Yle kokosi tiedot kolmesta urheilumaasta: Näin maailmalla saa juoda alkoholia urheilutapahtumissa

Venäläisessä jääkiekkoliigassa alkoholikieltoa kierretään liittämällä alkoholitarjoilu pääsylipun hintaan. Argentiinassa myynnissä on vain alkoholitonta olutta.

Ascotin laukkatapahtuma on tullut tunnetuksi yleisön näyttävistä hatuista. Viime vuosina otsikoihin on noussut myös joidenkin juhlavieraiden hillitön alkoholin käyttö. Kuva: Neil Tingle / AOP

Lontoo/Moskova/Buenos Aires Alkoholin tarjoilu urheilu- ja massatapahtumissa herättää suuria tunteita myös maailmalla. Tarjoilukiellot erityisesti jalkapallo-otteluissa ovat yleisiä, mutta jopa tapahtumien järjestäjät ovat kekseliäitä kiertämään sääntöjä.

Suomessa alkoholin myynti urheilutapahtumissa tuli mahdolliseksi maaliskuun alussa.

Britanniassa jalkopallofanien on turha kuvitella kostuttavansa kurkkuaan katsomossa, mutta etenkin yläluokkaiseksi katsotuissa urheilutapahtumissa alkoholin nauttiminen on sallittua – jopa sammumiseen saakka.

Venäjällä jääkiekkoliiga KHL puolestaan kiertää täyskieltoa liittämällä alkoholitarjoilun pääsylipun hintaan.

Britanniassa jalkapallofaneille on eri säännöt kuin rugbyn ystäville

Brittiläisessa jalkapallo-ottelussa tauon lähestyessä alkaa erikoinen tanssi. Janoisimmat lähtevät hapuilemaan kohti katsomon takana olevia baareja lähes takaperin katse tiukasti viheriöllä.

Niskaa koettelevan liikkumistavan syynä on se, että tuoppijonoon pitäisi ehtiä, mutta yhtä tärkeää on nähdä mahdollinen viime hetken maali.

Britannian vahvasta jalkapallo- ja olutkulttuurista huolimatta on turha toivoa, että liigajalkapalloa voisi katsoa tuopillinen kourassa. Katsomossa ryypiskely lopetettiin lain voimalla huliganismiaallon jälkeen 80-luvun puolivälissä.

Englannin liigan jalkapallo-otteluita seurataan ilman alkoholia. Oluen myyntipaikoilta ei saa näkyä kentälle. Kuva: Will Oliver / EPA

Alkoholin nauttiminen ei ole sallittua missään, mistä on näköyhteys pelikentälle. Olut tarjoillaan turvallisesti pehmeästä muovituopista tai muovisesta pullosta.

Rugby-otteluissa tilanne on toinen. Anniskelua ei keskeytetä ja tuopin voi viedä myös katsomoon. Wimbledonin tennisotteluissa tunnettu likööri virtaa valtoimenaan ja alueelle saa jopa tuoda oman pullon viiniä tai pari oluttölkkiä.

Kuninkaallisesta laukkaviikosta tullut remujuhla

Britannian jalkapallofanit pitävät tilannetta epäoikeudenmukaisena. He katsovat, että pahin huliganismi kitkettiin tarkalla valvonnalla ja kovilla rangaistuksilla eikä alkoholikiellolla. Mikään ei estä yleisön humaltumista jo ennen ottelua.

Jalkapallofanien erityisestä janoisuudesta ei ainakaan ole kyse. Britanniassa viime vuosina huomiota on herättänyt se, että hevosurheilun seurapiiritapahtumana tunnetusta Royal Ascot -laukkaviikosta on tullut rymyjuhla.

Ascotissa yleisö voi nauttia oluesta seuratessaan laukkakisaa. Kuva: Paul Quayle / AOP

iltapäivälehtien kuvaspesiaaleissa juhlatamineissaan nurmille sammuneen hevosurheiluyleisön esittelystä on tullut jo perinne.

Aivan helppo brittienkään suhde alkoholiin ei siis ole. “Binge drinkingin” eli humalahakuisen juomiseen vähentämiseen etsitään keinoja kuumeisesti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n vuoden 2014 tilaston mukaan Britanniassa alkoholia (siirryt toiseen palveluun)kului reilut kymmenen litraa henkeä kohden vuodessa. Määrä on enemmän kuin Suomessa, mutta vähemmän kuin Ranskassa tai Saksassa.

Venäjällä täyskieltoa kierretään

Venäjällä on kiellettyä myydä alkoholia urheilukilpailuissa ja areenoiden läheisyydessä olevissa kaupoissa tapahtumien aikana.

Tiukan lain taustalla ovat järjestyshäiriöt, joiden pelätään äityvän mellakoinniksi saakka.

– Itse nautin peleissä lähinnä teetä, mutta mielestäni fanien pitäisi voida halutessaan juoda olutta peleissä. Tekeväthän he niin myös kotisohvallaan tai baarissa suosikkijoukkueitaan seuratessaan, sanoo Rossiskaja Gazetan urheilutoimittaja Artjom Lokalov.

Käytännössä alkoholin myyntikieltoa kierretään Venäjällä.

Kaljaa kitataan avoimesti jääkiekkoliiga KHL:n otteluissa ainakin Pietarissa, Jaroslavlissa, Kazanissa ja Tšerepovetsissa, kertoo venäläinen urheilusivusto Sports.ru.

Alkoholitarjoilu sisältyy jo pääsylipun hintaan, jolloin varsinaista ostotapahtumaa kaljatiskillä ei enää tapahdu, kun raha ei vaihda omistajaa.

