Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Turun puukottajan ensimmäinen kuulemispäivä oli täynnä käänteitä. Viimeisimpänä kylmää kyytiä sai media, jota kritisoi Turun puukotuksissa loukkaantunut mies.

Turun puukotukset 2017
Aberrahman Bouanane
Ylen toimittaja Päivi Happonen analysoi päivän tapahtumia Varsinais-Suomen käräjäoikeuden istunnossa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuuli tänään tiistaina ensimmäistä kertaa Turun puukotuksista epäiltyä, 23-vuotiasta marokkolaismiestä.

Päivästä ei puuttunut dramatiikkaa. Yle kokosi tähän artikkeliin ja videoanalyysiin päivän pääkohdat.

Sota naisia vastaan

Syytetty Abderrahman Bouanane on kertonut poliisikuulusteluissa olleensa terroristijärjestö Isisin asialla. Lisäksi hän kertoi esitutkinnan aikana, että länsiliittouman iskut Syyrian Raqqaan olisivat olleet viimeinen niitti hänen päätökselleen tehdä teot Turun kauppatorilla.

Turun puukotuksissa viime elokuussa kuoli kaksi ihmistä ja kahdeksan loukkaantui.

Syytetty kertoi ensimmäistä kertaa tänään oikeudessa, että hän oli sodassa naisia vastaan.

Syytetyn mukaan kaikki naiset iästä riippumatta ärsyttivät häntä. Naiset olivat jopa yksi syy lähteä pois hänen kotimaastaan Marokosta.

Miehen mukaan ensimmäinen uhri valikoitui hänen tekonsa kohteeksi sukupuolensa takia. Uhrin hymy oli herättänyt syytetyssä "tietynlaisia tunteita, mitkä olivat niin sanotusti kiusallisia". Syytetty kuvaili tunteita seksuaalisiksi.

Naista auttamaan tulleita syytetty kuvaili "supersankareiksi" ja ärsyttäneen häntä siitä syystä. Tämän jälkeen hän kertoi puukottaneensa vastaantulijoita "ikään kuin ohimennen".

Puolustuksen asianajaja Kaarle Gummerus kertoi lounastauolla, että syytetyn naisviha tuli myös hänelle uutena tietona.

Turun puukotusten kymmenestä uhrista kahdeksan oli naisia.

Tuoli takapuolen alla alkoi polttaa

Syytetty naureskeli aamupäivän aikana oikeudessa, oli välillä poissaolevan näköinen ja elehti toisinaan käsillään näyttäen esimerkiksi, mihin hän puukotti uhrejaan.

Välillä mies ei vastannut esitettyihin kysymyksiin, vaan jatkoi omien tarinoidensa kertomista.

Yhdessä välissä syytetty kertoi myös ärsyyntyneensä tulkkiinsa. Mies vastaili välillä kysymyksiin suomeksi ja välillä arabiaksi.

Syytetty kuvaili tekojen aikaisia tuntemuksiaan oikeudelle muun muassa niin, että "hän ei pystynyt enää hillitsemään itseään" ja että hänestä tuntui, että häntä "ohjataan kaukaa".

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen ei halunnut arvioida lounastauolla miehen mielentilaa. Syytetty on todettu syyntakeiseksi eli hänen katsotaan ymmärtäneen tekonsa. Koistinen kuitenkin muistutti, että mielentilatutkimus koskee tapahtuman hetkeä, eikä siinä oteta kantaa mahdolliseen myöhempään mielen horjumiseen.

Ennen lounastaukoa kysymyksiä ehtivät esittää puolustus ja syyttäjä.

Lounastauon jälkeen oli tarkoitus jatkaa syyttäjän kysymyksillä, mutta mies kieltäytyi istumasta tuolille, jolla oli tähän asti istunut. Syytetty perusteli käytöstään sillä, että jokainen uusi asia, jota hän käyttää, vie hänet helvettiin.

Oikeus tulkitsi tämän niin, että hän kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin. Syytettyä kuultiin vastaajana todistelutarkoituksessa, jolloin hänen ei tarvitse pysyttäytyä totuudessa tai vastata kysymyksiin.

Syytetty talutettiin pois oikeussalina toimivasta Turun vankilan auditoriosta, ja asianajaja Kaarle Gummerus kävi päämiehensä kanssa lyhyen keskustelun. Gummeruksen mukaan kyse ei ollut vain tuolista. Gummeruksen näkemyksen mukaan hänen päämiehensä ei ollut enää sellaisessa mielentilassa, että tämän asianmukainen kuulemisensa onnistuisi.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki ehdotti, että kuulemista jatketaan huomenna. Oikeus on varannut miehen kuulemiseen tiistain ja keskiviikon. Syyttäjä, asianomistajat ja puolustus suostuivat ehdotukseen.

Kaikki osapuolet haluaisivat vielä kuulla syytettyä. Selvittämättä on vielä isoja kokonaisuuksia muun muassa syytetyn vaikuttimiin liittyen.

Yle jatkaa oikeudenkäynnin seurantaa myös huomenna keskiviikkona. Silloin selviää päästäänkö Turun puukottajan kuulemista jatkamaan oikeudessa.

Loukkaantuneelta kritiikkiä medialle

Vuonna 1994 syntynyttä marokkolaismiestä syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Mies on myöntänyt tapot, mutta puolustus kiistää niiden suunnitelmallisuuden ja terroristisen tarkoituksen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätyi Suomen ensimmäisen epäillyn terroriteon kohdalla poikkeukselliseen ratkaisuun, kun se antoi medialle luvan kuvata oikeudenkäyntiä jo kolmannen kerran pääkäsittelyn aikana.

Seuraava kuvausmahdollisuus on huomenna keskiviikkona.

Monissa muissa oikeuskäsittelyissä media saa tyytyä ottamaan kuvia vain pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä.

Turun puukotusten oikeudenkäynti käydään turvallisuussyistä Turun vankilan auditoriossa, josta lähetetään videokuvaa Turun oikeustalolle. Media pääsi kuvaamaan vankilaan viikko sitten, tänään se sai ottaa kuvia videoyhteyden päästä ja huomenna on siis vielä kolmas mahdollisuus kuvata videoyhteyttä.

Turun puukotuksissa vakavasti loukkaantunut ruotsalaismies Hassan Zubier on seurannut oikeudenkäyntiä vankilassa joka päivä. Hän vastusti kolmatta kuvausmahdollisuutta tänään oikeudessa.

Zubierin mukaan media antaa syytetylle liikaa tilaa.

– Se on häpeällistä ja osoittaa, että tiedotusvälineet etsivät vain tunteita, eivätkä ajattele lainkaan uhreja, Zubier sanoi iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa Turussa.

– Aina kun syytetty näkyy tiedotusvälineissä, hän saavuttaa juuri sen, mitä hän haluaa, Zubier jatkoi.

Turun puukotuksia koskeva oikeuskäsittely alkoi viime viikolla, ja se kestää toukokuun puoliväliin saakka.

Lue myös:

Dramaattinen käänne: Turun puukottaja kieltäytyi tulemasta oikeuteen tauon jälkeen ja istunto keskeytettiin – Yle seurasi hetki hetkeltä

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"