Sade vauhditti veden nousua Pohjanmaan joissa – jokivarsien asukkaita kehoitetaan suojaamaan omaisuutensa

Vesi nousee nyt viisi senttiä tunnissa ja tulvarajat paukkuvat pian Pohjanmaan joissa. Isokyröläinen Reijo Kärkkäinen on nähnyt kymmeniä kevättulvia ja arvioi tämänkeväisen yhdeksi suurimmista.

tulvat
Tulva
Kyrönjoen kevättulvaa Etelä-Pohjanmaalla Isossakyrössä tiistaina 17. huhtikuuta 2018.

Sateet ja lämpimät, pakkasettomat yöt ovat saaneet joet tulvimaan Etelä-Pohjanmaalla. Tiistaina iltapäivällä Kyrönjoen pinta nousi Ilmajoella Nikkolassa viisi senttiä tunnissa. Nikkolan mittauspisteellä oltiin enää 90 sentin päässä tulvarajasta, jolloin vettä aletaan juoksuttaa pengeralueen pelloille.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ennustaa, että Kyrönjoen tulva katkoo paikallisteitä ja kastelee mökkejä. Myös muut joet ovat pian tulvakorkeudessa.

"Suurimmasta päästä"

Kyrönjoen kevättulvat ovat tuttuja isokyröläiselle Reijo Kärkkäiselle.

Hänellä on oman arvionsa mukaan kymmeniä tuhansia valokuvia tulvivasta Kyrönjoesta, ja kirjoihin ja kansiin on tallennettu tietoja myös kulloisenkin kevään sääoloista.

Kärkkäinen on asunut nykyisellä paikalla Isonkyrön Tuuralassa 1980-luvun alkupuolelta. Tuuralassa kevättulvat ovat tuttu juttu.

– Suurimmasta päästä tämä on nyt, mitä minä olen katsonut, Kärkkäinen kuvailee ohi pyörteilevää Kyrönjokea.

Isonkyrön Tuuralassa Kyrönjoen jäidenlähtö ajoittuu Kärkkäisen mukaan yleensä maaliskuun puolivälin paikkeille. Jos lunta ja pakkasta on paljon, jäätä on toki pidempään. Tänä talvena parhaimmillaan noin 70-senttiseksi paksuuntunut jäät tekevät lähtöään kuitenkin vasta nyt pitkästi huhtikuun puolella.

Isonkyrön Tuuralassa Kyrönjoen jäät pakkautuivat tiistaina yhteen. Reijo Kärkkäisen kuva.
Isonkyrön Tuuralassa Kyrönjoen jäät pakkautuivat tiistaina yhteen. Reijo Kärkkäisen kuva.Reijo Kärkkäinen

Kuin joulupukkia odottaisi

Jäidenlähtö on aina odotettu kevään merkki. Sen näkee, kuulee ja sitä tullaan katsomaan kauempaakin.

– Toiset pelkääkin sitä. Onhan se aina vähän kuin joulupukkia odottaisi. Mielenkiintoinen tapahtuma, Reijo Kärkkäinen sanoo.

Edelliset isommat jäidenlähdöt hän muistaa vuosilta 2006 ja 2014.

– Kyllä se kylän väen aina herättää. Tutkitaan ja ihmetellään, koska keli alkaa näyttää siltä, että [jäät] lähtee. Monesti ne menee kuitenkin yön aikana ja kun aamulla menee katsomaan, ne on jo menneet.

Voima ja tuho

Reijo Kärkkäisen mukaan jääsuma on tällä hetkellä juuri Isossakyrössä Tuuralan kohdalla. Nyt odotellaan lähtevätkö jäät eteenpäin vielä tänään tiistai-iltana vai vasta keskiviikkona. Kun lähtevät, Kärkkäinen lähtee perässä.

– Sitten hypätään autoon ja mennään vähän eteenpäin. Merikaarto Vaasan suuntaan on se viimeinen etappi, mihin Isonkyrön väki liikkuu.

Kyrönjoen varressa asuvalle jäidenlähtö on nähtävyys, mutta myös joen voimainnäyttö. Juuri tapahtuman voimassa on osa sen kiehtovuutta.

– Minua kiinnostaa nähdä se voima ja tuho, mikä isolla jäälautalla on. Jos siellä on joku puu tai laituri vastassa, se on ihan paperia silloin, Kärkkäinen toteaa.

Kyrönjoen tulvintaa Tuuralassa Isossäkyrössä Reijo Kärkkäisen kuvaamana.
Kyrönjoen tulvintaa Tuuralassa Isossäkyrössä Reijo Kärkkäisen kuvaamana.Reijo Kärkkäinen

Yli kolme metriä normaalista

ELY-keskuksessa seurataan tiiviisti Etelä-Pohjanmaan tulvatilanteen kehittymistä. Tällä hetkellä vedenpinnat ovat selvässä nousussa ja tulvarajoja hätyytellään jo.

Lapuanjoki ja Kyrönjoki ovat nousseet kuun alusta jo yli kolme metriä ja ennusteiden mukaan nousu jatkuu vielä lähipäivinä puolesta metristä metriin. Liinamaassa Lapuanjoki on noussut jo alimmille pelloille.

Myös Laihianjoen pinta on noussut selvästi sateiden myötä. ELY-keskuksen arvion mukaan Laihianjoen pinta saattaisi nousta kevään 1984 tasolle, jolloin muutama asuinrakennus kastui ja peltoalueita oli veden peitossa.

Tulvahuiput näinä päivinä

Tämän hetken ennusteen mukaan Lapuanjoen tulvahuippu olisi loppuviikosta. Kyrönjoen tulvahuippu ajoittunee keskiviikolle tai torstaille 19.-20.4.

– Tämän hetken ennusteen mukaan siihen menisi vielä pari päivää, arvioi johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Myös Vaasan rannikon pieniin jokiin ennustetaan tulvahuippua aivan näinä päivinä.

Haukilehto kehottaa jokivarsien asukkaita suojaamaan omaisuutensa viimeistään nyt. Suojaaminen on aina ensisijaisesti kiinteistönomistajan vastuulla.

Keski-Pohjanmaalla joet ovat vasta lähteneet nousuun ja niiden tulvahuippujen ennustetaan ajoittuvan viikonvaihteeseen tai ensi viikolle.