1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jääkiekkofanit

Tapparan tosifanit valitsevat häämatkankin pelien mukaan: "Kerron työhaastattelussa heti, että keväällä tarvitsen joustoa"

Saana Hakala ja Jarkko Koskinen matkustavat Ouluun katsomaan ensimmäistä finaalipeliä. Molemmat tekevät ylitöitä, että pääsevät peleihin. Myös puolisoilta tarvitaan ymmärrystä.

Jarkko Koskinen ja Saana Hakala ottivat tiistain vapaaksi ja lähtevät katsomaan Tapparan peliä Ouluun. Kuva: Jani Aarnio/Yle

Matka Ouluun kestää Tampereelta kuusi tuntia. Takaisin menee yhtä kauan ja perillä Tampereella ollaan aamuyöllä.

Se ei Tapparan faneja Saana Hakalaa, 24, ja Jarkko Koskista, 32, paljon estele.

Koskinen on töissä automyyjänä. Hakala opiskelee ja työskentelee kotihoidon järjestelijänä. He ovat järjestäneet tiistain vapaaksi, että ehtivät katsomaan ensimmäistä liigafinaalia Tapparan ja Kärppien välillä.

– Kerron työhaastattelussa heti, että keväällä tarvitsen joustoa. Olen itsekin sitten valmis joustamaan paljon. Kerron tämän heti, ettei tule yllätyksiä, Jarkko Koskinen sanoo.

Koskinen kehuu työnantajaansa. Palkaton vapaapäivä järjestyi, ja hän sai vielä auton lainaan.

– Jos Tapparalle tulee mestaruus, olen kertonut, että jään sitten kesälomalle. Pomo sanoi, että se on tiedossa.

Tapparan fanibussi peruuntui tiistaina vähäisen osallistujamäärän takia, mutta Koskinen, Hakala ja tämän pikkusisko ajavat itse Kärppien valtakuntaan. Tampereelta lähtee tiistaina Ouluun arviolta noin 50 Tappara-fania.

– Meitä on uskollisia, hulluja faneja, jotka lähtevät keskellä viikkoa Ouluun. Tänään jäädään alakynteen fanien puolesta. Tunnelma on kyllä varmaan kohdillaan katsomossa.

Fanibussi starttaa taas lauantaina.

"Omat haasteet puolisolle"

Jarkko Koskinen laskee käyneensä 400–500 Tapparan kotipelissä ja parissa sadassa vieraspelissä. Yhden kotipelin aikana hän oli Miamissa, Yhdysvalloissa. Sekään ei jäänyt väliin.

– Menimme kello 22 baariin, saimme Wi-Fi:n toimimaan ja katsoimme pelin siellä.

Jos Tapparalle tulee mestaruus, olen kertonut, että jään sitten kesälomalle. Pomo sanoi, että se on tiedossa.

Jarkko Koskinen

Koskinen on fanittanut Tapparaa ainakin kymmenvuotiaasta. Silloin hän lintsasi kaverinsa kanssa koulusta ja pyöräili katsomaan Tapparan harjoituksia. Tapparan maalivahti Ilpo Kauhanen teki vaikutuksen, kuten hänen jälkeensä kaikki Tapparan maalivahdit.

Koskinen pelaa harrastajaporukassa itsekin maalivahtina. Ouluun hän lähtee numeron 33 pelipaidassa, joka kuului Tomi Karhuselle.

– Onhan tässä omat haasteensa puolisolle, Koskinen sanoo ja antaa tälle tunnustusta faniuden kestämisestä.

Yöunet vähillä

Innokas fani on valmis luopumaan milloin tahansa yöunista Tapparan vuoksi. Vuonna 2015 pelistä Kärppiä vastaan tultiin niin myöhään, että Fan Clubin hallituksessa oleva Koskinen jäi yöpymään hetkeksi hallille.

Kuva: Jani Aarnio/Yle

Halliin aamulla valot sytyttävä oli ihmeissään, kun löysi Koskisen pukukopista. Tämä ehti nukkumisjärjestelyn ansiosta aamuksi töihin.

Saana Hakala oli kerran takaisin pelimatkalta Tampereen rautatieasemalla kello 5.55 aamulla. Työvuoro alkoi kello 6.30, ja Hakala meni suoraan asemalta töihin.

– Olen tehnyt 11-tuntisia päiviä, että pääsen peleihin, hän sanoo.

Hakalan fanius alkoi pikkusiskon esimerkistä. Nyt hän on itse Fan Clubin hallituksessa ja tekee paljon talkootöitä kotipeleissä, kuten Koskinenkin.

– Häämatka ajoitettiin sillä tavalla, että ehdin peliin. Mieheni alkaa olla myös Tappara-fani, Hakala kiittelee.

"Katsomossa ei ole tylsää"

Hakala ja Koskinen uskovat Tapparan olevan kuudennen kerran finaaleissa, koska joukkue on tehnyt pitkäjänteistä työtä. Jussi Tapola ja Jukka Rautakorpi ovat saaneet iskostettua pelityylin pelaajien selkäytimeen.

– Jos joku ykköskentästä loukkaantuu, kenet tahansa voi laittaa tilalle, Koskinen kehuu.

– Pelaajat joutuvat taistelemaan omasta paikastaan joukkueessa. Rosterissa on sellaista äijää, että niitä voi nostaa ykkösketjuun, Hakala lisää.

Jotkut pitävät Tapparan pelityyliä tylsänä. Fanit ovat eri mieltä.

– Ei meillä ole katsomossa tylsää. Miksi ihmeessä muuttaa pelityyliä, jos tulee voittoja? Onko se tyydyttävää katsojille tai pelaajille, jos pelataan iloista kiekkoa ja tehdään hienoja maaleja mutta hävitään? Koskinen kysyy.

Saana Hakala ja Jarkko Koskinen kertoivat tiistaina aamulla fanien tunnelmista Ylen Radio Suomen Tampereen lähetyksessä. Kuva: Jani Aarnio/Yle

Tapparalle he povaavat mitäpä muuta kuin voittoa. Mutta mikä saa fanit näkemään näin paljon vaivaa?

– En ole käyttänyt huumeita, mutta uskon, että tästä saa samat fiilikset. Välillä ollaan down, mutta kun tulee jokin jatkoaikamaali, se on mieletön tunne, Jarkko Koskinen sanoo.