1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän pakotteet

Trump perui ilmoituksen uusista Venäjä-pakotteista – nöyryytti USA:n YK-lähettilästä

Trump haluaa olla tiukkana Venäjän suhteen, mutta ylläpitää samalla hyviä suhteita.

Venäjän pakotteet
USA:n YK-suurlähettiläs Nikki Haley
USA:n YK-suurlähettiläs Nikki HaleyJustin Lane / EPA

Yhdysvallat ei aseta Venäjälle uusia pakotteita. Maan ulkoministeriö tiedotti asiasta Venäjän Washingtonin-lähetystölle maanantai-iltana.

Valkoisen talon mukaan presidentti Donald Trump ei ole antanut uusille pakotteille hyväksyntäänsä.

Ilmoitus on hämmentävä, sillä Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley ehti jo sunnuntaina kertoa, että pakotteista tiedotettaisiin maanantaina. Haleyn mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steve Mnuchin kertoisi pakotteista täsmälliset tiedot.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan uusia pakotteita harkitaan, mutta niistä annetaan tietoja vasta myöhemmin.

– Presidentti pitää selvänä, että hän on tiukkana Venäjän suhteen, mutta samalla hän haluaa pitää hyvät suhteet heidän kanssaan, tiedottaja kertoi.

YK-lähettiläs Haley kertoi sunnuntaina, että uudet pakotteet kohdistuisivat venäläisiin yrityksiin, jotka ovat avustaneet Syyriaa sen kemiallisten aseiden tuotannossa. Myös Yhdysvallat on pitänyt Syyrian hallitusta vastuullisena moniin iskuihin, joissa Syyriassa on surmattu kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä.

"Väärä tieto"

Valkoinen talo antoi ymmärtää, että Haleyn ilmoitus oli virheellinen ja se piti korjata. Haley ei ole kommentoinut käännettä.

The New York Timesin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump on todennut, ettei pakotteita tarvita, koska Venäjä vastasi Syyriaan tehtyihin ohjusiskuihin vain puheen tasolla. Trump hyväksyisi uudet pakotteet vain, jos Venäjä antaisi niihin aihetta.

The Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tapahtuma on hämmentävä, sillä Haley on yleensä hyvin varovainen esiintymistensä suhteen. Hän myös useimmiten tarkastaa presidentiltä henkilökohtaisesti, onko hänen sanomansa presidentin toiveiden mukainen.

Trumpin hallinnon tempoilevuus herätti kommentoijilta kirpeitä lausuntoja.

– Trump tuntuu ajattelevan, että jos hän hyväksyy neuvonantajiensa neuvot kuukauden parillisina päivinä ja torjuu ne parittomina päivinä, seurauksena on strategia, lohkaisi Columbian yliopiston ulkosuhteiden neuvoston tutkija Stephen Sestanovich The New York Timesin haastattelussa.

– Kaiken kaikkiaan muut hallitukset eivät tiedä, pitäisikö tässä itkeä vai nauraa. Venäjällä nauru taitaa olla voitolla, hän jatkoi.

Lue seuraavaksi