1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parvekepuutarha

Piileekö sinussakin pieni parvekeviljelijä? Näillä vinkeillä teet parvekkeestasi ihanan viherkeitaan

Parvekkeilla kannattaa kasvattaa muutakin kuin kesäkukkia. Asiantuntija kannustaa viljelemään myös hyötykasveja ja kokeilemaan rohkeasti, millaiset kasvit omalla parvekkeella parhaiten viihtyvät.

Kuva: Arja Hovi / Yle

Lasitettu eteläparveke on kaupunkipuutarhan paikkana oivallinen. Kasvit kaipaavat suojaa ja valoa. Lasitettu parveke toimii parhaimmillaan kasvihuoneen tavoin.

Omannäköisen puutarhan voi kuitenkin rakentaa parvekkeelle kuin parvekkeelle.

Suunnitteluhortonomi Iiris Viljakainen kannustaa tutustumaan rohkeasti oman parvekkeen saloihin ja ottamaan tilan hyötykäyttöön.

Tarkkaile valoa ja valitse kasvit sen mukaan

Ilmansuunta, kerroskorkeus ja vuodenajat vaikuttavat siihen, kuinka valoisa parveke on.

Valoisalle, puolivarjoiselle ja varjoiselle paikalle sopivat erilaiset kasvit. Useimmat kasvit rakastavat valoa, mutta polttava auringonvalo ja paahde ovat pahasta.

Tarkastele parvekkeen ympäristöä. Onko puita, varjostavatko naapurirakennukset? Puut runsaine lehvästöineen saattavat tuottaa yllätyksiä keskikesällä, vaikka sitä ei heti keväällä huomaa.

Lasitettu parveke suojaa tuulelta ja vedolta, eivätkä oikukkaat kevätsäät tai pikkupakkaset hätyyttele kasveja heti syksylläkään. Huolehdi kuitenkin, ettei ”kasvihuoneessasi” ole kesäkuumalla pakahduttavaa.

Avoparvekkeelle kasvit tuodaan myöhemmin. Iiris Viljakaisen mukaan säätä ja erityisesti yöpakkasia pitää seurata. Kasvit kannattaa ottaa tarvittaessa suojaan sisälle. Jos se on vaikeaa, apuna hätätilassa ovat harsot ja peitteet.

Pelargoni rakastaa valoa, lämpöä ja ravinteita. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Kysy ja tutki

Kun ostat ja hankit siemeniä tai taimia, kysele rohkeasti.

Siemenestä kasvattamalla pääset seuraamaan kasvun ihmettä alusta alkaen, mutta taimien kasvattaminen vaatii tilaa. Valmiita taimia ja pistokkaita hankkimalla pääset vähän helpommalla.

Puutarhamyymälässä on keväisin viljalti valinnanvaraa ja asiantuntijoita neuvomassa. Jos sellaisia ei löydy, hyödynnä kirjoja ja nettiä. Harrastajapiireihin voi liittyä vaikka Facebookissa.

Opettele kastelu

Iiris Viljakaisen mukaan oikea kastelu pitää opetella.

Liika märkyys mädättää juuret, liian kuivaksi jäänyt kasvi kuihtuu ja kuivettuu. Kun kasvit ovat nihkeän kosteita, ne voivat Viljakaisen mukaan hyvin.

Tarkkaile aurinkoa ja säätilaa, koska ne määräävät veden tarpeen. Mitä aurinkoisempi paikka, sitä säännöllisempää kastelun pitää olla.

Avoparvekkeella runsaat sateet voivat olla harmina ja kastella kasvit läpimäriksi. Kasvatusastioissa pitää olla reiät pohjissa ja niiden tulee olla sellaisia, että liika vesi pääsee valumaan ulos.

Yrtit viihtyvät parvekkeella Kuva: Tuija Veirto/Yle

Lannoita kasveja sopivasti

Kukkivat kasvit tarvitsevat erilaista lannoitetta kuin hyötykasvit. Yksinkertaistettuna kalium kukittaa, typpi kasvattaa, mutta muitakin ravintoaineita kasvit kaipaavat.

Yleensä kasveille kannattaa antaa peruslannoitus istutusvaiheessa, jos ei multapussissa sitä ole jo valmiina.

Viljakaisen mukaan kasteluveteen lisättävä lannoite on hyvä – sitä kasvukaudella kukkivat kaipaavat jokaisen kastelun yhteydessä. Yrtit tyytyvät vähempään.

Liika lannoituskin on pahasta. Kaupoista löytyy erikoislannoitteita joka lähtöön. Ohjeita kannattaa seurata.

Ota ilo irti ja kokeile rohkeasti

Älä lannistu, jos yksi kesä meni pieleen, niin käy joskus ammattilaisellekin. Erehdyksistä oppii, eikä Suomen sää aina suosi puutarhaharrastusta.

Iiris Viljakainen kertoo, ettei esimerkiksi kylmä ja sateinen viime kesä mennyt ihan putkeen ammattilaiseltakaan.

Aina ei sato ole pääasia: kasveista on monenlaista hyötyä. Kun me hoidamme kasveja, kasvit hoitavat meitä ja mielenterveyttämme – se on tutkimuksissakin todettu.

Suunnitteluhortonomi Iiris Viljakainen Kuva: Markku Lähdetluoma/ Yle

KORJATTU 19.4.2018 kello 9:02 typen ja kaliumin vaikutukset kasviin