Hyppää sisältöön

Merja Ylä-Anttila tulevasta Yle-pestistään: Haluan olla ihmisläheinen johtaja, mutta otan paikkani kuin Niskavuoren emäntä

Syyskuussa Ylen toimitusjohtajana aloittava Ylä-Anttila haluaa tuoda mediataloon energistä yhteisen tekemisen meininkiä.

Merja Ylä-Anttila
Videolla Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kuvaa uutta pestiään siteeraamalla Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmää.

Ylen henkilökunta ottaa kännyköillä kuvia Merja Ylä-Anttilasta. Hetkeä aiemmin on kerrottu, että hän on Ylen tuleva toimitusjohtaja.

Yleläiset vaikuttavat olevan tyytyväisiä valintaan. Ylä-Anttila on tuttu pomo naapurista Maikkarilta. Ja ennen kaikkea toimitusjohtajaksi saadaan henkilö, jolla on vankka journalistinen tausta.

Ylä-Anttila on myös kokenut esiintyjä, joka osaa ottaa yleisönsä. Hän puhuu asiantuntevasti media-alasta ja tekee sen silti ymmärrettävästi.

Hyvää spirittiä

Merja Ylä-Anttilaa on kutsuttu Pöllölaakson emännäksi. Hän on tehnyt yli 30-vuotisen uran MTV:llä muun muassa uutisten vastaavana päätoimittajana.

Kun hänelle tarjottiin toimitusjohtajan paikkaa Ylestä, hän mietti hetken. Luottamuksen osoitus tuntui kuitenkin suurelta ja tämä tuntui kerran elämässä -tilaisuudelta. Vielä ehtisi tehdä yhden uran ennen eläkettä.

– Minulla on mediasta keräämäni eväsreppu, josta voin tuoda asioita. Yle on johtava mediatalo ja näköalapaikka. Täällä on hienoa työskennellä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Siirtyminen kaupallisesta mediasta julkisen palvelun taloon ei tunnu Ylä-Anttilasta oudolta. Hän on ollut kehittämässä MTV:n uutis- ja ajankohtaistoimintaa sekä vaalilähetyksiä, jotka ovat tavallaan julkista palvelua myös kaupallisessa mediassa.

Ylä-Anttilalla on ollut Yleen läheinen suhde myös toisella tavalla. Hänen miehensä Ari Ylä-Anttila on tehnyt pitkän uran talossa. Kotona on kuitenkin ollut pelisäännöt, mistä työasioista puhutaan ja mistä ei.

– Sama meininki jatkuu, mutta nyt se on helpompaa, kun pelataan samassa joukkueessa, Merja Ylä-Anttila nauraa.

Maikkarilta Ylä-Anttila haluaa tuoda Yleen etenkin oman tapansa olla ihmisten kanssa. Hyvä ystävä on kutsunut häntä ihmisten toimitusjohtajaksi.

– Haluan, että on oikeaa tiimityötä, kuunnellaan ja on vuoropuhelua. Saan aina ihmisistä energiaa ja energiat synnyttävät aina uusia ajatuksia. Se on johtamiskulttuuria, jossa on energiaa, rohkeutta uudistua ja hyvää spirittiä.

Iäkkäämpi yleisö myös huomioon

– Faktat peliin, huudahtaa Merja Ylä-Anttila.

Ylen tuleva toimitusjohtaja viittaa tämän hetkiseen mediasisältöjen tilaan. Disinformaatiota on paljon. Ylä-Anttilan mielestä paluu laadukkaaseen tiedonvälitykseen olisi paikallaan. Siinä Ylellä on oma tehtävänsä.

– Tekisi mieli sanoa näinä aikoina, että voisi palata jopa valistukseen. En tarkoita sormi pystyssä opettavaa valistusta, vaan asioiden oikean laidan esittämistä.

Merja Ylä-Anttila Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yksi Ylen toimitusjohtajan päätehtävistä on turvata resurssit julkisen palvelun mediatalolle. Yle-vero otettiin käyttöön tehtävänsä jättävän Lauri Kivisen aikana.

