Hyppää sisältöön

Terveysteknologia herättää intohimoja - Startup-firma havittelee miljardia käyttäjää

Vasta oraalla oleva savonlinnalaisyritys haluaa hyödyntää patja-antureita, tekoälyä ja tietoa perinnöllisistä sairauksista.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Savonlinnalaisella eLive Ecosystems Oy:llä on suuret puheet ja suuret suunnitelmat. Terveysteknologia on nopeasti kasvava toimiala (siirryt toiseen palveluun) ja yritys aikoo lohkaista ison siivun kasvusta.

– Meidän tavoite on kotiin hankittava lääkinnällinen laite, jonka avulla voidaan ennalta ehkäistä viittä yleistä sairausta, sanoo yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto.

Yhä useampi seuraa erilaisten laitteiden avulla muun muassa verenpainetta, sykettä tai päivän aikana otettuja askelmääriä. Savonlinnalaisyritys tähtää pidemmälle.

Terveydentilan seuranta perustuu sänkyyn sijoitettavien antureiden välittämiin tietoihin. Anturiteknologiaa on käytetty unitutkimuksessa jo vuosikymmenten ajan.

eLive aikoo yhdistää unen aikana kertyvän tiedon pilvessä olevaan tekoälyyn ja geenitekniikkaan. Tarkoitus on ehkäistä ennalta sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin, vaskulaarisen dementian, aikuisiän diabateksen, uniapnean puhkeaminen. Asiakas saa tiedot ja elintapaohjeet itselleen, mutta voi halutessaan antaa tiedot omalle lääkärilleen.

Rahoitus ja jakelu neuvoteltavana

Hankkeen lääketieteellisen osan johtaja, sisätautien erikoislääkäri Mika Kastarinen pitää laitteen vahvuutena nimenomaan ennalta ehkäisyä.

– Minulle mukana oleminen on arvovalinta, en ole hankkeessa mukana edesosakkaana vaan asiantuntijana. Yleensä hoidetaan ihmisessä yhtä asiaa kerrallaan. Tässä hoidetaan kokonaisuutta ja hoitotuloksia voidaan seurata tarkasti, Kastarinen sanoo.

Anturiteknologian kehittämisestä vastaa VTT:n Tampereella toimiva yksikkö.

- Yrityksen ratkaisu viiden sairauden seuraamiseksi on rohkea avaus kotihoidon ja terveysteknologian kasvaville markkinoille. Sensoriteknologian, data-analytiikan ja tekoälyn soveltaminen ovat meille tärkeitä tutkimuskohteita ja siksi olemme mukana tässä konseptissa, VTT:n asiakaspäällikkö Kari Kohtamäki sanoo.

Yritys on saanut tuotekehittelyyn puolet eli puoli miljoonaa euroa tukena Etelä-Savon ELY-keskukselta. Omistajat ovat rahoittaneet toisen puolen. Tuotteen saattaminen kaupalliseen kuntoon vaatii vielä useita miljoonia euroa.

– Neuvotteluja rahoittajien sekä mahdollisten jakelukanavien kanssa käydään koko ajan, toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto kertoo.

Järjestelmän pilotointi on tarkoitus aloittaa noin sadan hengen joukolla elo-syyskuun vaihteessa. Valmis tuote on tarkoitus pullauttaa markkinoille keväällä 2019.

– Me yhdistämme useita megatrendejä tavalla, jota muut eivät ole tehneet. Geeniteknologiaa, tekoälyä ja anturiteknologiaa, Mikko Saajanlehto perustelee.

Kuluttajille patja-antureita ja terveyspäätteen yhdistelmää tarjotaan todennäköisesti "muutaman kymmenen euron kuukausimaksua vastaan". Yhtiön visiona on miljardi käyttäjää vuonna 2050.

Terveysteknologia on Suomessa nopeasti kasvava toimiala, jonka viennin arvo oli vuonna 2016 reilut kaksi miljardia euroa. Toimialan vienti oli kaksi kertaa tuontia suurempi. Ennakkotietojen mukaan kasvuvauhti jatkui hyvänä vuonna 2017.

.
.