1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kunnanyhtiöt

Helsinkiläinen kuntayhtiö Palmia tulee Kanta-Hämeen ruokahuoltoon – Hämeenlinnan valtuusto sinetöi yhtiökaupat

Hämeenlinnan kaupunki myy Tekmen ja Linnan Ateriapalvelun kasvua hakevalle helsinkiläiselle kuntayhtiölle. Yhtiöiden työntekijät olisivat halunneet pysyä Hämeenlinnan omistuksessa.

Kuva: Palmia

Kuntayhtiö Tekmen ja Linnan Ateriapalvelun myynti eteni Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa odotusten mukaisesti. Valtuusto vahvisti 16. huhtikuuta pitkien puheiden jälkeen yhtiöiden myynnin helsinkiläiselle Palmialle äänin 32–19. Hämeenlinna on saamassa yhtiöidensä myynnistä runsaat kuusi miljoonaa euroa.

Kaupan puolesta olivat kaupunginvaltuustossa Hämeenlinnan kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja vihreiden edustajat. Kauppaa vastustivat sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto. Lisäksi kristillisdemokraatitkin olisivat pitäneet ruokahuoltoyhtiöt Hämeenlinnan omissa käsissä. Kuntayhtiöiden omistaja kuitenkin vaihtuu.

Tekme ja Linnan Ateriapalvelu tiedottivat lyhyesti työntekijöilleen heti maanantai-iltana kaupan jälkeen sähköpostitse. Puhetta työpaikoilla niin keittiöissä kuin kuljetuksissa riittää, kun kauppa on valtuuston jälkeen täyttä totta. Yhtiöissä työskentelee 350 kuntatyöntekijää, ja lisäksi uusi omistaja on lupaillut lisätä tuotantoa ja tekemistä Hämeessä.

Pääluottamusmies punnitsee kauppaa

Oma kaupunki, Hämeenlinna, olisi ollut silti omistajana työntekijöille mieluisampi, korostaa Tekmen JHL:n pääluottamusmies Tarja Pietilä luettuaan työantajan sähköpostin.

– Toivon ainakin työntekijöiden edunvalvonnan säilyvän Hämeenlinnassa, kun omistus muutoin nyt siirtyy Helsinkiin, pohtii Pietilä lähtiessään Tekmeen töihin.

Tuleva omistaja helsinkiläinen Palmia sanoo arvostavansa hämeenlinnalaisia ruuantuotannon kuntayhtiöitä. Palmia on levittäytymässä vauhdilla laajoille ruokahuollon kuntamarkkinoille kasvupaikkakunnilla. Kanta-Hämeeseen pääsy mahdollistuu nyt muun muassa Hämeenlinnan Kaurialan keskuskeittiön kautta. Sen kapasiteetissa on lisäämismahdollisuuksia.

– Niillähän ei itsellään ole ruuantuotantoa. On vain henkilöstöravintoloita, siksi ruuantuotanto kiinnostaa Palmiaa, arvioi Tekmen pääluottamusmies Tarja Pietilä.

Tekmen ja Palmian ruokalistat verkossa

Valtuustokokouksen jälkeisenä tiistaina hämeenlinnalaisen Tekmen ruokalistalla tarjotaan lounaaksi pasta carbonaraa, lämpimiä kasviksia ja jälkiruuaksi suklaapuuroa. Palmian listalla tiistaina on Helsingin kaupungintalolla muun muassa kreikkalaisia lihapyöryköitä, lohilaatikkoa ja nakkikeittoa.

Tekmen JHL:n pääluottamusmies Tarja Pietilä on tyytyväinen, että hämeenlinnalaisten työpaikat säilyvät. Lisääkin työtä saattaa avautua, kun Palmia aikoo lisätä Kaurialan keittiön tuotantoa.

– Nyt jäädään odottamaan, että uusi työnantaja itse kertoo, miten se aikoo ruuantuotantoa lisätä, miettii Pietilä.

Hämeenlinnalaisten kuntayhtiöiden Tekmen ja Linnan Ateriapalvelun ulosmyynti nousi esille keväällä 2017. Hämeenlinnan kaupunki teetti tuolloin konsultilla esityksen kaupunkikonsernin toiminnan virtaviivaistamisesta. Esityksestä toistaiseksi näyttävin toteutus on Tekmen ja Linnan Ateriapalvelun myynti kuntaomistaja Helsingin kaupungille.