Syyriasta Suomeen kotiutunut perheenisä katselee ristiriistaisin tuntein vanhan kotikaupunkinsa tuhoamista: "Tuntuu hassulta iloita Trumpin pommittavan Syyriaa"

Syyrian sodan alkamisesta on kulunut aikaa seitsemän vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin Mohanad Balish perheineen on viettänyt poissa kotimaastaan.

Syyria
Mohanad Balish
Mohanad Balish pääsi perheineen Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten Jordaniasta kiintiöpakolaisena.Paulus Markkula / Yle

Kansainvälisissä uutiskuvissa vilahtaa pommituksen jäljiltä olevia kiviröykkiöitä, osuman saanut auto ja ihmisiä tutkimassa raunioiden jäänteitä.

Syyriasta kotoisin oleva Mohanad Balish katsoo vakavin kasvoin tietokoneen näytöltä, millaista jälkeä viikonlopun pommitukset ovat saaneet aikaan hänen entisessä kotikaupungissaan Homsissa. Yhdysvallat Britannia ja Ranska iskivät Syyriassa kolmeen kohteeseen maassa tehdyn kaasuiskun vuoksi. Länsiliittouman iskun oli määrä heikentää Syyrian kykyä käyttää kemiallisia aseita jatkossa.

Balish muistuttaa, että pommitetulle alueelle päässeet ovat todennäköisesti Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukijoita, joten kuviin täytyy suhtautua kriittisesti. Hän seuraa Syyrian tapahtumia päivittäin uutisten välityksellä.

– Seitsemän vuotta sotaa on pitkä aika. Näen uutisissa lapsia ilman kotia, vaatteita ja ruokaa. Mietin miten he voivat elää Syyriassa, Balish sanoo.

Lännen isku tuo outoa toivoa

Balish kertoo joutuneensa lähtemään perheineen pakoon Syyriasta al-Assadin vuoksi, joten kuvat pommitetuista kohteista herättävät miehessä ristiriitaisia tunteita.

– Tuntuu hassulta iloita, että Trump pommittaa Syyriaa.

Ohjusiskun tuhoa Syyrian pääkaupunki Damaskoksesta.
Kuvassa ohjusiskun tuhojälkiä 14. huhtikuulta Damaskoksesta. Tuhoutunut rakennus liittyy Syyrian kemiallisten aseiden ohjelmaan.Louai Beshara / AFP

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan pommitukset herättävät Balishissa toivonkipinän kotiinpaluusta. Mikäli sota loppuisi ja al-Assad siirrettäisiin syrjään, olisi Balishilla mahdollisuus päästä takaisin kotimaahansa. Mikäli al-Assad jatkaa hallitsijana ei Balishilla omien sanojensa mukaan ole mitään mahdollisuutta palata Syyriaan.

Vaikka Balish on tyytyväinen pommituksiin, hän ihmettelee, miksi al-Assadin toimiin ei puututa enempää.

– Hän ei saa käyttää kaasua, mutta saa ampua ihmisiä.

Takana jo pitkä pakolaisuus

Syyrian sodan alkamisesta on kulunut aikaa seitsemän vuotta. Lähes yhtä kauan Mohanad Balish perheineen on viettänyt poissa kotimaastaan. He joutuivat pakenemaan Jordaniaan, sillä Balish vastusti presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Mies kertoo osallistuneensa Homsissa al-Assadia vastustaneisiin mielenosoituksiin ja joutuneensa sen vuoksi poliisien uhkailemaksi.

Syyrialainen nainen ja lapsi kävelevät tuhoutunutta katua pitkin Itä-Ghutassa.
Siviilien ahdinko Syyriassa on kestänyt jo vuosikausia.Abdulmonam Eassa / AFP

Balish kertoo, että hänen nuorempi veljensä joutui vangituksi, isoveli kuoli pommituksissa ja muut perheenjäsenet ovat paenneet Syyrian naapurimaihin. Balish ei ole nähnyt heitä Suomeen lähtönsä jälkeen kuin Skypen välityksellä. Tilanne harmittaa, sillä Balishin kaksi tytärtä eivät muista eivätkä tunne isovanhempiaan tai muita sukulaisiaan.

Myös Syyriaan jääneen veljen tilanne huolestuttaa, sillä hän ei pääse maasta pois. Hänellä ei ole tarpeeksi rahaa, jotta pystyisi maksamaan salakuljettajille, Balish sanoo.

Nopea kielen oppiminen on auttanut sopeutumisessa

Balish perheineen pääsi Suomeen kiintiöpakolaisena Jordaniasta kolme ja puoli vuotta sitten. Balishin, hänen vaimonsa ja kahden tyttärensä koti on nyt Oulussa, jonne perhe on kotiutunut hyvin. Mies valmistui kokiksi joulukuussa ja sai saman tien työpaikan.

Balish puhuu jo melko sujuvaa suomea, vaikka on ollut Suomessa vasta kolme ja puoli vuotta. Hän sanoo, että muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin opetella suomen kieli, sillä hän ei puhu englantia.

Minun ja vaimoni tehtävä on kertoa heille heidän taustastaan ja kulttuuristaan.

Mohanad Balish

Balish kertoo, että kielen oppiminen on auttanut häntä todella paljon Suomeen kotiutumisessa. Hän sanoo tietävänsä monta samalla lentokoneella Suomeen tullutta syyrialaista, jotka eivät ole oppineet kieltä. Heillä on ollut sopeutumisen kanssa vaikeampaa.

– He lähtisivät heti takaisin Syyriaan jos vain voisivat, Balish sanoo.

Lapset ovat syy, miksi Mohanad Balish ei usko voivansa muuttaa Syyriaan kokonaan takaisin. Vaikka sota päättyisi ja Balish ikävöi kotimaataan, lapsille Syyria on vieras maa. Perheen vanhin tytär oli vain kuukauden ikäinen heidän paetessaan maasta. Hän aloittaa syksyllä koulunkäynnin Oulussa. Balishin mukaan tytöt pitävät jo itseään puoliksi suomalaisina ja puoliksi syyrialaisina.

– Minun ja vaimoni tehtävä on kertoa heille heidän taustastaan ja kulttuuristaan.