Hyppää sisältöön

Mäntyharjun kemikaalivuotoa on saatu rajattua – kuolleita ruutanoita löytynyt lisää

Alueelle on rakennettu patoallas ja veden virtaamista Kärmelammesta ja Ojantauksenlammesta on hidastettu.

Rikkoutunut kemikaalivaunu Kinnin liikennepaikalla Mäntyharjulla maanantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Mäntyharjun kemikaalivuotoa ympäröiviin vesiin on saatu rajattua. Torjuntatoimina alueella on rakennettu patoallas sekä hidastettu veden virtaamista Kärmelammesta ja Ojantauksenlammesta. Patouksen seurauksena pitoisuudet Kärmelammella ovat kohonneet, ja siellä on todettu lisää kalakuolemia. Kalat olivat ruutanoita. Kalakuolemia osattiin odottaa, mutta kalakuolemien syystä ei vielä ole täyttä varmuutta.

Ely-keskuksen arvion mukaan Pajulammessa kemikaalipitoisuuksien maksimipitoisuus saavutetaan lähipäivinä, kun lumien sulaminen ja veden virtaus vauhdittuu. Parhaillaan selvitetään Ojantauksenlammen ja Pajulammen välisen ojan padottamista.

Onnettomuuspaikan lähellä maaperään ja pohjaveteen liittyvät selvitykset jatkuvat. Niin pinta- kuin kaivovesien näytteenottoja jatketaan. Viimeisimmät kaivovesinäytteet otettiin maanantaina, järvivesinäytteitä otetaan lisää tiistaina. Haitta-aineelle haiseva tai maistuva vesi ei sovellu talousvedeksi. Jos vedessä tuntuu vieras haju tai maku, sitä ei pidä juoda eikä käyttää pesuvetenä. Haju voi tarttua myös ihoon.

Kemikaalionnettomuus tapahtui lauantaina 7. huhtikuuta, kun Mäntyharjun Kinnin seisakkeella tilapäisessä säilytyksessä ollut vaunuletka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle, ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen. Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui. Säiliössä oli 61 tonnia MTBE-nimistä kemikaalia, josta 35 tonnia valui maahan.