Jääkiekkoilija Andrei Kuteikin juo shamppanjaa voittomaljasta, kun SKA voitti KHL:n mestaruuden kaudella 2014/2015. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Toinen tapa kiertää rajoitusta on järjestää urheilutapahtuma monitoimiareenaksi rekisteröidyssä paikassa, jolloin paikallisviranomaiset voivat katsoa alkoholin myyntikieltoa läpi sormien.

– Kyse on kuitenkin veteen piirretystä viivasta, koska oli paikka mikä tahansa, urheilukilpailu on aina urheilukilpailu, kuvaa lakimies Jevgeni Morozov Sports.ru:n haastattelussa.

Venäjän MM-kisoissa poikkeuslupa

Venäjällä pelataan kesä–heinäkuussa jalkapallon maailmanmestaruudesta. FIFA 2018 -pelejä järjestetään Moskovan lisäksi muun muassa Pietarissa ja Kaliningradissa.

Kisavieraita jano ei yllätä, sillä Venäjän sisäministeriö on antanut poikkeusluvan myydä olutta kisoissa – muovituopeista.

Ministeriön mukaan tarkoitus on varmistaa ulkomaisten kisaturistien viihtyvyys.

Moskovassa yleisö seurasi KHL-liigan ottelua huhtikuun alussa. CSKA Moskova voitti ottelun pietarilaista joukkuetta vastaan. Kuva: Stanislav Krasilnikov / AOP

Urheilutoimittaja Artjom Lokalov arvioi, että ehkä jalkapallon MM-kisat muuttavat Venäjälläkin suhtautumista alkoholin myyntiin kisapaikoilla.

"Itse nautin peleissä lähinnä teetä, mutta mielestäni fanien pitäisi voida halutessaan juoda olutta peleissä."

urheilutoimittaja Artjom Lokalov

Venäjällä suuria jalkapallomellakoita on nähty viimeksi 2000-luvun alkupuolella.

Lokalovin mukaan varsinkin jalkapallo hyötyisi kovasti oluen myyntituloista, sillä Venäjällä suuret sponsorirahat ohjautuvat jääkiekkoon. – Oluen myynnistä saatavat tulot olisivat kerhoille paljon suuremmat kuin mitä ne nyt saavat esimerkiksi mainonnasta tai fanituotteista – valitettavasti, Lokalov sanoo.

Argentiinalaisstadioneilla vain alkoholitonta olutta

Tunnelma on odottava, kun Buenos Airesin toisen kärkijoukkueen River Platen jalkapallo-ottelun alkuun on jäljellä vajaa tunti.

Monumentiksi nimetty 75 000-paikkainen stadion alkaa täyttyä punavalkoisia pelipaitoja kantavista faneista, jotka janoavat voittoa vaisun alkukauden pelanneelta kotijoukkueelta.

Argentiinalaisissa jalkapallo-otteluissa fanit voivat ostaa vain alkoholitonta olutta. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Stadionin ensimmäisen kerroksen kahvilassa vilisee ihmisiä, mutta jono oluttiskille ei ole kummoinen. Syykin on selvä: muovituoppeihin laskettava olut on alkoholitonta.

Olut ei kuulu perinteisen jalkapallomaan katsomoihin, sillä Argentiinan lainsäädäntö kieltää yksiselitteisesti alkoholijuomien myynnin ja nauttimisen urheilutapahtumissa. Alkoholin myynti on kielletty pelipäivänä myös stadionin läheisyydessä.

Vain harvat yrittävät kiertää lainsäädäntöä salakuljettamalla turvatarkastuksen läpi omia juomia katsomoon.

Lehtereillä kannustetaan ankarasti omia ja eletään ottelua paikoin hurmostilaan asti ilman miestä väkevämpääkin.

"Meillä on väkivaltaa stadioneilla ilman alkoholiakin."

argentiinalainen urheilutoimittaja Marcelo Patroncini

Jalkapalloon erikoistunut urheilutoimittaja Marcelo Patroncini kertoo, etteivät argentiinalaiset edes osaa kaivata alkoholia otteluihin. Sitä kun ei ole koskaan myyty stadioneilla aggressiivisen käytöksen estämiseksi.

– Meillä on väkivaltaa stadioneilla ilman alkoholiakin. Kuvitelkaa, millainen tilanne olisi, jos kannattajilla olisi vielä alkoholia veressä, Patroncini sanoo.

Vierasjoukkueen kannattajat eivät pääse otteluihin

Jalkapallohuliganismia suitsitaan Argentiinassa myös kieltämällä näkyvästi vierasjoukkuetta kannattavilta pääsy otteluihin. Vierasjoukkueen tehdessä maalin stadionilla onkin hiljaista.

Urheilukilpailujen tapaan alkoholin myynti on ollut kielletty myös muissa argentiinalaisissa massatapahtumissa. Niissä asenteet ovat kuitenkin höllentymässä. Tänä vuonna maan suurimmilla, Lollapaloozaksi nimetyillä rockfestareilla oli ensimmäisen kerran anniskelualue.

Jokaisella festarivieraalla oli oikeus ostaa kaksi olutta päivää kohti.

Yleisesti ottaen Argentiinassa juodaan hieman vähemmän alkoholia kuin Suomessa, mutta käyttö ei ole samassa määrin humalahakuista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2014 yli 15-vuotiaat argentiinalaiset kuluttivat vajaa kahdeksan (7,93) litraa puhdasta alkoholia. Suomessa vastaava määrä on 8,8 litraa.

Lisää aiheesta: