Konkurssin partaalla kamppaileva Tampere Guitar Festival perustaa kansainvälisen kitarakilpailun

Festivaalijohtaja Tomi Tolvanen arvioi, että kesäkuussa järjestettävästä klassisen kitaran kilpailusta on tulossa "melko kova kansainvälisen tason kisa".

festivaalit
Mabel Millan
Espanjalaiskitaristi Mabel Millan esiintyi Tampere Guitar Festivalilla vuonna 2015.Yle

Tamperelaiset perustavat uuden kansainvälisen kitarakilpailun. Klassisen kitaran kilpailu järjestetään ensimmäisen kerran kesäkuussa Tampere Guitar Festivalin yhteydessä.

Tapahtuman tulevaisuus on ollut vaakalaudalla talousvaikeuksien vuoksi. Järjestäjät haluavat silti katsoa eteenpäin.

– Tässä on sellainen kahtiajakautunut tilanne, että meillä on vielä viime vuoden laskuja maksamatta, mutta samalla tekee uusia asioita mieli, sanoo festivaalijohtaja Tomi Tolvanen.

– Meillä ei ole mahdollisuutta jäädä vuodeksi odottamaan, parantuvatko asiat itsestään, Tolvanen jatkaa.

Kilpailijoita maapallon toiselta puolelta

Tolvanen kertoo, että he ovat suunnitelleet kitarakilpailun aloittamista jo viitisen vuotta. Järjestäjien mukaan kilpailuun on ennakkoon ilmoittautunut soittajia sekä Suomesta että ulkomailta. Kilpailijoita on tulossa muun muassa Australiasta ja Yhdysvalloista.

– Kilpailun järjestäjänä haluaisimme heti alusta saakka, että meillä olisi korkea kansainvälinen profiili. Sen mitä olen kumppaneilta kuullut ja mitä itsekin tiedän, niin tulossa on melko kova kansainvälisen tason kisa, Tolvanen sanoo.

Voittaja saa 2 000 euron rahapalkinnon ja Suomessa käsityönä valmistetun konserttikitaran. Lisäksi kisan ykköselle on tarjolla muun muassa levytyssopimus suomalaiselle Alba Recordsille ja mittava konserttikiertue Euroopassa.

Erikoispalkintoja myönnetään parhaalle Leo Brouwerin teoksen esittäjälle sekä yleisön suosikille. Kuubalainen säveltäjälegenda Brouwer on Tampereen-kilpailun kunniatuomari.

Tolvanen sanoo, että Euroopan viiden kovimman kisan joukkoon nouseminen vaatisi 10 000–15 000 euron palkintosummaa. Silloin Tampereelle saataisiin myös maailman kovimpia kitarakilpailujen osallistujia.

Kitarakilpailu järjestetään Tampereella 6.–9. kesäkuuta. Tapahtumapaikkana on Tampereen konservatorion Pyynikkisali. Palkintogaala järjestetään 9. kesäkuuta Tampere Guitar Festivalin päätöskonsertin yhteydessä Tampere-talossa.

Säästöjä markkinointia vähentämällä

Tampere Guitar Festival keikkuu siis konkurssin partaalla, mutta ensi kesän konsertit ja kurssit järjestetään silti. Alkuvuonna festivaali järjesti tukikonsertteja talouden kohentamiseksi, mutta niistä ei kertynyt riittävästi rahaa kassaan.

Järjestäjät ovat hakeneet säästöjä erityisesti markkinointibudjettia kutistamalla. Palkoista on vaikea säästää, koska tapahtuma toteutuu vapaaehtoispohjalta.

Tolvanen toivoo, että säästötoimet yhdessä ensi kesän pääkonsertin kanssa takaisivat sen, että tapahtuma voidaan järjestää myös vuonna 2019.