Armeniassa oppositio julistaa samettivallankumousta – Jerevanissa mielenosoituksia

Mielenosoittajat yrittivät estää entisen presidentin valinnan pääministeriksi.

Armenia
mielenosoittaja ja mellakkapoliiseja
Mielenosoittaja makaa maassa mellakkapoliisien keskellä Jerevanissa maanantaina.Vahram Baghdasarjan / EPA-EFE

Armenian pääkaupungissa Jerevanissa ovat mielenosoittajat saartaneet hallituksen ja parlamentin rakennukset. Viikonloppuna alkaneissa mielenosoituksissa vastustetaan maan entisen presidentin Serzh Sarkisianin pysyttäytymistä vallassa.

Sarkisian oli Armenian presidenttinä kaksi kautta, yhteensä kymmenen vuotta. Sen jälkeen hän oli asettunut ehdolle pääministeriksi. Äskettäisillä perustuslain muutoksilla pääministerin valtaoikeuksia on kasvatettu.

Mielenosoituksista huolimatta parlamentti valitsi Sarkisianin pääministeriksi tiistaina iltapäivällä.

"Ei mitään hyvää"

– Minä ja ystävämme olemme Sarkisiania ja hänen hallitustaan vastaan. Hän on ollut vallassa 10 vuotta, ja näemme kaikki, ettei siitä ole seurannut mitään hyvää, sanoi mielenosoituksiin osallistunut opiskelija Irina Davtjan uutistoimisto AFP:lle.

Sarkisiania vastustavien johdossa on oppositiokansanedustaja Nikol Pashinian. Uutistoimistojen mukaan hän julisti tiistaina rauhanomaisen samettivallankumouksen alkaneeksi Armeniassa.

Samettivallankumoukseksi sanottiin veretöntä vallanvaihtoa Tšekkoslovakiassa vuonna 1989, jolloin maan kommunistihallinto kukistui mielenosoitusten jälkeen.

Kymmeniä loukkaantui mellakoissa

Mielenosoitukset Sarkisianin vallassapysymistä vastaan alkoivat perjantaina. Niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

Maanantaina mielenosoittajat yrittivät rynnätä parlamenttiin. Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa loukkaantui viranomaisten mukaan 46 ihmistä. Kolmisenkymmentä ihmistä pidätettiin.

Tiistaina mielenosoitusten johtaja Pashinian kehotti ihmisiä lamauttamaan viranomaisten toiminnan. Mielenosoittajat tukkivat katujen risteyksiä ja ministeriöiden ja virastojen sisäänkäyntejä. Poliisi on tuonut kaupungille joukkoja ja vesitykkejä.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Venäjän liittolainen Kaukasuksella

Serzh Sarkisian tunnetaan Venäjä-myönteisenä johtajana. Armenialla on liittosuhde Venäjän kanssa, ja Venäjällä on maassa lentotukikohta. Armenia on taloudellisesti riippuvainen Venäjästä.

Venäjä ei ole sallinut kansalaislähtöisiä vallankumouksia naapurimaissaan. Georgian ja Ukrainan tapauksessa ne ovat johtaneet Venäjän sotatoimiin.

Armenia on käytännössä sotatilassa naapurinsa Azerbaidzhanin kanssa armenialaisten asuttaman Vuoristo-Karabahin alueen vuoksi.

Juttua täydennetty tiistaina 17.4. klo 16:10 maininnalla Sarkisianin valinnasta.

Lähteet: AFP, Reuters, Tass