Ranskan lento- ja junalakot sotkevat myös suomalaisten matkasuunnitelmia

Lentoyhtiö Air Francen työntekijät lakkoilevat jälleen tänään tiistaina sekä huomenna keskiviikkona. Myös Ranskan junaliikenteessä on rautatieläisten työnseisauksien takia isoja viivästyksiä.

Ulkomaat
Infotaulu kertoo perutuista lennoista Charles de Gaullen lentoasemalla.
Infotaulu kertoo perutuista lennoista Charles de Gaullen lentoasemalla.Ian Langsdon / EPA

Tamperelainen Raija Hietaniemi jännittää Ranskan-lentonsa kohtaloa. Hietaniemellä on poikansa kanssa Air Francen jatkolento Pariisista Nizzaan ja se osuu harmillisesti juuri lakkopäivälle.

Perille Etelä-Ranskaan pitää kuitenkin päästä, sillä kaksikolla on liput ranskalaisen Indochine-rockyhtyeen keskiviikkoillan Nizzan-keikalle.

– Meillä on kuitenkin varasuunnitelma valmiina: Joko juna tai sitten kimppakyyti Blablacar-nettisivun kautta. Uusien lentojen kanssa emme lähde pelaamaan, sillä niiden hinta olisi ollut kahdelta hengeltä 700 euroa, Hietaniemi sanoo.

Hietaniemi ei ole ainoa Ranskan-lomansa kohtaloa pähkivä suomalainen, sillä Air Francen työntekijät ovat lakkoilleet helmikuun alusta asti.

Osa yhtiön lennoista on peruttu tänään tiistaina 17. huhtikuuta ja huomenna keskiviikkona 18. päivä huhtikuuta. Lakot vaikuttavat kuitenkin jäävän viime viikkoa rajallisemmiksi: Air Francen mukaan tiistain lennoista suurin osa eli 70 prosenttia pystytään liikennöimään.

Rautatieläisten lakot jatkuvat kesäkuun loppuun

Ensi viikon maanantaille ja tiistaille (23.-24. huhtikuuta) on tiedossa jälleen uusia lentolakkoja. Taustalla on kiista palkankorotuksista, joihin neuvottelut eivät ole toistaiseksi tuoneet minkäänlaista ratkaisua.

Ranskassa liikkumista hankaloittaa, että osin samaan aikaan Air Francen kanssa lakkoilevat valtion rautatieyhtiön SNCF:n työntekijät. Rautatieläiset vastustavat Ranskan hallituksen uudistussuunnitelmia, kuten rautatieliikenteen osittaista avaamista kilpailulle ja työntekijöiden etuuksien karsimista.

Rautatieläisten lakot kestävät kesäkuun 28. päivään asti, ellei sopua sitä ennen löydy. Junat eivät seiso kuitenkaan koko aikaa, mutta kahtena päivänä viidestä. Lisätietoja lakkopäivistä ja perutuista junayhteyksistä löytyy esimerkiksi SNCF:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Varakassa kannattaa reittimuutosten varalta

Pariisissa asuva ja Ranskan naapurimaissa työnsä takia paljon matkustava Perttu Jumppanen kertoo, että tähän asti lento- ja junamatkojen järjestely on lakoista huolimatta kuitenkin onnistunut.

Aikaa ja hermoja se on tosin vaatinut – kuten esimerkiksi palatessa viikonloppulomalta Ranskan Meribelistä. Tarkoitus oli tulla TGV-junalla Pariisiin ja seuraavana päivänä Air Francen lennolla töihin Sveitsin Zurichiin.

– Ensimmäinen ongelma oli, että TGV-yhteys Meribelistä Pariisiin peruttiin. Otin siis bussin Geneveen ja jatkoin sieltä junalla Zurichiin. Junamatkan aikana Air France kuitenkin ilmoitti, että myös tiistain paluulentoni oli peruttu. Ei auttanut muuta kuin varata uusi lento, joka puolestaan oli pahasti myöhässä, Jumppanen huokaa.

Mitenkään täysin seisoksissa Ranskan liikenne ei lakkopäivinäkään ole. Varsinkin Pariisissa menopelejä kyllä riittää, sillä metrot kulkevat normaalisti ja RER-paikallisjunat puolestaan hieman harvennetulla aikataululla.

Miten liikennelakkoihin sitten kannattaa varautua? Suomalaiset matkaajat kehottavat ottamaan lakkopäivistä ja liikenneyhteyksistä etukäteen omatoimisesti selvää – sekä varaamaan matkalle mukaan hieman puskurirahastoa.

– Mielestäni mukana pitää olla sopiva varakassa yllätyksiä varten. Silloin voi varata vaihtoehtoisen kulkutavan, eikä tarvitse stressata ylen määrin, Raija Hietaniemi sanoo.