1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Białowiezan metsä

Oikeus: Puola rikkoi EU-lakeja Bialowiezan metsän hakkuissa

EU-tuomioistuimen mukaan hakkuut vaaransivat lintu- ja hyönteislajeja.

Białowieżan metsässä elää ainutlaatuinen määrä eri kasvi- ja eläinlajeja. Kuva: De Agostini / G. Cappelli / AOP

Euroopan unionin korkein oikeuselin on todennut Puolan rikkoneen EU:n ympäristölakia laajoilla hakkuilla Białowieżan metsässä. Kyseessä on ekologisesti merkittävä maailmanperintökohde, joka on koti myös harvinaisille visenteille eli euroopanbiisoneille.

Oikeuden mukaan muinaismetsän hakkuut vaaransivat useiden lintu- ja hyönteislajien elinolosuhteita. Puolan ympäristöministeriö sanoo kunnioittavansa EU-tuomioistuimen päätöstä asiassa.

Suojautumista kuoriaisilta?

Białowieżan aarnimetsää alettiin hakata vuonna 2016. Metsää ovat uhanneet kirjanpainajakuoriaiset, jotka voivat tappaa metsää laajoiltakin alueilta. Ne ovat kuusen pahimpia tuholaisia.

Puolan viranomaiset ympäristöministeriä myöten ovat katsoneet, että metsää pitää suojella tuhoilta hakkaamalla puita. Hakkuulupa annettiin 180 000 kuutiometrille.

Białowieżan metsä nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1979. Valko-Venäjän puolelle ulottuva metsä on suurin jäljellä oleva yhtenäinen alavan maan metsäalue Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä. 1 500 neliökilometrin alueella vaeltaa visenttien lisäksi villisikoja, hirviä, susia ja ilveksiä.

Białowieżan metsä
Puolan viranomaiset ovat jo käynnistäneet hakkuut Białowieżan aarnimetsässä, suojellakseen puustoa kirjanpainajakuoriaisen aiheuttamilta tuhoilta. Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä metsän pitäisi saada korvata tuhot luonnonmukaisesti. Białowieża on tunnettu muun muassa visentin asuinalueena.

Lue lisää:

EU-tuomioistuin: Puolan ilmansaasteet rikkovat lakia

EU-tuomioistuimen asiamies: Puolan hakkuut Białowieżan muinaismetsissä lainvastaisia

Puolan tuhatvuotista ikimetsää puolustavat aktivistit juhlivat erävoittoa, mutta pelkäävät metsäkoneiden paluuta

EU:n tuomioistuin uhkaa Puolaa 100 000 euron päiväsakolla, jollei ikimetsän hakkuu lopu

Kiistely Białowieżan metsän kohtalosta jatkuu: Puola hakkaa ikimetsää EU-tuomioistuimen kiellosta huolimatta

Pitääkö aarnimetsää suojella luonnolta? Puolassa kiistellään Białowieżan hakkuista