Ruotsin korkein oikeus tuomitsi opiskelijan hyväksi: Saa rahansa ala-arvoisesta koulutuksesta takaisin

Yhdysvaltalainen Connie Dickinson on perännyt lukukausimaksujaan vuodesta 2013 lähtien.

lukukausimaksut
Opiskelijoita, jotka kävelevät kohti päärakennusta.
Mälardalenin korkeakoulun Västeråsin kampuksen sisäänkäynti.Jonas Bilberg / Mälardalens högskola

Ruotsin korkein oikeus on ratkaissut ala-arvoista koulutusta koskevan oikeusjutun ulkomaalaisen opiskelijan hyväksi, kertovat Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun) ja radio (siirryt toiseen palveluun). Mälardalenin korkeakoulu tuomitaan palauttamaan osa lukukausimaksuista opiskelijalle.

Yhdysvaltalainen Connie Dickinson opiskeli rahoitustaloutta Mälardalenin korkeakoulussa Västeråsissa vuosina 2011–2013. Hän maksoi lukukausimaksuja lähes 180 000 kruunua eli noin 17 000 euroa.

Vuonna 2013 Ruotsin korkeakoulujen ja yliopistojen valvontaviranomainen Universitetskanslerämbetet arvioi koulutuksen ala-arvoiseksi. Se sai Dickinsonin lopettamaan koulutusohjelman ja vaatimaan lukukausimaksujaan takaisin.

Mälardalenin korkeakoulu kieltäytyi palauttamasta Dickinsonin rahoja. Sen mukaan Ruotsissa ei ollut sääntöjä, joiden mukaan puutteellinen koulutus edellyttäisi lukukausimaksujen palauttamista.

Korkeakoulun ja opiskelijan välillä sopimus

Västmanlandin käräjäoikeus tuomitsi oikeusjutun opiskelijan hyväksi kesäkuussa 2016 ja Svean hovioikeus huhtikuussa 2017. Niiden mielestä korkeakoulun ja opiskelijan välillä oli sopimus, jonka perusteella opiskelija osti korkeakoululta palvelun. Korkeakoulun katsottiin rikkoneen sopimusta.

Mälardalenin korkeakoulu valitti tuomiosta Korkeimpaan oikeuteen. Koulu halusi ennakkopäätöksen siitä, oliko valtiollisen korkeakoulun ja lukukausimaksuja maksavan opiskelijan välillä siviilioikeudellisesta pätevä sopimus.

Korkeimman oikeuden mielestä on. Se on määrännyt Mälardalenin korkeakoulun maksamaan opiskelijalle takaisin kaksi kolmannesta eli 114 000 kruunua lukukausimaksusta. Lukukausimaksuja ei tarvinnut palauttaa kokonaisuudessaan, koska Korkeimman oikeuden arvion mukaan koulutus ei ollut "täysin arvoton".

Ruotsi on perinyt Euroopan ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta lukukausimaksuja syksystä 2011 lähtien.

Lue myös:

Ruotsalainen opinto-ohjelma oli ala-arvoinen – amerikkalainen opiskelija saa rahansa takaisin