1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työ- ja elinkeinotoimistot

Kevytyrittäjä oli menettää kahden kuukauden päivärahat TE-toimiston virheen takia – toimisto korjasi lausuntoaan vasta mielipidekirjoituksen jälkeen

TE-toimisto myöntää, että aktiivimalli on aiheuttanut hämmennystä ohjeistuksissa. Siiri Hyvösen virheelliseen kohteluun tuli korjaus vasta byrokratiataistelun jälkeen.

työ- ja elinkeinotoimistot
Siiri Hyvönen
Siiri Hyvönen työskentelee kevytyrittäjänä.Minna Rosvall / Yle

TurkuTurkulainen Siiri Hyvönen päätti työllistää itsensä kevytyrittäjyydellä. Hän oli ollut työttömänä marraskuusta 2017. Lakimuutoksen ansiosta Hyvönen saattoi kokeilla kevytyrittäjyyttä neljä kuukautta kahden viikon sijaan. Helmikuussa 2018 työvoimahallinto määräsi hänet osaamiskartoitukseen.

Hän selitti, ettei voi keskeyttää yrittäjän työtään kahdeksi viikoksi.

– Sain sähköpostia, jossa kerrottiin, että osaamiskartoitukseen ei tarvitse osallistua. Työn ja yrittäjyyden katsottiin olevan tärkeämpiä kuin osaamiskartoitus eikä asiasta pitänyt tulla seuraamuksia työttömyysturvaan, kertoo Siiri Hyvönen

Kurssi olisikin pitänyt suorittaa

Kurssin jälkeen Siiri Hyvöseen otettiin kuitenkin yhteyttä ja pyydettiin virallista selvitystä, miksi hän ei osallistunut kurssille. Hyvönen teki selvityksen verkkopalvelun kautta.

He pahoittelivat huonoa palvelukokemusta, ei sitä virhettä itsessään.

Siiri Hyvönen

– Ajattelin, että se on byrokratiaa. He tarvitsevat selvityksen. Lopulta he antoivatkin lausunnon, että perusteet eivät ole riittävät. Minun olisi pitänyt osallistua kurssille toimeksiantosopimuksesta huolimatta. Menettäisin myös kahden kuukauden ansiosidonnaisen päivärahani, kertoo Hyvönen.

Hän otti yhteyttä monin eri tavoin TE-toimiston virkailijoihin. Hän lähetti sähköpostia, soitti ja puhui chatissa, mutta TE-toimisto ei ollut valmis korjaamaan lausuntoaan.

– Tuohduin ja päätin, ettei tätä voi jättää tähän. Kirjoitin aiheesta Turun Sanomien mielipidepalstalle. (siirryt toiseen palveluun)Samana päivänä, kun se juttu julkaistiin, minuun otettiin yhteyttä TE-toimistosta. He pahoittelivat huonoa palvelukokemusta, ei sitä virhettä itsessään, Hyvönen sanoo.

Samana päivänä asiastani tehtiin korjaava lausunto, jolla työttömyyskassa pystyi korjaamaan oman päätöksensä.

TE-Toimisto myöntää, että virheitä sattuu

Varsinais-Suomen TE-toimiston palvelujohtaja Hannu Lehti kertoo, että heidän toimistonsa alueella annetaan vuosittain noin 13 000 asiantuntijalausuntoa, joissa tutkitaan työnhakijan menettelyä, yrittäjyyttä tai opiskeluasiaa. Lehti ei kommentoi yksittäisiä tapauksia, mutta kommentoi yleisellä tasolla asiaa.

Työ on inhimillistä toimintaa, joten tietokatkoksia saattaa tulla, kun monet ihmiset hoitavat saman asiakkaan asioita.

Hannu Lehti

– Yleensä ihmiset osallistuvat, kun palvelua tarjotaan. Jos on muita työllistymiseen liittyviä menoja, ne otetaan huomioon. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti, kertoo Hannu Lehti.

Voiko työnhakija enää luottaa virkailijan neuvoihin vai pitääkö mielipidettä kysyä usealta ihmiseltä?

– Kyllä yleensä pitää voida luottaa virkailijan neuvoon. Työ on inhimillistä toimintaa, joten tietokatkoksia saattaa tulla, kun monet ihmiset hoitavat saman asiakkaan asioita.

Asiantuntija Pasi Ristilä ja palvelujohtaja Hannu Lehti Varsinais-Suomen TE-toimistosta.
Asiantuntija Pasi Ristilä ja palvelujohtaja Hannu Lehti Varsinais-Suomen TE-toimistosta.Minna Rosvall / Yle

Palvelujohtaja Hannu Lehti myöntää, että aktiivimallin alussa kaikkiin asioihin ei osattu antaa vastauksia, kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei ollut antanut soveltamisohjeita työttömyysturvan maksajille, jotka asian viime kädessä ratkaisevat.

– On ollut epäselvää, täytyykö palveluihin osallistua, jos ne eivät ole puhtaasti laissa määriteltyjä työllistymistä edistäviä, kertoo Lehti

Pyydä ohjeet kirjallisena

Kevytyrittäjyyskokeiluunsa Siiri Hyvönen on tyytyväinen, vaikka toivookin edelleen löytävänsä kokoaikaista työtä. Luottamus TE-toimiston virkailijoihin on osittain mennyt.

Pitäkää oikeuksistanne kiinni, jos ja kun tiedätte olevanne oikeassa.

Siiri Hyvönen

– Asiakaspalvelijana itsekin ymmärrän, että ihmiset tekevät virheitä. Eniten minua harmitti heidän haluttomuutensa korjata asiaa, kertoo Hyvönen.

Mitä neuvoja voisit antaa muille?

– Pitäkää oikeuksistanne kiinni, jos ja kun tiedätte olevanne oikeassa. Näköjään oikeuksiaan täytyy aika äänekkäästi vaatia. Vaadin kaiken tiedon nykyään kirjallisena. Todistusvastuu tuntuu lopulta olevan minulla, pohtii Hyvönen.

TE-toimiston ovi
Minna Rosvall / Yle

Aktiivimalliin hän toivoisi korjauksia.

– Esimiehenä toimiessani pyrin siihen, etten rankaise ihmisiä vaan pikemminkin kannustan heitä. Samaan tapaan pitäisi toimia aktiivimallissa.

Se ei saisi olla etuuksien leikkuri, vaan aktiivimallin pitäisi kannustaa työllistymään.

– Lisäisin myös virkailijoiden koulutusta, jotta heidän neuvoihinsa voisi luottaa.

Lue seuraavaksi