Ylä-Anttilan mielestä Ylen resurssit ovat tällä hetkellä riittävät, että lakisääteinen julkinen palvelu toteutuu kaikkine ulottuvuuksineen kulttuurista sivistykseen.

Kaupallinen media on kritisoinut usein, että Ylen resurssit ovat liian isot ja se vie muilta toimijoilta elintilaa. Tulevan toimitusjohtajan mielestä syynä ei ole ollut pelkästään Yle, vaan muutokset yhteiskunnassa, journalismissa, ansaintatavassa sekä ihmisten tavassa kuluttaa mediaa.

– Voi olla, että osa tästä kritiikistä pohjautuu vanhanaikaiseen käsitykseen ja tietoon. Siinä on kerrottavaa, kuinka paljon Yleisradiossa on jo muututtu. Sitä viestiä vien mielelläni eteenpäin.

Muutoinkaan ei sovi jäädä paikoilleen, tietää uteliaaksi ja koko ajan itseään päivittäväksi luonnehtiva Merja Ylä-Anttila.

Yksi Ylen haasteista on saada nuoret Ylen sisältöjen pariin. Perinteinen TV ei kuulu rutiineihin, vaan miltei kaikki kulutetaan mobiilisti. Tulevan toimitusjohtajan mielestä Ylessä tässä on onnistuttu esimerkiksi Kioskin ja Au pairit -ohjelman kautta.

Ei sovi silti unohtaa vanhempaakaan yleisöä. Ylä-Anttilan mukaan kaupallinen media on jo nostanut omia ikäkohderyhmiään 60 vuoteen ja ylikin.

– Myös heille pitää kehittää ohjelmia. Sitä aktiiviyleisöä riittää, joka haluaa katsoa modernisti ja parhaalla visuaalisella ilmeellä tehtyjä asioita. Ei pidä jättäytyä museotoimintaan.

Uusi pomo pöydän päässä

– Se, että Merja on nainen, ei ollut valintaperuste. Valitsimme parhaan, vakuutti Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmson Merja Ylä-Anttilan valinnasta.

Silti hän on vasta Ylen historian toinen naisjohtaja. Ensimmäinen oli kirjailija, poliitikko ja vakooja Hella Wuolijoki 1940-luvulla.

– Toivon, että voin olla hyvänä esimerkkinä naisjohtajuudelle. Kun olen voinut murtaa lasikaton tässä kokoluokassa Ylellä, niin olen siitä henkilökohtaisesti hyvin onnellinen ja kiitollinen, Ylä-Anttila sanoo.

Hän on myös ollut edistämässä naisten yrittäjyyttä, sillä hän on yksi Naisten Pankin perustajajäsenistä. Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima rahasto kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten yrittäjyyden kehittämiseen.

Ylä-Anttila on mukana myös Pelastakaa Lapset -yhdistyksen hallituksessa.

– Kun on saanut paljon hyvää, sitä pitää myös jakaa.

Merja Ylä-Anttila Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vapaa-ajalla Merja Ylä-Anttila tykkää matkustella ja välillä kadota mökin rauhaan lukemaan ja nauttimaan luonnosta. Hän ehtii käydä myös kulttuuririennoissa. Läheisiä ovat erilaiset konsertit ja teatteri, toisinaan hän eksyy oopperaan tutussa seurassa.

– Meillä on kotona melkoinen oopperafani, lähes kolmekymppinen poikani.

Ylen henkilöstölle pidetyn puheen lopuksi tuleva toimitusjohtaja siteeraa Hella Wuolijokea.

– Jossakin Niskavuori-näytelmässä on kohta, jossa nuori emäntä otti sukupolvenvaihdoksessa vallan käsiin ja istahti Niskavuoren pöydän päähän. Hän sanoi, että istun nyt tähän pöydän päähän, mutta teen sen tavallani.