Trump tapasi Aben: "Pohjois-Korean tapaaminen ei ehkä toteudu"

Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi ihailevansa Trumpin rohkeutta suostua tapaamiseen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Korea (hist.)
Kuvassa pääministeri ja hänen vaimonsa vilkuttavat ja hymyilevät ennen nousuaan koneeseen.
Japanin pääministeri Shinzo Abe ja hänen puolisonsa Akie Abe aloittivat kaksipäiväisen vierailunsa Yhdysvalloissa 17.4. 2018.Epa-Efe/ Kimimasa Mayama

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat aloittaneet tapaamisensa Floridassa.

Trump otti Aben vastaan Mar-a-Lagon kartanossaan Palm Beachissa. Kaksikon ensimmäisen tapaamispäivän keskustelut käsittelivät etenkin Pohjois-Koreaa ja Korean niemimaan tilannetta.

Trump kertoi Yhdysvaltojen käyneen viime aikoina korkean tason suoria keskusteluja Pohjois-Korean kanssa.

– He kunnioittavat meitä ja me olemme kunnioittavia heitä kohtaan, presidentti sanoi.

Pääministeri Abe sanoi ihailevansa Trumpin rohkeutta suostua tapaamiseen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Trump sanoi toivovansa tapaamista Kimin kanssa ja kertoi, että harkinnassa on viisi mahdollista tapaamispaikkaa. Trumpin mukaan on kuitenkin mahdollista, ettei tapaaminen toteudu.

– Tapaaminen järjestetään ilmeisesti kesäkuun alussa tai aiemmin, olettaen, että asiat menevät hyvin. On mahdollista, etteivät asiat mene hyvin eikä meillä ole tapaamista, Trump totesi salamyhkäisesti.

Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean johtajan on ollut tarkoitus tavata toukokuussa. Tapaamiskutsun esitti aiemmin keväällä Kim Jong-un itse Etelä-Korean välityksellä. Pääministeri Shinzo Abe toivoo, että tapaaminen johtaisi konkreettiseen edistymiseen ydinase- ja ohjusasioissa sekä siepattuihin japanilaisiin liittyvissä kysymyksissä.

Abe on toivonut, että Trump nostaisi esille tapaamisessaan Kimin kanssa Pohjois-Korean Pjongjangiin sieppaamat Japanin kansalaiset. Japanille aihe on ensisijaisen tärkeä, Abe toteaa.

Siunaus Koreoiden huippukokoukselle

Presidentti Trump kertoo, että hän tukee Koreoiden historiallista huippukokousta, joka järjestetään maiden rajalla Panmunjomissa vajaan kahden viikon kuluttua.

Etelä- ja Pohjois-Korean edellisestä huipputapaamisesta on yli kymmenen vuotta aikaa.

Trump ilmoittaa antavan "siunauksensa" Koreoille, jotta tapaaminen johtaisi maiden välisen sotatilan loppumiseen.

Korean sota päättyi vuonna 1953 tulitaukoon, mutta varsinaista rauhansopimusta ei ole koskaan laadittu. Etelä- ja Pohjois-Korean välillä on siten yhä käynnissä sotatila.

Japanin pääministerin ensimmäinen vierailupäivä Yhdysvaltain presidentin vieraana huipentuu tiistai-iltana juhlaillalliseen. Keskustelut jatkuvat keskiviikkona, jolloin aiheena ovat talouteen ja tuontiin liittyvät kysymykset.

Lähteet: Reuters, AP, AFP