuussa 1990.

Lukeminen ja lukutaito olivat Barbara Bushin intohimo. Hän kirjoitti satukirjoja, toimi useassa lukutaitokampanjassa ja -järjestössä ja kutsui lukutaitoa "tärkeimmäksi asiaksi, joka meillä on". Hänen nimiinsä perustettu säätiö tukee yli 1 500 lukutaitoon liittyvää ohjelmaa eri puolilla Yhdysvaltoja.

Kuva: Everett Collection / AOP

Venäjän presidentti Boris Jeltsin Valkoisessa talossa 12. kesäkuuta, 1992.

Kuvassa ovat myös Bushien rakkaat lemmikit, Millie ja sen pentu Ranger. Barbara Bush kirjoitti Milliestä lastenkirjan, ja George Bush sanoi vuonna 1992 presdentinvaalikampanjan aikana, että "koirani Millie tietää enemmän ulkopolitiikasta kuin nämä kaksi pösilöä". Pösilöt eli Bill Clinton ja Al Gore kuitenkin voittivat vaalin.

Kuva: CJ Gunther / EPA

Barbara Bush oli nuorena urheilullinen ja harrasti uintia, tennistä ja pyöräilyä. Vuonna 2005 otetussa kuvassa 80-vuotias Barbara Bush heitti ensimmäisen syötön Boston Red Soxien ja Texas Rangersien baseball-ottelussa Bostonissa.

Hänen terveytensä alkoi reistailla vuonna 1989 Basedowin taudin myötä, vuonna 2009 hänelle tehtiin aorttaläpän korjausleikkaus.

Kuva: Eric Draper / EPA

Bushin klaani joulupäivänä 2008.

Eturivissä Lauren Bush, Ashley Bush, Ellie LeBlond, Gigi Koch, Elizabeth Andrews, Marshall Bush, Pace Andrews ja Walker Bush. Keskimmäisessä rivissä John E. Bush, George P. Bush, Barbara Bush, Pierce Bush, George Bush ja Barbara Bush, silloinen presidentti George W. Bush ja vaimonsa Laura Bush sekä Jenna Hager. Ylimmässä rivissä Mandi Bush, Sam LaBlond, Neil Bush, Ally Bush, Maria Bush, Bobby Koch, Doro Koch, Margaret Bush, Marvin Bush, Columba Bush, Jeb Bush, Henry Hager, Noelle Bush ja Robert Koch.

Lue lisää:

Aiheesta muualla: