Kaikki harjakoneet putsaavat jo Kokkolan katuja: "Ei vielä vappuna valmista"

Lumen alta paljastuneet kadut ovat saaneet pölyllään ilmanlaadun putoamaan välillä raja-arvojen alapuolelle Kokkolassa.

katupöly
Työkone lakaisee katua pölypilvi perässään
Sari Vähäsarja / Yle

Ydinkeskustan kadut, jalkakäytävät ja pyöräväylät yritetään saada mahdollisimman nopeasti puhtaiksi, sanoo Kokkolan tiemestari Kari Pihlajamäki

– Myös Tehtaankatu, Rautatienkatu ja Kustaa Adolfinkatu ovat kärjessä, koska niillä liikkuu raskaampaa liikennettä, joka eniten nostattaa pölyä ilmaan, Pihlajamäki sanoo.

Pahinta pöllyämistä hillitään levittämällä 5–6-prosenttista suolaliuosta metrin levyinen rantu katujen reunoille. Suola sitoo pölyä ja antaa Pihlajamäen mukaan pari viikkoa lisäaikaa harjaukseen.

– Kaikki harjakoneet ovat jo kaduilla. Jatkamme myös työpäivää, että saisimme hiekat, roskat ja pölyt pois. Niitä riittää, vaikka tänä talvena hiekoitettiinkin vain kolmasosa viime vuoden määrästä. Vappuna ei vielä ole valmista, uskoo Pihlajamäki.

Katupöly terveysriski

Pöllyävä katupöly on terveysriski. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan pöly sisältää mineraaleja tien pinnasta ja hiekoitushiekasta. Siinä on metallijäämiä autojen jarruista ja nastoista sekä kumihiukkasia renkaista. Pölyn seasta löytyy myös kasvijäänteitä, bakteereita, homeita ja hienoksi jauhautunutta siitepölyä.

Harjauskoneilla saadaan pois kiviaines ja suurin osa pölystäkin , mutta kaikkein hienoin pöly jää Pihlajamäen mukaan odottamaan sateita. Veden ja suolaliuoksen lietteistämä hiekka taas on lähinnä kaatopaikkatavaraa, eikä sitä voi käyttää seuraavana talvena uudestaan.

Tiemestari Kari Pihlajamäki povaa, että monitoimiauto–lakaisinkone jatkaa hommia Kokkolan pitkälle kesään.

– Tällaisena talvena kestää aikansa, ennen kuin kaikki lumet ovat sulaneet. Katujen reunat ovat vielä varjopaikoilta jäässä, ja ne joudutaan käymään toiseen kertaan läpi. Asunto- ja pihakadut ovat monin paikoin vielä täysin lumen ja sohjon peitossa.