Tutkimusjohtaja Syyrian ohjusiskun seurauksista: Venäjän vastatoimet saattavat kohdistua myös Suomeen

Suomea kohtaan saatetaan käyttää taloudellista painostusta

Syyria
Hanna Smith
Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna SmithYle

Länsiliittoutuman iskut Syyrian lauantain vastaisena yönä ovat saaneet Venäjän reagoimaan monin tavoin. Se on kiistänyt, että siviilejä kohtaan olisi käytetty kemiallisia aseita ja vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian kostoiskut. Lisäksi maan parlamentin duuman puhemiehistö käsitteli maanantaina lakimuutoksia (siirryt toiseen palveluun), jotka mahdollistaisivat erilaiset pakotetoimet länsimaita kohtaan.

Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith sanoo, että toimet ovat odotettuja ja kuuluvat normaaliin keinovalikoimaan. Sotilaallisiin vastatoimiin Venäjä taholta hän ei usko, mutta muunlaiseen painostukseen kylläkin.

– Venäjän politiikassa on aika usein ollut esimerkiksi sellaista, että käytetään kolmansia maita hyväksi eli ruvetaankin painostamaan jotain kolmatta maata saadakseen esimerkiksi länsiliittoutumaa hajoamaan tai jollain tasolla vastatoimia isoille suurvalloille.

Psykologisia keinoja ja taloudellista painostusta

Keinot voivat olla psykologisia ja niissä saatetaan käyttää hyväksi vähemmistöjen huolestumista. Painostus voi olla myös taloudellista. Suomeenkin se voi kohdistua, koska Suomi on asettunut tukemaan länsiliittouman iskuja, yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

– Suomen ja Venäjän välillähän ei ole suoranaisesti mitään virallista ongelmaa. Mutta tässä suuressa maailmanpolitiikan kuvassa ehdottomasti Suomi kuuluu tähän kokonaisuuteen.

– Taloudellinen kokonaisuus on tietenkin se, joka Suomea aina huolestuttaa. Se on yksi näistä keinoista joita Venäjä ainakin välillä vihjailee, että sitä voitaisiin käyttää.

Fortumin tapaus ei ainutkertainen

Maanantaina Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi Venäjän johdon talousneuvonantajan lehtikirjoituksesta, jossa suomalaisesta Fortumista kerrottiin vääriä tietoja. Tapaus ei ole ainutkertainen Hanna Smith toteaa.

– Fortum ei ole ainoa länsimainen yritys, joista Venäjän media on maalaillut erilaisia vääränlaisia kuvia. Siinä mielessä Fortum putoaa myöskin isompana, laajempana kuvaan, jossa länsi ja kaikki mikä liittyy länteen, nähdään epäilyttävänä Venäjällä.