1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Ruotsin esimerkki ei houkuta Postia: Kiina-lähetysten lisämaksu ei enää "aktiivisesti harkinnassa" yllätysvaikutusten vuoksi

Ruotsin posti PostNord joutuu palauttamaan 400 000 Kiinasta tilattua pientavaralähetystä, koska asiakkaat eivät halua maksaa käsittelymaksua.

Postin toiminta
Nainen lajittelee postilähetyksiä.
Suomen Posti ei aio ottaa käyttöön Kiina-lähetysten käsittelymaksuja.Mikko Koski / Yle

Suomen Posti ei aio laittaa Kiinasta tuleville kirjelähetyksille käsittelymaksuja.

Ruotsin postilaitos PostNord on kerännyt maaliskuun alusta Kiina-lähetyksistä 75 kruunun eli 7 euron arvoisen käsittelymaksun.

– Seuraamme toki koko ajan mitä naapurimaissa ja muualla Euroopassa tapahtuu. Meidän toimintamallit ovat kuitenkin niin erilaiset, että lisämaksu ei ole enää aktiivisesti harkinnassa, kertoo Postin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava johtaja Noora Laaksonen.

Muuten Laaksonen ei halua kommentoida "kaverin" tekemisiä. Tämä ei ole ihme, sillä Ruotsissa maksun lopputulos on ollut huono.

Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) osa verkkokauppa-asiakkaista ei halua pulittaa käsittelymaksua, ja tilatut tavarat ovat jääneet PostNordin varastoon. Kansainvälisten postisäännösten mukaan PostNord joutuu palauttamaan omalla kustannuksellaan 400 000 lähetystä takaisin lähettäjille pääosin Kiinaan.

Maksua perusteltiin Kiinan ja muiden EU:n ulkopuolisten maiden tavaralähetysten määrän räjähdysmäisellä kasvulla ja niistä koituvilla menetyksillä. SVT kertoo, että Ruotsin valtiolta jää saamatta vuosittain tuloja jopa puoli miljardia kruunua (48 miljoonan euroa).

Noora Laaksonen
Postin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava johtaja Noora Laaksonen.Posti

Miksi Suomen Posti ei huku palautuksiin?

Suomalaistenkin kiinalaiset pientavaratilaukset ovat kasvaneet rajusti viime vuosina.

Kiinalaisista verkkokaupoista tulee Suomeen kuukausittain noin miljoona lähetystä eli vuositasolla puhutaan ainakin 12 miljoonasta lähetyksestä. Kokoluokasta saa käsityksen, jos sitä vertaa Postin viime vuonna Suomessa toimittamaan noin 34 miljoonaan pakettiin.

Postin mukaan peräti 37 prosenttia suomalaisista teki viimeisimmän verkkokauppaostoksensa juuri Kiinasta. Suosituimpia verkkokauppoja ovat AliExpress, Wish ja JD.Com.

Miksi Suomen Posti ei sitten ole samanlaisissa vaikeuksissa kuin naapurimaan postilaitos?

Noora Laaksonen korostaa Suomen ja Ruotsin toimintamallien erilaisuutta.

– Ruotsissa PostNord kerää lähetysten verot kuluttajalta ja tilittää ne valtiolle, Suomessa tämän tekee Tulli, Laaksonen kertoo.

Vain pieni osa Kiinasta tilatuista tavaroista ohjataan eteenpäin Tullille veronkeruuta varten, koska valtaosa lähetyksistä jää alle alv-rajan.

Suomessa alle 22 euron arvoisista tavarakirjeistä ei veloiteta arvonlisäveroa. Tämä tosin muuttuu kolmen vuoden päästä. Silloin EU:n ulkopuolisista pienistä tavaralähetyksistä joutuu maksamaan arvonlisäveron.

Ruotsissa ryhdyttiin keräämään tänä vuonna arvonlisävero kaikista lähetyksistä, ja PostNord määräsi käsittelymaksun, jotta tilaajat maksaisivat veron.

Laaksosen mukaan Kiina-lähetysten palautuksista ei tule Postille juuri kuluja, koska kiinalaisissa verkkokaupoissa ei yleensä ole eurooppalaiseen tapaan tavaroiden palautusoikeutta.

Kiina-lähetysten käsittely kalliimpaa

Kiina-lähetykset ovat erikokoisia ja -muotoisia, joten Posti ei pysty lukemaan niiden toimitustietoja sähköisesti. Suurin osa tavarakirjeistä lajitellaan käsin.

– Mietimme koko ajan, miten voimme automatisoida niiden käsittelyä, Laaksonen kertoo.

Hän ei halua avata tarkemmin yksittäisen tuotteen kuluja tai millaista tappiota niistä mahdollisesti kertyy Postille. Manuaalinen käsittely on toki aina kalliimpaa kuin konejakelu. Aiemmin Posti kertoi Ylelle, että Kiinan tavarakirjeistä on aiheutunut yhtiölle muutamien miljoonien eurojen tappio.

Maailman Postiliitto UPU määrittelee kansainvälistä postinkulun säännökset ja eri tuotteiden kuljetuksesta maksettavat palkkiot. Säännökset soveltuvat huonosti nykyiseen verkkokauppaan, joten Euroopan postilaitokset kipuilevat yhdessä saman ongelman edessä.

Esimerkiksi Kiinasta virtaa Suomeen monin verroin enemmän tavaraa ja kirjeitä kuin Suomesta Kiinaan. Kansainväliset maksut tasataan eri maiden välillä aina kerran vuodessa monimutkaisen, niin kutsutun päätemaksujärjestelmän avulla.

Postin lajittelukeskus.
Mikko Koski / Yle

Posti panostaa maksujen sijasta toimituksiin

Sen minkä asiakas säästää tilatessaan Kiinasta, hävitään yleensä toimitusajassa. Verkkotilauksen toimitus Kiinasta Suomeen voi kestää klikkauksesta jopa kuukauden päivät.

– Tämä tarkoittaa käytännössä, että jos tarvitset kesäjuhliin koruja tai vaatteita, tilaukset kannattaa laittaa menemään nyt, Laaksonen huomauttaa.

Lisämaksujen sijaan Posti pyrkii parantamaan Kiina-lähetysten jakelua kokeilemalla muutamassa kunnassa pientavaralähetysten toimitusta asiakkaan kotiovelle.

Kirjelähetys on hieman harhaanjohtava sana, koska lähetysten enimmäispaino voi olla kaksi kiloa. Kaikki pientavaralähetykset eivät mahdu postilaatikkoon tai postiluukusta sisään, joten asiakas joutuu noutamaan ne lähimmästä postitoimipaikasta. Tämä taas lisää toimitusaikaa.