Hyppää sisältöön

Levy-yhtiöt metsästävät suosikkitubettajia muusikoiksi

Youtube-artistit saavat kritiikkiä "helposta tiestään" laulajiksi.

Kuva: Tommi Hynynen

Tuure Boelius, Deata, Arttu Lindeman ja MM & NL ovat esimerkkejä musiikkimarkkinoille singahtaneista suosituista tubettajista.

Deata eli Mikael Hertell on kerännyt Youtubessa 282 000 seuraajaa.

Hertelliltä on juuri ilmestynyt uutuussingle Apina-emoji. Ensimmäisellä sinkulla Ne haluu deetä on 228 000 Spotify-striimausta.

– Olen saanut kuulijakuntani tubetuksen kautta jo valmiina. Saan heiltä rakentavaa kritiikkiä musiikistani. Artistina pystyn toteuttamaan itseäni laajemmin, koska se on erilaista luovuutta kuin pelkkä tubettaminen, sanoo Hertell.

Lahtelainen Arttu Lindeman voitti Vuoden artisti -palkinnon Emma-gaalassa 2017. Valinta sai osakseen voimakasta paheksuntaa. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Fanikunta valmiina, mutta ei oikotienä onneen

Kautta aikojen on nähty, että levyttävät mallit, urheilijat ja elokuvatähdet ovat saaneet vähättelyä osakseen. Levy-yhtiöissä on huomattu, että myös Youtube-artisteja kohtaan on ennakkoluuloja. Siitäkin huolimatta, että tubettaja olisi aito musiikillinen lahjakkuus ja olisi rakentanut uutterasti omaa henkilöbrändiään.

– Herkästi ajatellaan, että tubettaja alkaa tehdä musaa tuosta vain. Toki valmis fanikunta on hyvä asia, mutta ei tubetus ole mikään oikotie onneen yleisön puhuttelussa, toteaa Sony Musicin markkinointipäällikkö Tommi Saarikoski.

Universal Musicista todetaan, että tubettajien ilmaantuminen musiikkimarkkinoille tapahtui pari vuotta sitten. Yhä kasvavalle ilmiölle on jo tullut vastareaktioitakin.

– Mutta kyllä se niin on, että vain lahjakkaat saavat levytyssopimuksen, sanoo tiedotustehtävissä työskentelevä Anniina Baumann.

Ajatellaan laatikkomaisesti, että suutari pysyköön lestissään.

Jussi Koski

Tubettajien omassa yhdistyksessä ajatellaan, että monilahjakkuudet saavat osakseen välillä kohtuutontakin arvostelua.

– Ajatellaan laatikkomaisesti, että suutari pysyköön lestissään. Kyllä tubettaja voi olla lahjakas laulaja ja esiintyjä, vaikka introverteimmat pysyisivätkin kotinsa suojissa, toteaa Suomen tubettajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Koski.

Helsingissä vuosittain pidettävää Tubecon-tapahtumaa järjestämässä oleva Koski muistuttaa, että musiikkimarkkinoille laajentava tubettaja on vain osa ilmiötä.

– On myös aloittelevia muusikoita, jotka hakevat Youtubesta nostetta uralleen autotallimeiningillä. Sitten levy-yhtiö saattaa löytää heidät.

OIKAISU 20.4.2018 kello 17:00: Alkuperäisessä jutussa oli haastateltu väärää henkilöä. Henkilöä oli haastateltu siinä uskossa, että hän olisi Youtube-tähti Eeddspeaks eli Eetu Pesonen. Jutussa oli vääränä henkilönä esiintyneeltä haastateltavalta kaksi siteerausta, jotka on nyt poistettu. Artikkelista on poistettu myös Pesosta esittävä kuva.

Juttuun liittyvän oikaisun voit lukea tästä.