Räjähdys herättää Ayshan Rosengårdin lähiössä, mutta Malmön keskustan asukas Felicia ei huomaa mitään

Suurten kaupunkien jengirikollisuus puhuttaa ruotsalaisia, mutta suuri osa heistä lukee ammuskeluista vain lehdestä.

Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Malmöläisen lähiön Rosengårdin asukas Aysha Waleed Shuhait on istahtanut ostoskeskuksen penkille kymmenkuukautisen Sara-vauvansa kanssa. Sara nukkuu vaunuissaan, avaa välillä silmänsä, mutta nukahtaa uudelleen auringon lämpöön.

Rosengård on yksi ruotsalaisista lähiöistä, joissa jengisota on johtanut avoimeen konfliktiin ja ammuskeluun jopa keskellä päivää. Vuoden 2017 tilastosaldo on yli kolmesataa ampumistapausta.

Aysha Waleed Shuhait on istahtanut ostoskeskuksen penkille kymmenkuukautisen Sara-vauvansa kanssa. Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Suurten kaupunkien, Tukholman, Malmön ja Göteborgin maahanmuuttajalähiöiden rikollisuus on noussut yhdeksi vaalivuoden puheenaiheista. Kaikki suuret puolueet haluavat lisätä poliisien määrää.

Aysha sanoo, ettei tiedä mistä viime vuoden aikana nopeasti lisääntyneet sadat ampumistapaukset johtuvat. Poliisin ja syyttäjän mukaan taustalla on huumekauppa ja laittomat aseet.

Buum – yöllä kuuluu räjähdys

Jengejä aiemmin johtaneet vanhemmat konkarit ovat väistyneet ja heidän tilalleen on tullut joukko nuoria miehiä. He taistelevat henkilökohtaisista asemistaan ja jengien reviireistä. Käytössä ovat aiempaa järeämmät aseet kuten käsikranaatit ja räjähdysaineet.

– Olen puhunut mieheni kanssa siitä, että täällä Rosengårdissa on vaarallista liikkua, koska on ollut useita räjähdyksiä viime vuoden aikana, Aysha sanoo ja vilkaisee lastenvaunuihin.

Aysha Waleed Shuhait. Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Hän kertoo miten keskellä yötä nukkuessa kuuluu, buum, räjähdyksen ääni. Hänen mielestään lapsen kannalta on parempi muuttaa nopeasti pois Rosengårdista.

Aysha on myös tyytymätön poliisien näkyvyyteen. Hän haluaisi, että poliisi partioisi enemmän ympäri Malmötä.

– En näe oikeastaan koskaan poliiseja täällä Rosengårdissa. Jos poliisi olisi tehnyt enemmän, jengirikollisuutta ei olisi niin paljon, Aysha arvelee.

Jengien iskut ovat kohdistuneet myös poliisitaloihin. Malmön poliisitalon lähellä kuultiin räjähdyksiä tammikuun puolivälissä.

Joillekin jengisota näkyy vain otsikoissa

Hallitus on luvannut palkata tuhansia poliiseja lisää. Muihin ammatteihin siirtyneiden poliisien houkuttelu vanhoihin tehtäviin voi olla vaikeaa, eikä uusien löytäminen ja kouluttaminen tapahdu hetkessä.

Poliisipulaa on osin korvattu turvakameroilla, Rosengårdissakin.

Aysha ei kuitenkaan pidä koko Malmötä, eikä aina Rosengårdiakaan vaarallisena tai turvattomana. Samoin ajattelee moni muukin malmöläinen. Osa asukkaista ei törmää jengisotaan muuten kuin aamun uutisotsikoissa.

– Se riippuu niin paljon siitä missä päin kaupunkia asut tai liikut, sanoo Felicia Falevall, jonka kokemukset kaupungin turvallisuudesta ovat erilaisia kuin ystävän Jennifer Auvisen.

Felicia Falevall ja Jennifer Auvinen Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Felicia liikkuu enimmäkseen keskustassa eikä ole huomannut koko asiaa. Jenniferin elämää jengisota rajoittaa.

– Minä asun Rosengårdissa enkä voi liikkua illalla ulkona. En sanoisi, että siellä on vaarallista, mutta en voi liikkua niin kuin haluaisin.

Epäreilu kuva Malmöstä – ongelmia on muuallakin

Felician mielestä Malmöstä ja sen jengirikollisuudesta puhutaan paljon mediassa, vaikka samanlaista tapahtuu myös Tukholmassa. Ja vaikka vaalivuonna turvallisuuskysymykset ovat paljon esillä, muutokset eivät naisten mielestä tapahdu yön yli vaan vaativat aikaa.

Kävelykadulla lounaalle kiirehtivä Daniel Bergström on samaa mieltä. Hänen mielestään Malmöstä on annettu epäreilu kuva, koska ongelmia ei ole vain Malmössä vaan kaikissa muissakin Ruotsin suurissa kaupungeissa.

Ruotsalaismedioiden teettämissä mielipidemittauksissa ihmiset pitävät turvallisuutta yhtenä kärkiteemana syksyn eduskuntavaaleissa.

Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Daniel sanoo lukevansa ammuskeluista vain lehdistä eikä tunne oloaan turvattomaksi liikkuessaan iltaisin ulkona, mutta jotkut hänen ystävänsä tuntevat. Siksi hän ymmärtää, että turvallisuus on vaaliteema, mutta hänen mielestään ratkaisuja on monenlaisia.

Hän toivoo, että vaalivuonna puhutaan poliisien ja valvontakameroiden lisäksi myös siitä, miten ihmisten sosiaalista asemaa parannetaan ja elintasokuiluja poistetaan.