1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuuba

Oudot oireet piinaavat – Kanada vetää diplomaattiensa perheet Kuubasta

Kanadan hallitus kertoo, että mystisistä oireista tehdyt tutkimukset ovat herättäneet epäilyjä "uudentyyppisestä" aivovammasta.

Kuuba
Havanna, Kuuba
Havanna, KuubaErnesto Mastrascusa / EPA

Kanada aikoo vetää pois diplomaattiensa perheenjäsenet Kuubassa sijaitsevasta lähetystöstä outojen terveysoireiden vuoksi, kertoo Kanadan hallitus tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Kanadan Havannan-lähetystön henkilökunta on kärsinyt muun muassa päänsärystä, huimauksesta, pahoinvoinnista ja keskittymisongelmista.

Oireet alkoivat viime vuonna, mutta syksyn jälkeen uusia ”sairastumistapauksia” ei ole tullut ilmi. Kuitenkin ne diplomaattiperheet, jotka palasivat takaisin Havannan lähetystöön ovat saaneet jälleen oireita. Kaikkiaan kymmenen kanadalaista kärsii mystisistä oireista, jotka välillä lieventyvät, kunnes taas voimistuvat.

Terveysongelmien syy on yhä epäselvä. Kuluneen kevään aikana suurlähetystössä Havannassa on tutkittu huoneilmaa ja vesijohtoveden laatua, mutta mitään poikkeuksellista ei ole löytynyt. Myöskään äänihyökkäykseen tai psykosomaattisiin syihin ei uskota.

Sekä kanadalaiset että yhdysvaltalaiset lääketieteen asiantuntijat ovat tutkineet oireita saaneita henkilöitä. Kanadan hallituksen mukaan tutkimustulokset nostattavat epäilyjä "uudentyyppisestä" aivovammasta. Aivovammatyypin toteamiseksi ja syyn selville saamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia.

Kanada aikoo vetää nyt henkilökuntansa perheenjäsenet kokonaan pois Kuuban pääkaupungista Havannasta.

Jo aiemmin kymmenet Yhdysvaltain diplomaatit ja heidän perheenjäsenensä ovat kokeneet omassa lähetystössään Havannassa samanlaisia outoja oireita. Amerikkalaiset ovat kertoneet muun muassa kuulleensa kipua aiheuttanutta, korkeaa ääntä tietyissä paikoissa.

Lue seuraavaksi