Salisburyn puhdistaminen hermomyrkkyiskun jäljiltä on alkanut – myrkky oli nestemäisessä muodossa

Puhdistuksesta vastaavan ympäristöministeriön mukaan Salisburyssä on yhdeksän paikkaa, jotka pitää puhdistaa kemiallisesti.

Sergei Skripal
Suojavarusteisia sotilaita.
Skripalien myrkytystä kentällä tutkivat poliisit ja sotilaat ovat suojanneet itsensä suojavarustein. Kuvassa sotilaita Salisburyssa.Neil Hall / EPA

Salisburyn puhdistaminen hermomyrkkyiskun jäljiltä on alkanut. Viranomaiset arvioivat, että myrkkyjäämien poistaminen kestää useita kuukausia. .

Venäläinen entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin Salisburyssä Etelä-Englannissa 4. maaliskuuta. Viranomaisten mukaan hermomyrkky oli nestemäisessä muodossa.

Julia Skripal pääsi sairaalasta viikko sitten, ja myös Sergei Skripalin tilan kerrotaan paranevan nopeasti.

Salisburyssä on yhä yhdeksän myrkkyiskun vuoksi suljettua paikkaa. Niiden joukossa on muun muassa pubi ja ravintola, joissa Skripalit kävivät, ennen kuin he lyyhistyivät puistonpenkille myrkyn vaikutuksesta.

Poliisin terrorismin vastainen yksikkö luovuttaa paikat vähitellen puhdistusryhmille. Operaatioon osallistuu lähes 200 sotilashenkilöä.

Epäillyistä myrkkypaikoista otetaan kokeita, mahdollisesti saastuneet esineet viedään kemialliseen puhdistukseen ja sen jälkeen esineistä otetaan vielä uudet kokeet, kertoo puhdistuksesta vastaava ympäristöministeriö.

Britannia ja länsimaat uskovat Venäjän tehneen hermomyrkkyiskun. Venäjä kiistää syytöksen. Tapaus on kiristänyt länsimaiden ja Venäjän välejä, ja johtanut diplomaattikarkotuksiin puolin ja toisin.

Lue lisää:

Venäläisvakoilijan myrkytysmysteeri tuo mieleen Litvinenkon murhan – Britanniassa pitkään asunut Sergei Skripal löydettiin tiedottomana ostoskeskuksen penkiltä

Salisburyssa satojen pubikävijöiden vaatteet ja korut pesuun – poliisi tutkii kukkakimppua ja kahlaa läpi videomateriaalia

Britannian ja Venäjän suhteita uhkaa uusi jääkausi – pääministeri Mayn on pakko ottaa kova linja myrkytystapauksen vuoksi

OPCW vahvistaa hermomyrkyn käytön, muttei sen alkuperää

Lähteet: AFP, AP