Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Syytetty passitettiin päivän aluksi pois oikeussalista. Päivän aikana käytiin läpi syytetyn esitutkinnan aikana antamia lausuntoja.

Turun puukotukset 2017
Aberrahman Bouanane
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Varsinais-Suomen käräjäoikeus jatkoi tänään keskiviikkona Turun puukotusten oikeudenkäyntiä. Yle seurasi oikeudenkäyntiä. Hetki hetkeltä -seurannan löydät tämän artikkelin lopusta.

Keskiviikkona oli tarkoitus kuulla syytettyä, mutta hänet passitettiin pois salista heti aamulla, kun tämä kieltäytyi istumasta tuoliinsa.

Pian puolustus toimitti käräjäoikeudelle lääkärinlausunnon, jonka mukaan syytettyä ei voida kuulla asianmukaisesti oikeudessa. Syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus kertoi myöhemmin lounastauolla, että hänen päämieheensä ei ollut saanut aamulla ollenkaan kontaktia, eikä tämä ollut ollut oma itsensä.

23-vuotiaan marokkolaismiehen kuuleminen keskeytyi jo eilen, kun hän ei suostunut lounastauon jälkeen istumaan oikeussalin tuolille. Syytetyn mukaan tuoliin istuminen veisi hänet helvettiin.

Oikeus tulkitsi tämän erinäisten käänteiden jälkeen niin, että syytetty kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin.

Miestä kuullaan oikeudessa vastaajana, jolloin hänellä on oikeus olla vastaamatta kysymyksiin ja puhumatta totta.

Kuulusteluvideoilla näkyi kokonaan toinen mies

Syyttäjät olivat varautuneita siihen, että miestä ei voitaisi kuulla tänään, ja hänen kuulemistaan jatkettiinkin esitutkinta-aineiston pohjalta.

Syyttäjä esitti osan kuulusteluista videolta. Syytetyn elekieli oli elo-lokakuussa tehdyissä kuulusteluissa hyvin toisenlainen kuin mediassa nähdyissä kuvissa ja videoissa.

Parta ja pitkä tukka olivat poissa. Mies kuunteli poliisin kysymykset vakavana ja kertoi väkivallanteoistaan naama peruslukemilla.

Vain välillä hän aloitti vastauksensa naureskellen ja virnistellen. Näin kävi tilanteissa, joissa syytetyllä oli vaikeuksia ymmärtää tulkkiaan tai esitettyjä kysymyksiä.

Tutustui moskeijassa mieheen

Tänään oikeudessa saatiin uutta tietoa syytetyn vaikuttimista.

Syytetty oli tutustunut vähän ennen ramadania Turun moskeijassa mieheen, jonka kanssa hän oli keskustellut myönteiseen sävyyn terrorijärjestö Isisistä. Ramadan sijoittui viime vuonna touko-kesäkuuhun.

Tämä mies tutustutti syytetyn myös viestipalvelu Telegramin Isis-myönteisiin ryhmiin, joita syytetty oli seurannut.

Moskeijasta tuttu mies oli kertonut syytetylle, että myös Suomi olisi mukana sodassa terrorijärjestö Isisiä vastaan, ja miehen mukaan oli oikeutettua tehdä väkivallanteko Suomessa. Syytetty itse kertoi ehdottaneensa iskua Ranskassa ja halunneensa muuttaa pois Suomesta.

Suomi on lähettänyt kouluttajia Irakiin antamaan oppia kurdijoukoille Isisin vastaisella rintamalla.

Ylen tietojen mukaan syytetyn Isis-myönteinen tuttava olisi edelleen etsintäkuulutettuna. Häntä koskevat osuudet oli salattu esitutkintapöytäkirjoissa. Nyt niitä kuitenkin käsiteltiin julkisesti oikeudessa.

Syytetyn perheessä oli ongelmia

Lisäksi esitutkinnassa aiemmin salatuista kohdista selvisi tänään oikeudenkäynnissä, että syytetty kertoo perheessään olleen paljon ongelmia.

Syytetty kertoi lähteneensä pois kotimaastaan Marokosta sen jälkeen, kun ilmeni "erittäin paljon ongelmia perheen sisällä ja kodin ulkopuolella".

Syytetyn vanhemmat ovat eronneet, ja hänellä on kaksi siskoa. Äidillä on syytetyn kertomuksen mukaan uusi mies. Syytetystä tuntui, että hänen äitinsä ei enää ollut hänen äiti.

Perhe oli syytetyn mukaan uskonnollinen. Syytetty kertoi poliisikuulusteluissa, että hänen uskonsa heikkeni vanhempien eron jälkeen, mutta vahvistui jälleen viime vuonna.

Esitutkinnan aikaan sukupuolella ei ollut merkitystä

Oikeus ehti kuulla syytettyä eilen aamupäivällä vajaan parin tunnin ajan. Silloin mies kertoi olevansa sodassa naisia vastaan.

Puolustus poimi tänään esitutkinta-aineistosta lukuisia kohtia, joissa syytetty on kieltänyt uhrien sukupuolella olleen merkitystä.

Syytetyn kymmenestä uhrista kahdeksan oli naisia.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen epäilty terroriteko. Marokkolaista Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdyssä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Mies on myöntänyt tapot, mutta puolustus kiistää niiden suunnitelmallisuuden sekä terroristisen tarkoituksen.

Sekä syyttäjä että puolustus nostivat syytetyn kuulusteluista tänään oikeudessa useita kohtia, jotka liittyivät terrorismiteemaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli varannut syytetyn kuulemiseen kaksi päivää. Tapauksen oikeuskäsittely alkoi jo viime viikolla, ja sen on määrä kestää toukokuun puoliväliin asti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Vartijat veivät syytetyn ulos salista Turun joukkopuukotusjutussa – kiihtyi puukottamalleen miehelle

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"