Porissa kohistaan kokousten puhelinkuuntelusta – Krista Kiuru jupakan keskiössä

Kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) on kuunnellut Porin kaupunginhallituksen kokouksia puhelimen kautta niin, että kaikki kokousten läsnäolijat eivät ole olleet kuuntelusta selvillä.

Krista Kiuru
Krista Kiuru
Porissa kohistaan kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kansanedustaja, entinen ministeri ja Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on joutunut omituisen kohun keskelle.

Kiuru on osallistunut useisiin Porin kaupunginhallituksen kokouksiin puhelimen välityksellä. Osa kaupunginhallituksen jäsenistä on omien sanojensa mukaan ollut tietämättömiä Kiurun kuuntelusta.

Kuuntelu virkamiehen puhelusta

Krista Kiurulla on valtuuston puheenjohtajana läsnäolo-oikeus Porin kaupunginhallituksen kokouksissa, joten hän ei todennäköisesti ole kuullut mitään sellaista, mikä ei hänen korviinsa kuuluisi.

Kiuru selvittää Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)osallistuneensa kokouksiin puhelimitse, koska hän on samana päivänä joutunut ottamaan osaa eduskunnan istuntoon Helsingissä. Hän on mielestään noudattanut virkamiehiltä saamiaan ohjeita.

Kuuntelu on Ylen tietojen mukaan tapahtunut Porin hallintoyksikön päällikön Maija Arolan puhelimen kautta.

Luottamus kadonnut porvaripuolella

Vasemmistopuolueiden ja vihreiden äänillä Kiuru lisättiin (siirryt toiseen palveluun)maanantaina jälkikäteen niiden kokousten osallistujalistoille, joita hän oli kuunnellut. Porvaripuolella tätä pöytäkirjojen jälkikäteistä muuttamista pidetään jälleen uutena osoituksena siitä, että demareihin ei voi luottaa.

Hallintojohtaja Maija Arola ei halua kommentoida toimintatapojaan mitenkään kuten ei myöskään hänen esimiehensä, toimialajohtaja Lauri Kilkku. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan kyse on vain menettelytapavirheestä, jonka seurauksena pelisäännöt pitää neuvotella uudelleen.

Jupakka on uusin todiste Porin poliitikkojen äärimmäisen huonoista väleistä ja epäluottamuksen ilmapiiristä, joka heijastuu myös virkamiesjohdon toimintakykyyn.

Salakuuntelua vai ei?

Lehtiotsikoissa puhutaan jo salakuuntelusta (Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun)). Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan piirissä tapaus on otettu odotetusti lyömäaseeksi ja osoitukseksi SDP:n turmeltuneisuudesta.

Krista Kiuru itse kiistää kaikki väitteet salakuuntelusta ja pitää niitä käsittämättöminä.

SDP:n ja Kiurun maineen lisäksi pelissä on Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukkoon äskettäin nousseen Porin kaupungin uskottavuus.