Turku haluaa olla Suomen ilmastoystävällisin kaupunki, jossa asuu maan tyytyväisimmät asukkaat

Eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisy sekä ilmastotalkoot ovat uuden Turku-strategian kulmakiviä.

ilmastonsuojelu
Naiset istuvat nurmikolla jokirannassa.
Jenni Virta / Yle Turku

Turun kaupungin päättäjät ovat sitä mieltä, että vuonna 2029 Turussa asuu Suomen tyytyväisimmät suurten kaupunkien asukkaat. Näin on kirjattu Turun uuteen kaupunkistrategiaan, joka hyväksyttiin maanantaina Turun valtuustossa.

– Tämä oli valtuustokauden yksi merkittävimmistä päätöksistä, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Lauri Kattelus.

Katteluksen mielestä Turun kaupunkistrategian kaksi tärkeintä asiaa ovat eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisy sekä vahvat ilmastotavoitteet. Hänen mukaansa sekä päättäjien että virkamiesten on hyvä suunnitella näiden pohjalta tulevaisuuden Turkua, koska valtuustossa strategia hyväksyttiin yksimielisesti.

– Tämä on yhteinen strategia ja antaa vahvan näkemyksen siitä, mihin suuntaan mennään, Kattelus sanoo.

Naiset istuvat aurinkoisessa jokirannassa.
Kalle Mäkelä / Yle

Maapallon pelastus alkaa Turusta

Turun kaupunkistrategia koostuu monenlaista isommista ja pienemmistä lupauksista, joiden pitäisi ohjata kaupungin päätöksentekoa. Strategian mukaan Turku on jatkossa muun muassa Suomen paras opiskelijakaupunki, paras maahanmuuttajien kotouttaja ja ilmastopolitiikan edelläkävijä maailmanlaajuisesti.

Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä. Tähän päästään kasvattamalla uusiutuvien energiamuotojen osuutta ja vähentämällä liikenteen tuottamia kasvihuonepäästöjä.

Vihreitten ryhmäjohtajan Niina Ratilaisen mukaan Turun ilmastotavoitteet on Suomen kaupungeista kaikkein kunnianhimoisimmat.

– Meidän pitää pelastaa maapallo, Ratilainen sanoo.

Valtuustoryhmien mielestä eriarvoistumista ja syrjäytymista voidaan ennaltaehkäistä. Parhaiten tämä tapahtuu koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä lähiöihin panostamalla. Lähiöille laaditaankin jatkossa omat tulevaisuuden visiot.

– Eriarvoistuminen on synkkä metsä, perussuomalaisten Mikael Miikkola maalailee.

– Lähiöiden eriarvoistumista ei voida katsoa enää sormien läpi, SDP:n Piia Elo sanoo.

Turku paranee pikku hiljaa

Merkittävä osa Turun strategiaa on kaupungin viihtyisyyden parantaminen. Kaupunkiluontoon panostetaan ja viherrakentamista sekä viheralueita lisätään. Turun kaupungin metsiä, peltoja ja kasvillisuuden määrää pyritään säilyttämään ja istutusalueilla suositaan luonnonmukaisuutta.

– Hyvältä vaikuttaa, Turku-strategiaa kiittelee vihreitten Niina Ratilainen.

– Pikkuhiljaa tehdään Turkua paremmaksi, perussuomalaisten Mikael Miikkola sanoo.

Vuonna 2029, johon strategia tähtää, Turku täyttää 800 vuotta.