Terveysriskit tietävä ortopedi rakastaa silti korkokenkiä: "Niistä tulee tarmokas olo"

Korkokenkäfriikki ortopedi Sally Järvelä vertaa korkokenkien käyttöä istumiseen. Molemmat ovat vaaraksi terveydelle liiallisesti nautittuna.

Korkokenkä
Naisten värikkäitä korkokenkiä rivissä.
Janne Rönkkö / Yle

Korkokenkiä käyttävä ortopedi Sally Järvelä Hämeenlinnasta on puun ja kuoren välissä. Ortopedi kyllä tietää terveysriskit, mutta minkäpä paheelleen mahtaa.

– Toimistotyöläisenä pidän huoneessani lenkkareita mukana. Kokoukseen lähtiessä sujautan korkkarit jalkaan. Ne ovat osa minua ja minulle tulee niistä tarmokas olo. Hoitajatkin kysyvät, että missä korkkarit, jos niitä ei ole, sanoo akuuttihoidon ja päivystyslääketieteen toimialajohtajana TAYS:ssa työskentelevä Sally Järvelä.

Naisten keltainen korkokenkä.
Laadukkaaseen korkokenkään kannattaa panostaa.Janne Rönkkö / Yle

Korkokengillä kävellessä askel ei palaudu kunnolla ja pohjelihaksen toiminta häiriintyy. Askelrytmi sekoaa, kun kantapää ei käy maassa. Eniten koetuksella ovat akillesjänne, varpaat ja jalkapöydän lihakset. Kun varpaat ovat sumpussa, varpaiden normaali toiminta estyy.

– Jos jaloissa on valmiiksi virheasentoa, korkokenkiä ei kannata käyttää. Jos jalan asento on hyvä, korkokenkiä voi käyttää päivittäin parin tunnin ajan. Saman verran kuin on terveellistä istua, on mahdollista käyttää korkokenkiä turvallisesti, toteaa Järvelä.

Vaivaisenluuongelmat ovat naisilla moninkertaiset

Vaivaisenluu on jalkaterän ongelma, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Vaiva voi aiheuttaa kipua ukkovarpaan tyvinivelen lisäksi myös nilkassa ja sääressä.

Sally Järvelä sanoo tutkimusten osoittaneen, että vaivaisenluun vaivat ovat länsimaissa naisilla kymmenen kertaa yleisempiä muiden maiden naisiin verrattuna. Naisten vaivaisenluun ongelmat ovat moninkertaiset myös miehiin verrattuna. Järvelän mukaan ero selittyy korkokenkien käytöllä.

Kun Sally Järvelä piti ortopedin vastaanottoa, hän kohtasi päivittäin potilaita, joilla oli vaivaisenluun vaivoja. Jos korkokenkiä käyttää paljon, vaivat alkavat ilmaantua 30–40 vuoden ikäisenä.

Nainen pitää kädessää korkokenkää ja katsoo sitä.
Ortopedi Sally Järvelä rakastaa korkokenkiä, mutta käyttää niitä maltilla.Ville Välimäki / Yle

– Vaivaisenluiden leikkaukset ovat haastavia ja niihin liittyy komplikaatioriskejä. Tätä vaivaa ei siis ehdoin tahdoin kannata hankkia, sanoo Järvelä.

Vaivaisenluuhun voi olla myös sukurasitetta, mutta nuorilla vaivan ilmaantuminen on harvoin luonnollista. Nuoren jalkaterän pitäisi antaa kasvaa täyteen mittaansa ennen korkokenkien kokeilua, sanoo Järvelä.

Nahkakorkkari parin sentin korolla

Oma korkokenkä kannattaa valita huolella. Hyvässä kengässä korko on maltillinen ja koko kenkä tuntuu hyvältä jalassa.

– Jos korko on yli viisi senttiä, se ei enää tue jalan luonnollista asentoa. Hyvässä kengässä koko paino ei mene päkiöille ja kengillä pysyy kunnolla pystyssä. Tolppakorko on yleensä parempi kuin piikkikorko, neuvoo ortopedi Sally Järvelä.

Vuosien myötä naisen jalkaholvi laskeutuu, ja usein kengän koko on yhtä tai jopa kahta kokoa suurempi kuin nuorempana

Sally Järvelä

Kenkäkauppaan kannattaa suunnata iltapäivällä, kun jalat ovat päivän mittaan hieman turvonneet. Oikeankokoisessa kengässä varpaita on mahduttava heiluttamaan.

– Vuosien myötä naisen jalkaholvi laskeutuu, ja usein kengän koko on yhtä tai jopa kahta kokoa suurempi kuin nuorempana. Nuorena kolmekasin kenkäkoon jalka voi kasvaa keski-ikäisenä numeroon neljäkymmentä, kertoo Sally Järvelä.

Varvasjumppaa karvalankamatolla

Korkkaripäivän jälkeen akillesjännettä kannattaa venytellä. Myös varvasjumppa kannattaa.

– Varpaiden harottelu ja jumppa on tärkeää. Kannattaa nostella vaikka karvamattoa tai rypistellä sanomalehteä varpailla, neuvoo Järvelä.

Naisten erilaisia korkokenkiä laitettu ympyrään.
Janne Rönkkö / Yle

Parasta kuitenkin olisi käyttää korkokenkiä maltilla, vain muutamia tunteja tai juhlapäivänä. Ortopedi Sally Järvelä on taipunut tiedon edessä, mutta helposti se ei käy.

– Olen nimittänyt oikein huikeita korkokenkiä "luulot pois" -korkkareiksi, mutta ainoa, keneltä luulot ovat lähteneet, olen ollut minä itse. Kaikilla kengillä kävely ei vain ole enää järkevää. Vaikka rakastan korkkareita, niin naisellisuuden ei pidä tuntua tuskalliselta tai epämukavalta.