Moduulit lääke sisäilmaongelmiin? Professori: Väistötiloja homekouluille tarvitaan nopeasti

Rakennussuunnittelun professorin mukaan moduulirakentamisella voidaan välttää sisäilmaongelmia. Moduulien muotokielen esteettisyys rajoittaa kuitenkin arkkitehdin työtä.

moduulirakentaminen
Havainnekuva modulaarisesta koulusta.
Suomessa esiteltiin vuosikymmeniä sitten täysin uudenlainen lomatalo, joka oli rakennettu moduuleista. Sen jälkeen rakentaminen moduuleista painui jokseenkin unohduksiin mutta nyt moduulirakentaminen elää renessanssiaan. Rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho valottaa aamu-tv:ssä syitä moduulirakentamisen uuteen nousuun ja kertoo, mitä moduuleista nyt halutaan rakentaa.

Oli kyseessä kesämökki tai koulu, ei rakennuksia välttämättä tarvitse nikkaroida kokonaan paikan päällä.

Moduulirakentaminen mahdollistaa sen, että talo tulee tehtaalta tontille ikään kuin valmiina rakennuspalikoina. Lopullisen rakennuksen käyttöönotto moduulipaloista luonnistuu tarvittaessa hyvinkin rivakasti.

– Tällä hetkellä on suuri tarve siirtokouluille, kun on niin paljon sisäilmaongelmia kouluissa ja päiväkodeissa. Tarvitaan nopeasti samoille lähiseuduille uusia väistötiloja, kertoi rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta Ylen aamu-tv:ssä.

Futuristiselta kuulostava rakennustapa ei ole kuitenkaan uusi juttu. Esimerkiksi 1960-luvun Suomen arkkitehtuurissa oli paljon moduuleihin pohjaavia ratkaisuja.

– Ne eivät sitten rakennusteknisesti kestäneet niin hyvin, niin moduulitalojen rakentaminen loppui. Nyt tuntuu, että se on taas virkistynyt, rakenteisiin kiinnitetään enemmän huomiota.

Havainnekuva modulaarisesta koulusta.
Havainnekuva modulaarisesta koulusta.Antti Soini

Nopea rakentaa, mutta muotokieli rajoittunut

Sanaksenahon mukaan moduuli voidaan tehdä tehtaalla jo pintarakenteita myöten valmiiksi.

– Näin vältytään sisäilmaongelmilta valmiissa rakennuksessa, kun se ei ole ollut säälle alttiina rakennusaikana, hän sanoi.

Nopean rakentamisen lisäksi etuna on yhtä lailla nopea siirreltävyys. Sanaksenahon mukaan väliaikainen moduulikoulu voidaan tarpeen loppuessa siirtää edelleen toiselle koululle, ja mahdollisesti pystyttää ja purkaa jopa useita kertoja.

Hyvällä kehittelyllä moduulirakentamisesta voisi olla jopa suomalaiseksi vientituotteeksi, professori pohti.

Arkkitehdin näkövinkkelistä moduulirakentamisen suorakulmainen muotokieli on esteettisesti rajoittava, ja moduulit on aina sidottu tiettyihin mittoihin, joissa ne voidaan kuljettaa, Sanaksenaho kertoi.

– Näen, että edelleen on tarvetta pysyville rakennuksille, jotka on suunniteltu tiettyyn paikkaan.

Havainnekuva modulaarisesta koulusta.
Havainnekuva modulaarisesta koulusta.Antti Soini

Lisää aiheesta:

Yli 400 euroa kuussa kymmenen neliön asunnosta – tällainen on Uuteenkaupunkiin nouseva moduuliasunto

Helsingin keskustaan kohosi päivässä parkkiruutuun mahtuva kerrostalo – "Vain puuta ja hiekkaa"